Hlavní obsah

Besiktas dopadl v LM hůř než Slavia, řádil tápající Liverpool

PRAHA

Fotbalový výprask, který uštědřil v Lize mistrů Arsenal před čtrnácti dny pražské Slavii, ve středu ještě předčili hráči dalšího anglického celku Liverpoolu. Ti nastříleli tureckému Besiktasi osm branek a dosáhli tak rekordní výhry v Lize mistrů. V utkání proti německému Schalke se zranil český reprezentační gólman Petr Čech a jeho místo musel o poločase zápasu, ve kterém branka nepadla, zaujmout Ital Carlo Cudicini.

Článek

Fotbalisté anglického Liverpoolu vstupovali do svého utkání ve čtvrtém hracím dni Ligy mistrů proti tureckému Besiktasi s nožem na krku. Jedině domácí výhra totiž mohla finalisty posledního ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže udržet v boji o postup mezi nejlepších šestnáct celků. Svěřenci španělského trenéra Rafaela Beníteze se k této výzvě postavili čelem a ve středečním zápase jednoznačně zvítězili 8:0.

O jasné vítězství se postaral zejména Yossi Benajun, který dosáhl během 24 minut prvního hattricku tohoto ročníku Ligy mistrů. Izraelský záložník prožil ve středu šťastný večer, dvakrát se trefil z dorážky a jednou si jeho střelu za vlastního gólmana tečoval hostující Ibrahim Üzülmez.

Skóre otevřel již v 19. minutě vytáhlý útočník Peter Crouch, za jehož nenasazování k utkáním byl v poslední době notně kritizován trenér Benítez v anglickém tisku. Anglický reprezentant se dokázal prosadit ještě jednou těsně před koncem zápasu. Další dvě branky domácích přidal mladý nizozemský útočník Ryan Babel, jednou se trefil i kapitán Steven Gerrard.

Doposud vedoucí celek skupiny A, francouzský Olympique Marseille, zavítal na půdu portugalského Porta. Domácí poslal do vedení Sektioui po sólu skrz obrannou polovinu hostujícího celku. Dvě minuty po změně stran dokázal vyrovnat hlavičkou Niang, ale byli to hráči portugalského klubu, kteří se díky Lisandrově trefě ze 78. minuty radovali ze zisku tří bodů. Všechny týmy v této skupině tak mají šanci před posledními dvěma koly na postup do osmifinále.

Čech se v Německu zranil a o poločase střídal

Postup si ve středu mohla zajistit anglická Chelsea na půdě tápajícího německého soupeře. Domácí Schalke ale bylo po celý zápas lepší svého věhlasnějšího soupeře, kterého dokonce musely zachránit před pohromou břevno i tyč. To už ale v brance nestál český reprezentační brankář Petr Čech, který přenechal o poločase své místo vinou zranění nohy kolegovi Cudicinimu. Zápas žádnou branku nepřinesl a Chelsea tak zůstala v čele skupiny B.

Poslední v této skupině i po středečních zápasech zůstává překvapivě španělská Valencie. Svěřenci nového trenéra Ronalda Koemana doma ostudně propadli s norským Rosenborgem Trondheim. Hosté, kteří dokázali v posledních dvaceti zápasech Ligy mistrů vyhrát na hřišti soupeře pouze jediný, se po závěrečném hvizdu radovali z vítězství 2:0. Na druhé místo ve skupině o bod za vedoucí Chelsea norského mistra posunul dvěma trefami Steffen Iversen.

Rocchi vystřílel Laziu druhé místo ve skupině C

Fotbalisté Realu Madrid zavítali na horkou řeckou půdu k odvetě s Olympiakosem Pireus. Po nádherném fotbalovém zážitku plném branek, ve kterém před čtrnácti dny zvítězili v Madridu hráči španělského mistra 4:2, se tentokrát fanoušci míče ani v jedné z branek nedočkali.

I ve skupině C mají všechna mužstva šanci na pokračování v soutěži. Své naděje na postup vylepšilo římské Lazio, které díky dvěma brankám Tommaso Rocchiho v rozmezí devíti minut porazilo hostující německý Werder Brémy 2:1 a patří mu druhé místo.

Doněck podruhé prohrál s AC Milán

V obraně ukrajinského Šachtaru Doněck odehrál celé utkání český obránce Tomáš Hübshmann. Příliš důvodů k radosti on a jeho spoluhráči neměli. Po čtrnáct dní staré porážce 1:4 na San Siru si s nimi tentokrát poradil italský mistr AC Milán 3:0 po trefě Brazilce Kaká a dvou zásazích útočníka Inzaghiho. Italové jsou tak s devíti body v čele skupiny D.

Na doněcký celek se bodově dotáhl skotský Celtik, který si doma poradil s portugalskou Benfikou a má stejně jako Šachtar po čtyřech zápasech 6 bodů. Jedinou branku utkání vstřelil i díky teči jednoho z hostujících obránců Aiden McGeady. V dresu vítězů odehrál 66 minut český záložník Jiří Jarošík.

LIGA MISTRŮ
Skupina A:
FC Liverpool - Besiktas Istanbul 8:0 (2:0)
Branky: 32., 53. a 56. Benajun, 19. a 89. Crouch, 78. a 81. Babel, 69. Gerrard. Rozhodčí: Merk (Něm.). Diváci: 44 000.
FC Porto - Olympique Marseille 2:1 (1:0)
Branky: 27. Siktíví, 78. Lisandro - 47. Niang. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 40 000.
Skupina B:
Schalke 04 - FC Chelsea 0:0
Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 53 951.
FC Valencie - Rosenborg Trondheim 0:2 (0:1)
Branky: 31. a 58. Iversen. Rozhodčí: Jefet (Izr.). Diváci: 47 000.
Skupina C:
Lazio Řím - Werder Brémy 2:1 (0:0)
Branky: 57. a 68. Rocchi - 88. Diego z pen. Rozhodčí: Bebek (Chorv.). ČK: 86. Cribari - 90.+5 Diego. Diváci: 30 000.
Olympiakos Pireus - Real Madrid 0:0
Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 33 500.
Skupina D:
Celtic Glasgow - Benfica Lisabon 1:0 (1:0)
Branka: 45. McGeady. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). ČK: 85. Binya (Benfica). Diváci: 58 642.
Šachtar Doněck - AC Milán 0:3 (0:0)
Branky: 66. a 90.+3 Inzaghi, 72. Kaká. Rozhodčí: Vink (Niz.). Diváci: 27 000.

Reklama