Hlavní obsah

Chelsea - Bayern 0:3Londýnský fantom Gnabry řádil i na Chelsea

Aktualizováno

Londýnský fantom Gnabry zase úřadoval. Na podzim vyřídil mladík z Mnichova čtyřmi góly u Temže Tottenham, jenž podlehl v základní skupině Bayernu 2:7, tentokrát se v prvním osmifinále Ligy mistrů postaral o debakl Chelsea. Vstřelil dva góly, Lewandowski přidal třetí a před odvetou, která je na programu 18. března v Mnichově, je o čtvrtfinalistovi rozhodnuto. Zato druhá konfrontace zůstává otevřená, neboť pod Vesuvem remizovala Neapol s Barcelonou 1:1.

Sestřih utkání Neapol - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Jestliže mohlo publikum na Stamford Bridge některému z domácích hráčů po první půli aplaudoval, pak argentinskému gólmanovi Caballerovi. To on likvidoval šance Bayernu a držel Chelsea nad vodou.

Dvě rány mnichovského snajpra Lewandowského vyrazil, střelu Comana mířící těsně vedle jeho levé tyče alespoň pohledem kontroloval, i s akcí Müllera si věděl rady.

Jen deset minut před přestávkou se ohlížel, jak míč z hlavy Müllera putuje na břevno jeho brány.

I tento výčet svědčí o tom, že Bayern měl evidentně navrch. Kontroloval hru, byl nebezpečnější, i šancí si vytvořil dostatek, aby šel do vedení. Paradoxem proto bylo, že po jedné z mála útočných akcí domácích mohl inkasovat. Alonso dvě minuty před přestávkou posadil na zem Pavarda, ale i gólman Neuer se v tu chvíli zaskvěl a jeho střelu vyrazil.

Po přestávce však přišly tři minuty, během nichž si vzal slovo londýnský fantom Gnabry. Na podzim v základní skupině znectil u Temže Tottenham, jemuž nastřílel čtyři góly, teď poloviční porcí obdaroval Chelsea. Pochopitelně za asistence Lewandowského, jenž mu přihrál na obě branky.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Joshua Kimmich (vlevo) z Bayernu a Olivier Giroud z Chelsea.

A když pak polský snajpr Lewandowski v 76. minutě vstřelil už 39. soutěžní gól v této sezoně, zkáza Blues byla završena. Domácí, kteří dohrávali jen v deseti bez vyloučeného Alonsa, vůbec poprvé v Lize mistrů na své půdě s německým soupeřem padli a o účasti ve čtvrtfinále letošního ročníku si mohou po domácím výprasku nechat jen zdát.

Rozhodnutí odloženo na Camp Nou

Paráda, co Belgičan Mertens provedl. Přihrávku Zieliňského si za hranicí šestnáctky přehodil na pravačku a barcelonský gólman Ter Stegen se za jeho technickou střelou jenom podíval.

Neapol šla po půlhodině první osmifinálové konfrontace ovšem do vedení zaslouženě, protože Messiho a spol. v úvodu vůbec k ničemu nepustila. Barcelona sice měla míč pod kontrolou, dlouhé minuty strojově kombinovala, jenže zdlouhavými a stereotypně vedenými akcemi se k ohrožení domácí brány nedostala. A to po inkasovaném gólu viditelně přidala a nastěhovala se na polovinu.

Zvýšená aktivita ovšem k ničemu nevedla, naopak měla štěstí, že neinkasovala podruhé. Neapol vycházející z dobře organizované defenzivy čekala na další příležitost, která skutečně přišla. Dvě minuty před přestávkou se po střele Manolase brankář Ter Stegen zase po míči jen podíval, ten ovšem tentokrát jeho bránu minul.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Barcelonský Lionel Messi (vpravo) a Diego Demme z Neapole.

Domácí museli litovat, protože po změně stran začala Barcelona svůj kombinační kolotoč roztáčet s mnohem větší intenzitou a rychlostí, takže Griezmann se zákonitě postaral o vyrovnání. Z první a vlastně jediné pořádné šance, kterou v utkání měla.

Neapol upínala chvíli naději k videu, ale i to potvrdilo, že přihrávající Semeda v ofsajdu nebyl.

I tak si ale mohla vzít vedení zpátky, když špatnou přihrávku Busquetse vystihl střídající Milik a poslal do šance Callejóna. Ten ovšem Ter Stegena neprostřelil...

Závěr zápasu byl vrchovatě naplněn souboji, fauly a narůstající nervozitou, na což doplatil barcelonský Vidal vyloučením. Na skóre se ale nic nezměnilo, takže konfrontace zůstává před březnovou odvetou na Camp Nou otevřená.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů
Chelsea FC - Bayern Mnichov 0:3 (0:0)
Branky: 51. a 54. Gnabry, 76. Lewandowski. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Letexier (video, všichni Fr.). ŽK: Jorginho, Alonso - Alcántara, Kimich. ČK: 83. Alonso.
Chelsea: Caballero - Azpilicueta (73. Pedro), Rüdiger, Christensen, Alonso - Barkley (61. Willian), Jorginho, Kovačič - James, Giroud (61. Abraham), Mount. Trenér: Lampard.
Bayern: Neuer - Pavard, Boateng, Alaba, Davies - Alcántara (90. Goretzka), Kimmich - Gnabry (85. Tolisso), Müller, Coman (65. Coutinho) - Lewandowski. Trenér: Flick.
SSC Neapol - FC Barcelona 1:1 (1:0)
Branky: 30. Mertens - 57. Griezmann. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Insigne, Rui, Ruiz - Busquets, Messi, Griezmann, Vidal. ČK: 89. Vidal.
Neapol: Ospina - Rui, Maksimovič, Manolas, Di Lorenzo - Fabián Ruiz, Demme (79. Allan), Zieliňski - Callejón (74. Politano), Mertens (54. Milik), Insigne. Trenér: Gattuso.
Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Umtiti, Piqué (90.+3 Lenglet), Firpo - De Jong, Busquets, Rakitič (56. Artur) - Messi, Griezmann (87. Fati), Vidal. Trenér: Setién.

Reklama

Související témata: