Hlavní obsah

Sevilla v Lize mistrů odčarovala kouzlo Arsenalu

PRAHA

Fotbalisté Sevilly dál úspěšně pronikají mezi nejužší evropskou klubovou elitu. Španělský celek dvakrát za sebou ovládl Pohár UEFA a teď jako naprostý nováček září i v prestižnější Lize mistrů. V úterý si už s předstihem zajistil postup ze základní skupiny H a co víc, odčaroval vítězné kouzlo londýnského Arsenalu, kterému připravil vůbec první porážku v sezóně.

Článek

Až na konci listopadu poprvé padla mašina jménem Arsenal. Londýnský velkoklub s českým záložníkem Tomášem Rosickým držel od začátku podzimní sezóny úchvatnou sérii bez porážky, v Lize mistrů navíc nedostal ani gól. To vše změnila během jednoho večera Sevilla, byť na jejím triumfu 3:1 bezpochyby nese vliv i absence několika hráčů v hostující sestavě.

Domácí si ale na slavné výhře nenechali nic zkazit. "S takovýmhle výkonem se můžeme měřit v každém zápase s každým týmem, nejen s Arsenalem," těšilo zadáka Daniela Alvese. "Byla to historická noc, porazit takový tým jako Arsenal. Přitom jsme mohli dát i víc gólů, šancí jsme si vytvořili moc," zářil radostí kanonýr Luis Fabiano.

V lize Sevilla tápe, Liga mistrů je o něčem jiném

Španělský klub zaplatil nováčkovskou daň jen v úvodním duelu v Londýně, od té doby v Lize mistrů neztratil bod. "Věřím, že pokračujeme v přepisování klubové historie v této soutěži," liboval si autor třetí branky Frederic Kanouté. Sevilla v domácí soutěži tápe, ale v Lize mistrů hraje jako vyměněná. "Máme občas problémy s typem utkání. Musíme být v každém zápase naprosto koncentrovaní od začátku se stejnou intenzitou, jakou jsme předvedli proti Arsenalu. Dnešek byl návratem té pravé Sevilly," narážel Kanouté na víkendovou ligovou prohru s Mallorkou.

Nástupce Juandeho Ramose na trenérské lavičce Sevilly Manuel Jiménez si i ve druhém utkání Ligy mistrů připsal výhru. "Hráli jsme na úrovni našich nejlepších zápasů v sezoně, byl to velkolepý výkon. Wenger je fantastický kouč, ale Sevilla odehrála skvělý zápas," pochvaloval si Jiménez, který touží "slávistickou" skupinu H vyhrát. K tomu jeho tým potřebuje uspět na Strahově, protože Arsenal doma hostí Steauu Bukurešť.

Wengera rozčílilo vykázání na tribunu

Trenérský protějšek Arsene Wenger vůbec nelitoval, že nechal odpočívat některé opory. "Chtěl jsem některé hráče vystavit tlaku při špičkovém zápase. Pro mě nebyl rekord v neporazitelnosti v Lize mistrů důležitý, hlavní je postup," uvedl francouzský trenér.

Utkání mu poněkud zhořklo, deset minut před koncem byl kvůli kritice čtvrtého sudího vykázán na tribunu. "V LM jsem se zapojil do více než stovky zápasů, jeho chování bylo šokující. Alves ležel a šetřil čas a za dvě minuty sprintoval. Ptal jsem se sudího, proč mě vykazuje a on řekl, že mi to vysvětlí po zápase, ale nemohl mi dát jediný důvod," zlobil se Wenger.

Lyon si postup zkomplikoval

Domácí porážka 0:3 s Glasgow Rangers se v závěrečném účtování může krutě vymstít Lyonu. Francouzský šampion bez Milana Baroše vyválčil z ofenzivní přestřelky s Barcelonou ve skupině E remízu a přestože se bodově dotáhl na skotský celek, propadák v prvním vzájemném utkání jej předurčuje k tomu, že musí na ostrovech zvítězit.

"Jsme trochu zklamaní, mysleli jsme, že bychom mohli vyhrát," pravil lyonský kouč Alain Perrin. Jeden ze spolufavoritů celé soutěže balancuje na hraně předčasného vyřazení a to může ještě děkovat Stuttgartu, že nakonec Jezdce zdolal 3:2. "Rangers jsou favorité, protože hrají doma a potřebují jen remízu," zůstával Perrin opatrný. Střelec obou branek proti Barceloně Juninho se ale nevzdával. "Teď to záleží jen na nás. Ukázali nám v prvním zápase naše chyby, když budeme hrát náš fotbal, jsme schopni je zdolat."

Rangers dvakrát za sebou prohráli venku, teď budou mít možnost poslední nápravy na vlastním stadionu, kde nevyhrála ani Barcelona. "Nyní všechno závisí na zápase s Lyonem, pro nás to bude jako finále," uvedl středopolař Charlie Adam. "Pochopitelně jsem zklamaný. Zaprvé jsme venku vedli, pak vyrovnali na 2:2 a v tu chvíli si vezli bod. Nicméně stále je to v našich rukách," prohlásil kouč Rangers Walter Smith.

Ibrahimovic a Ronaldo stále střílí branky

Vedle dvou španělských týmů Sevilly a Barcelony slavilo v úterý postup do osmifinále také duo italských klubů. Inter Milán i AS Řím si účast v jarních bojích pojistily stylově, oba dva zdolaly zdecimované soupeře rozdílem tří branek. Za Inter proti Fenerbahce Istanbul opět skóroval Ibrahimovic a dál pokračuje v dostizích v čele tabulky kanonýrů s Cristianem Ronaldem, který v úterý rovněž zaznamenal gól. Oba mají v současnosti pět branek.

Reklama