Hlavní obsah

Nový systém evropských fotbalových pohárů dává větší šanci českým klubům

LUCERN

Nový prezident UEFA zaznamenal na konci minulého týdne první velký úspěch své vstřícné politiky vůči fotbalově slabším zemím, míněno co do síly jejich klubů. Prosadil první část svých změn Ligy mistrů a Poháru UEFA, které začnou platit od podzimu 2009 a měly by vydržet nejméně do jara 2012.

Článek

Když přicházel po jednání výkonného výboru UEFA na tiskovou konferenci, usmíval se pohvizdoval si. „Je to pro fotbal dobré rozhodnutí. Cílem těchto změn je, aby Ligu mistrů hrálo více šampiónů. Šanci se do ní probojovat dostanou i ti, kteří o ni mohou zatím jen snít. Mistři z fotbalově malých zemí už nebudou jen snadnou kořistí pro giganty z třetích a čtvrtých míst nejsilnějších lig. Utkají se rovní s rovnými, což je demokratičtější. Nevzdávám se ani myšlenky, aby Ligu mistrů hráli i vítězové národních pohárů, když jim byla zrušena jejich soutěž, což nebylo úplně šťastné. Na to ale ještě není ta pravá chvíle,“ řekl prezident UEFA, fotbalová legenda Michel Platini.

Liga mistrů bude mít v základní části i v novém systému 32 mužstev, rozdělených do osmi skupin. Jistotu účasti budou mít obhájce trofeje a tři nejlepší kluby ze tří zemí, které stojí nejvýše v koeficientu UEFA. Dva týmy budou mít země ze 4. až 6. příčky. Mistři budou zatupovat země ze 7. až 12. místa v koeficientu, česko je momentálně čtrnácté.

Platini: Finále Ligy mistrů v sobotu

O dalších pět míst budou bojovat ve tříkolovém systému mistři ze zemí na 13. až 53. místě. Zbývajících pět míst čeká na týmy z 1. až 15. místa žebříčku zemí, které se v domácích soutěžích umístily za celky, které se do Ligy mistrů dostaly podle předchozích kritérií. „Finále Ligy mistrů se budou hrát v sobotu, aby na ně mohly chodit rodiny s dětmi,“ vysvětlil další změnu Platini.

Poháru UEFA se zúčastní po úvodní kvalifikační fázi 48 týmů, rozdělených do dvanácti skupin. Z každé postoupí dva nejlepší do k.o. fáze. Letní Intertoto cup bude zrušen.

„Platini sliboval víc změn, ale i tak dosáhl velkého pokroku pro fotbalově menší země, jejichž kluby měly proti gigantům minimální šanci. Tyto změny dávají větší šance i českým klubům, zahrát si nejprestižnější a finančně bohatou soutěž,“ řekl předseda ČMFS Pavel Mokrý. Ten také pozval Platiniho do Česka. Šéf UEFA by měl přijet v březnu.

Reklama

Související témata: