Hlavní obsah

Čeští fotbalisté do finále ME nepostoupili

VADÚZ

Čeští fotbalisté do devatenácti let si finále evropského šampionátu nezahrají. Ve středu ve Vadúzu totiž podlehli Italům těsně 0:1 a odvážejí si tak z Lichtenštejnska bronzové medaile, protože zápas o třetí místo se již nehraje. Jedinou branku Italů vstřelil útočník Pazzini.

Foto: ČTK

Čeští fotbalisté do 19 let si z evropského šampionátu přivezli bronz.

Článek

Ve finále italský výběr narazí na Portugalsko, které ve středu odpoledne v divoké přestřelce udolalo Rakušany 6:3.

V první půli večerního semifinále měli mírně navrch Italové a patřila jim i první šance. V sedmé minutě si na roh naskočil úplně volný Della Rocca, ale dobře postavený brankář Černý jeho nebezpečnou hlavičku kryl.

Bílkův tým sázel na pozornou obranu a rychlé brejky. Ve 12. minutě po pravé straně vyrazil na zteč aktivní Varadi, jehož zpětnou přihrávku do šestnáctky italští obránci nadvakrát odvrátili.

Za sedm minut měli Češi blízko k vedení. Na malém vápně se otočil Neuwirth, ale levačkou mířil metr vedle pravé tyče. Do konce poločasu se blýskalo už jen před českou brankou. V 33. minutě pálil z přímého kopu do břevna Aquilani a těsně před poločasem musel Černý na poslední chvíli odkopnout míč před nebezpečně rozběhnutým Pazzinim.

Po změně stran se dlouho nic zajímavého nedělo a diváky vzrušila jen nebezpečně vyhlížející srážka brankáře Černého se stoperem Nachtmanem. Právě ten se stal o deset minut později smutným hrdinou semifinále. Na hranici šestnáctky totiž minul dlouhý centr, za obranu si naběhl kanonýr Pazzini a po kličce Černému nerušeně mířil do prázdné brány.

Otřesení Češi na elastickou hru Italů recept nenašli. Nepomohlo ani střídání záložníka Kleina za útočníka Malchárka. Další velkou možnost měli naopak Italové, ránu záložníka Chieliniho konečky prstů vytlačil gólman Černý.

V útoku čeští fotbalisté mnoho nevymysleli, občas sice soupeře přitlačili na jeho polovinu, ale do větší šance se už nedostali. Poslední možnost měl kapitán Ladislav Volešák, ale jeho jedovatá střela z přímého kopu jen olízla tyč Paoloniho branky.

Čeští fotbalisté semifinálovou porážku přímo na trávníku oplakali. Zopakovat úspěch svých předchůdců, kteří před dvěma lety hráli ve finále, se jim nepovedlo.

Reklama