Hlavní obsah

UEFA bude jednat o dalším návrhu reformy Ligy mistrů

Evropská fotbalová unie UEFA přišla s dalším návrhem na reformu Ligy mistrů. Ten vychází z plánu, podle nějž by mělo účast v základní části jistou 12 zemí, ostatní by hrály kvalifikaci o šest míst. Novinkou je však předkolo pro týmy z osmi předních lig, které nahradilo zamýšlenou kvalifikaci pro vítěze národních pohárů. O reformě, jež by měla platit od roku 2009, bude výkonný výbor UEFA jednat v pátek.

Článek

Předseda UEFA Michel Platini navrhl zachovat dosavadní schéma Ligy mistrů s 32 kluby v osmi skupinách. Přímý postup do základní části by však mělo 22 klubů místo dosavadních 16. Automaticky by vstupenku dostal obhájce trofeje, po třech klubech z prvních tří zemí v žebříčku podle pohárových koeficientů, po dvou ze zemí na 4. až 6. místě a od 7. do 12. místa by šel přímo do hlavní soutěže jen mistr.

Zbývající země zřejmě včetně Česka, jemuž v současnosti patří v evropském klubovém žebříčku 14. pozice, budou hrát tradiční tříkolovou kvalifikaci o šest míst. V ní se však na rozdíl od současné praxe vyhnou favorizovaným soupeřům například z Itálie, Španělska či Anglie.

Ani čtvrté celky z nejlepších evropských ligových soutěží však o šanci na Ligu mistrů nepřijdou. Podle nejnovějšího návrhu by země z prvního až osmého místa žebříčku hrály vlastní předkolo o čtyři místa v hlavní soutěži. Silné ligy by tak znovu mohly mít v základních kolech čtyři kluby, v případě obhájce trofeje dokonce pět.

Platini původně chtěl otevřít Ligu mistrů i pro vítěze národních pohárů, o čtyři volná místa jich mělo hrát šestnáct. Tuto ideu UEFA zatím odsunula, podle vyjádření nejmenovaného funkcionáře pro agenturu Reuters se jí však úplně nevzdala.

Reklama

Související témata: