Hlavní obsah

Liverpool odvrátil další hrozbu vyřazení a kouč děkoval fanouškům

PRAHA

Druhou hrozbu vyřazení už v základní skupině Ligy mistrů ve středu zdárně odvrátili fotbalisté Liverpoolu. Anglický celek dokázal po Besiktasi Istanbul doma zdolat i tři a půl měsíce neporažené Porto. Trenér Rafael Benítez si mohl aspoň na čas oddechnout od tlaku, který na něj doléhá po rostoucích neshodách s vlastníky klubu.Španělský kouč po zápase poděkoval fanouškům, že na tým v těžké chvíli nezapomněli.

Článek

Příznivci Liverpoolu dali svým transparentem v hledišti jasně najevo, na čí straně ve sporu mezi Benítezem a americkými vlastníky klubu Tomem Hicksem a Georgem Gillettem stojí. "V první řadě bych chtěl poděkovat našim fanouškům, protože jako vždy byli úžasní. Jsem pyšný, že tady mohu být a oni vědí, že tu chci zůstat a bojovat za svůj klub. Středa byla jejich dnem," prohlásil španělský trenér.

V rozjitřené atmosféře se Liverpoolu povedl husarský kousek, poprvé od poloviny srpna totiž připravil Portu porážku. "Nemyslím si, že tenhle zápas udělá moji pozici slabší nebo silnější," odmítl. "Porto hodně času kontrolovalo střed hřiště, proto jsme museli změnit útočníky. Věděli jsme, že musíme vyhrát, každý chce jít dál. Marseille bude velice těžké, atmosféra bude hrát pro ně," přemýšlel Benítez o posledním duelu skupiny, který musí Liverpool vyhrát.

Porto si přes porážku 1:4 udrželo vedení ve skupině A a proti Besiktasi mu stačí k postupu bod. "Tenhle výsledek není fér. Porto si rozhodně nezasloužilo prohrát takovým rozdílem," tvrdil trenér hostů Jesualdo Ferreira. Především v první půli prý byli jeho svěřenci jasně lepší. "Měli jsme velmi dobrý první poločas a také prvních 25 minut v druhém. Porto bylo lepším týmem a pro Liverpool bylo velmi těžké dostávat se do ofenzivy. Škoda, že se jim pak podařilo dát druhý gól," litoval.

Německý Werder zdolal hvězdný Real

Jedno z nejsladších vítězství v klubové historii si vychutnávají Brémy. Werder dokázal přemoci rozsáhlou marodku a v divoké přestřelce zdolal před nadšenými domácími fanoušky hvězdný Real Madrid 3:2. "Pro nás to byla neobyčejná noc. Přestože jsme měli spoustu zraněných, můj tým se rozzářil ke skvělému výkonu," radoval se brémský lodivod Thomas Schaaf.

Vydařený středeční večer vrátil německý celek zpět do hry o účast ve vyřazovací fázi soutěže. "Nikdy jsme nezměnili naše cíle v Lize mistrů. Pořád jsme věřili, že můžeme uspět, přestože jsme byli v těžké pozici. Všichni hráči odevzdali všechno a hráli na hranicích svých možností. Navíc když se vám povede hned na začátku a pak těsně před pauzou dát gól, získáte sebevědomí, které k výhře nad Realem potřebujete," uvedl Schaaf.

Pohádkový večer zažil střelec vítězného gólu Aaron Hunt, který se vrátil po dlouhé absenci. "Děkuji kouči, že mi věřil. Věděli jsme, že můžeme uspět, jen když budeme bojovat jeden za druhého. Na konci jsme za to byli oceněni," usmíval se domácí středopolař.

To Madridští by radši středeční večer rychle vymazali z paměti. K postupové radosti jim stačilo získat bod, jenže na ten museli hodně rychle zapomenout. Zvlášť když dvakrát ve stoprocentní šanci selhal jindy neomylný kanonýr Ruud Van Nistelrooij. "Prohra nás bolí, protože jsme nehráli vůbec dobře. Domácí měli poslední šanci a využili ji. Musíme ale zůstat pozitivní, doma jsme zatím stoprocentní," řekl Nistelrooij.

AC Milán s Chelsea jdou dál

Naopak favorizovaní AC Milán a Chelsea už mohou přemýšlet o jarních bojích. Z anglického celku jde opět strach, svěřenci Avrama Granta vrátili i s úroky norskému Rosenborgu Trodheim nečekanou remízu 1:1 z úvodního duelu, po níž se z trenérské lavičky poroučel José Mourinho.

Tentokrát Chelsea svého soupeře i bez brankáře Petra Čecha rozprášila 4:0. "Výborně jsme začali. Hřiště bylo docela mokré a bahnité, ale dali jsme první gól, který domácí uzemnil," pochvaloval si kapitán John Terry, který ocenil letošní výkony Rosenborgu. "Ve skupině jim to jde docela pěkně, hodně lidí překvapili. Zaskočili nás na Stamford Bridge, Valencii porazili doma i venku. Jsou velmi silní," řekl londýnský zadák.

Chelsea názorně demonstrovala své vysoké ambice. "Jsme velký klub a chceme dojít do finále. Věříme, že se nám to letos konečně povede. Hrajeme fotbal, který baví, zápas od zápasu lépe a dál budeme pokračovat ve výkonnostním růstu," nepochyboval trenér Grant.

Celtic je kousek od postupu do osmifinále

Jednou nohou v osmifinále je skotský Celtic Glasgow. Vyprodaný Celtic Park oslavoval po výhře 2:1 nad Šachtarem Doněck dva hrdiny: střelce vítězné branky z 92. minuty Massima Donatiho a autora srovnávací trefy českého záložníka Jiřího Jarošíka, který byl dokonce fanoušky zvolen mužem zápasu. "Fantastický zápas, fantastický večer, fantastický závěr pro mě. Je to sen," rozplýval se šťastný Donati.

Také domácí trenér Gordon Strachan zářil. "Cítil jsem, že pořád chceme útočit. Brown, McGeady, Hesselink a Jarošík byli pořád nebezpeční. Hráči na sebe mohou být pyšní, že nesklonili hlavy. Můj tým ukázal velké srdce," liboval si. To hostující kouč Mircea Lucescu soptil. "Jsem výsledkem velmi zklamán. Měl jsem pravdu, když jsem říkal, že Celtic má pořád jen štěstí. Myslím, že jsme lepším týmem a zasloužíme si postoupit mezi nejlepší šestnáctku," tvrdil trenér Šachtaru.

Reklama