Hlavní obsah

Jarošík: Říkal jsem si, že by bylo na čase dát gól

GLASGOW/PRAHA

Český fotbalový záložník Jiří Jarošík po návratu do základní sestavy Celtiku Glasgow dál září. Ve středečním utkání Ligy mistrů přispěl svým gólem k důležité výhře skotského šampiona nad Šachtarem Doněck 2:1 a fanoušci ho zvolili mužem zápasu. Třicetiletý středopolař cítí, že mu teď trenér Gordon Strachan více věří a doufá, že Celtic v posledním duelu ve skupině D udrží postupovou příčku.

Článek

Ještě před dvěma měsíci Jarošík jen vysedával na lavičce a přemýšlel o odchodu z klubu. Vše se zlomilo první říjnovou středu, kdy ho kouč naprosto nečekaně povolal do základní sestavy proti slavnému AC Milán a český záložník se odvděčil skvělým výkonem. Od té doby prožívá zase šťastné období. "Zápas s AC Milán byl asi jedním z nejdůležitějších kroků zpět do sestavy. Vyhráli jsme, já jsem podal slušný výkon a od té doby se to nastartovalo," pochvaloval si ve čtcrtečním rozhovoru s ČTK Jarošík.

Nejsladší okamžik podzimní sezóny pro něj nastal ve středu večer, kdy si připsal první letošní gól v prestižní soutěži. "V lize proti Aberdeenu jsem gól nedal, tak jsem si říkal, že už by bylo na čase. Dneska se prosadili dva naši sváteční střelci. Jsem strašně rád, že to tam spadlo, snad jsem tím napravil, že jsem nedal další dvě velké šance," pokračoval Jarošík.

Jeho trefa byla o to důležitější, že dokázal srovnat skóre ještě do pauzy. "Šachtar vedl zadarmo 1:0, hodně kouskovali hru a váleli se, což jim nelze vyčítat. My jsme se nemohli dostat do tempa. Pak přišel dlouhej míč, dva šli do balonu, šťastně se to odrazilo ke mně a povedenou ranou jsem to trefil," liboval si Jarošík. Za dalších pár sekund mohl dokonce Celtic poslat do vedení. "Dá se říct, že to bylo ze dvou metrů, to bych měl dávat. Trochu jsem se zalekl, krásně mi ten centr přistál na hlavě," vyčítal si.

Donati zařídil vítězství Celtiku

Nakonec však nemusel byl smutný, v druhé minutě nastavení rozjásal vyprodaný Celtic Park spoluhráč Massimo Donati. "Ten můj gól rozproudil diváky, do té doby jsme se nemohli chytit a nehráli moc dobře. Fanoušci nás hnali dopředu, vyplatilo se to, ale měli jsme i trochu štěstí," připustil Jarošík. Celtic poněkolikáté rozhodl v závěru poločasů, Milánu vstřelil vítěznou branku minutu před koncem, Benfice Lisabon zase v závěru první půle.

"Trenéři vždycky říkají, že to chce dát v devadesátý minutě gól, odnést balón do středu a přijde hvizd," smál se. "Šachtar možná doplatil na to, že se zatáhl až moc a trošku ten závěr podcenil," přemítal Jarošík, kterého zvolili fanoušci serveru uefa.com nejlepším hráčem zápasu. "Samozřejmě je to čest, vážím si toho. Určitě to byl jeden z mých nejlepších zápasů, už v lize proti Aberdeenu jsem ale nehrál špatně," podotkl.

Jak jeho poslední výkony ovlivní pozici v klubu, nedokázal odhadnout. "Jednou jste dole, jednou nahoře. Minimálně do ledna tu zůstanu. Jak jsem byl zraněný, tak se hodně spekulovalo, zda odejdu nebo ne. Možná jak jsem to deklaroval nahlas, tak se to nelíbilo fanouškům, vedení. Doufám, že teď se to vrátilo zpět," přál si Jarošík. Od trenéra prý zase cítí důvěru. "Člověk to vycítí, když hraje v pohodě. Trenér ví, že z mé strany to je v pořádku. Jsem strašně rád, že jsem teď na vítězné vlně," těšilo českého středopolaře.

Dres si Jarošík vyměnil s Hübschmanem

Během středečního utkání se na hřišti potkal se svým kamarádem ze Sparty, bekem Tomášem Hübschmanem, který nastoupil v základní sestavě Šachtaru. "My jsme se viděli už v pondělí na hotelu. Ani jsme se nebavili tolik o fotbale. Po zápase jsem se u něj zastavili, je to dobrej parťák. Povinností bylo vyměnit si dresy, já už mám jeho třetí," líčil Jarošík, který se s Hübschmanem dokonce jednou dostal do křížku. "Tomáš mě trochu fauloval, ale nebylo to nic vážného," smál se.

Celtic se díky šťastné výhře odpoutal od Šachtaru na tři body, ale vyhráno zdaleka nemá. V posledním zápase na milánském San Siru musí uhrát k jistotě postupu bod. "Když prohrajeme a Šachtar porazí Benfiku, tak nepostoupíme. Středeční body jsou hrozně důležité. Šachtar začal skupinu výborně, ze dvou zápasů měl šest bodů a rázem byl pasovaný na postupujícího, i když nikdy nepostoupili," uvedl Jarošík.

Na milánského favorita si prý skotský celek věří. "Jejich styl nám docela sedí, i když je to furt Milán. Už minulý rok jsme proti nim nehráli vůbec špatně, tak doufám, že naše zkušenosti zúročíme a třeba dojdeme dál," dodal Jarošík.

Reklama

Související témata: