Hlavní obsah

Fotbalová Slavia chce využít absencí soupeře a být agresivnější

Fotbalisty pražské Slavie čeká ve středu další utkání v milionářské Lize mistrů. Nepůjde jen o body do tabulky skupiny H a finanční prémie od UEFA, ale především o napravení pošramocené pověsti. Odčinit v odvetě s anglickým Arsenalem hrozivý debakl 0:7 na Emirates Stadium se bude muset pokusit družina trenéra Karla Jarolíma bez svého kapitána Stanislava Vlčka, který si v lize poranil lýtkový sval.

Foto: Slavia Praha/Martin Malý

Trenér Karel Jarolím

Článek

Jarolím bude postrádat i vykartovaného Ladislava Volešáka, autora vítězné branky v sobotním šlágru 12. kola Gamrinus ligy. Dlouhodobě jsou mimo Dušan Švento a  Petr Janda, oba se zotavují z operace křížových vazů, zranění nepustí do hry ani Martina Latku. „Musíme se s tím vyrovnat,“ podotkl Jarolím. Uznávaný lodivod navíc přeřadil do B týmu Tijany Belaida, hrdinu úvodního utkání skupiny s rumunskou Steauou Bukurešť (2:1).

„Jsem rád, že oproti zápasu v Anglii máme k dispozici Ericha Brabce a Vladimíra Šmicra, což je velice důležité pro toto utkání,“ radoval se naopak kouč domácího celku. Brabec po zranění již dirigoval obranu sešívaných v sobotu proti Teplicím a hned byl zvolen do sestavy kola. Šmicer je nejostřílenějším borcem ve slávistickém dresu, jeho zkušenosti by mohly pomoci zklidnit spoluhráče, nad jejichž hlavami se bude vznášet stín ostudné porážky v Anglii.

Kouč soupeře Arséne Wenger, vědom si výhodného postavení Arsenalu ve skupině H, v Anglii nechal osu záložní řady. Slávističtí fanoušci tak neuvidí reprezentačního kapitána Tomáše Rosického, španělský mozek týmu Fabregase, či mistra soubojů jeden na jednoho Bělorusa Hleba. Nepřiletěl ani klíčový obránce Touré, který má, stejně jako Vlček, potíže s lýtkem.

„A víte proč nepřijedou? My jsme si mysleli, že dostanou strach a nedorazí,“ postaral se o vtipnou vložku předzápasové tiskové konference jinak přísný Jarolím. Absence klíčových borců Arsenalu by mohla podle Šmicra pražskému celku pomoci především v tom, že ostudný debakl z Anglie nebude tolik zosobněný na hřišti, a slávisté tuto vzpomínku pak rychleji zaplaší. „Hlavně je ale nepodceňte,“ varoval vedle Šmicra sedící kouč Jarolím se zakaboněným výrazem.

Jarolím nabádá k větší agresivitě 

V čem bude strahovské utkání jiné než to na Emirates Stadium? „Hrajeme před domácím publikem, myslím, že bude vyprodáno. Doufám, že uhrajeme lepší výsledek,“ řekl Jarolím a dodal: „Jakýkoli bodový zisk by pro nás byl přímo výborný.“ Podle kouče byla největší chybou jeho svěřenců v Anglii nedůslednost v osobních soubojích. „Tomu musíme zamezit větší agresivitou,“ zdůrazňoval prostovlasý lodivod.

Důležitým rébusem k vyřešení pro něj bude nahrazení neúnavného běžce a kapitána Vlčka. Nabízí se několik různých taktických variant - může nastoupit Šenkeřík, Ivana i uzdravený Šmicer. „Nevím, jak se na to bude Láďa cítit. Rádi bychom ho samozřejmě využili,“ poukázal Jarolím na dvouměsíční zápasový výpadek své největší letní posily. „Dva měsíce jsem pouze trénoval, uvidíme, jak se trenér rozhodne. Já budu každopádně připravený,“ hlásil novinářům Šmicer a nezapomněl burcovat svým pozitivním přístupem: „Je to zápas, ve kterém nemáme co ztratit.“

Čtvrtý zápas v základní skupině Ligy mistrů startuje ve středu od 20:45 hodin, souběžně s ním se bude hrát i druhá bitva „háčka“, ve které přivítá Steaua na svém trávníku Sevillu. Španělský celek si v případě výhry může, stejně jako Arsenal na Slavii, zajistit postup do další fáze soutěže. Do té postoupí první dva celky, třetí pak bude pokračovat v Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: