Hlavní obsah

Liverpool zapomněl na trápení a ukončil neporazitelnost Interu

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu dali v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů zapomenout na ostudnou víkendovou porážku v Anglickém poháru s druholigovým Barnsley. Loňský finalista nejprestižnější klubové soutěže si udobřil fanoušky výhrou 2:0 nad suverénem letošní sezóny Interem Milán, kterému tak rázně uťal rekordní sérii bez porážky. Italský celek padl poprvé od září, na svém kontě měl do úterního večera úctyhodných 29 zápasů bez prohry.

Foto: REUTERS/Tony Gentile, Reuters

Fotbalista Dirk Kuyt z Liverpoolu

Článek
Fotogalerie

Výkony Liverpoolu jsou jako den a noc. V Premier League jen zpovzdálí sleduje přetahovanou o titul a trápení si přenesl i do domácího poháru. V úterý ovšem v nejméně očekávanou chvíli procitl a vyšlápl si na suverénní Inter, který naposledy prohrál v září 0:1 na stadiónu Fenerbahce Istanbul. Cenné vítězství navíc posílilo pozici liverpoolského kouče Rafaela Beníteze, jenž už delší dobu čelí ostré kritice a ideální vztahy nemá ani s americkými majiteli klubu.

Sté domácí výhře Liverpoolu v evropských pohárech přitom dlouho nic nenasvědčovalo. Inter se i v deseti úspěšně bránil a jeho přetížená obrana povolila až dvakrát v posledních pěti minutách. "Celou dobu jsem hráčům věřil, protože jsme hráli dobře. Tento výsledek je dobrý pro sebevědomí týmu, pro fanoušky i pro klub. Proti Barnsley jsme si vytvořili dost šancí k výhře, ale nepovedlo se to. Dneska to byl úplně jiný zápas v odlišné situaci," uvedl Benítez.

Podle statistik má Liverpool další kolo jisté

"Myslím, že jsme celé Evropě ukázali, že stále umíme hrát dobrý fotbal," pochvaloval si střelec první branky Nizozemec Dirk Kuijt. Podle statistik má Liverpool další kolo jisté, dvougólový náskok z prvního utkání ztratil v odvetě jen jednou; shodou okolností to bylo právě proti Interu v sezoně 1964/65. "Víme, že klíčové je, že jsme neinkasovali. Pro Inter to bude těžké, ale musíme být opatrní," dodal Benítez.

Jeho protějšek Roberto Mancini se zlobil na rozhodčího, nelíbila se mu červená karta pro Marka Materazziho po dvou faulech na uzdraveného domácího kanonýra Fernanda Torrese. "Sudí dvakrát chyboval, obě karty byly netaktní. Nemyslím si, že druhý gól byl smrtící. Stále je před námi 90 minut hry, máme dost času, abychom se zvedli z dvougólové ztráty," věřil trenér Interu, který v úterý potvrdil, že v Lize mistrů poslední dobou nezáří.

Trenér Realu byl spokojený

Real Madrid po třech výhrách na hřišti AS Řím v italské metropoli poprvé prohrál, přesto byl hostující trenér Bernd Schuster spokojený. "Tým mě nezklamal, jsem spokojený s naší hrou," uvedl německý kouč a měl přitom nejspíš na paměti i rozsáhlou marodku svého týmu.

Radost mu udělal Raúl, který 60. gólem v Lize mistrů opět vylepšil svůj střelecký rekord, naopak rozhodčí Herbert Fandel ho hodně naštval. "Chyboval při mnoha výrocích, ofsajdech a faulech. Zápas neměl pod kontrolou. Je to můj krajan, ale dnes si jím nezasloužil být," kritizoval Schuster. "Ale vstřelili jsme gól, a to nám dává důvěru do odvety na našem stadionu," dodal.

Římského kouče Luciana Spallettiho potěšilo vedle bojovnosti také sebeobětování kapitána Franceska Tottiho, který nastoupil, přestože nebyl zdravotně fit. "Všechno jsem vyzvracel. Cítil jsem se opravdu špatně a už před zápasem jsem měl horečku," líčil domácí kanonýr, který připravil skvělou přihrávkou vítězný gól Mancinimu.

Chelsea si taktickým výkonem zajistila remízu

Slibnou pozici do odvety si přichystala Chelsea. Před zraky šéfa UEFA Michela Platiniho si taktickým výkonem zajistila bezbrankovou remízu na horké půdě Olympiakosu Pireus, pod níž se několika zákroky podepsal i český brankář Petr Čech. Zápas příliš vzrušujících momentů nenabídl. "Náš výkon byl trochu zklamáním, vytvořili jsme si jen dvě šance. Ale není to špatný výsledek. Je těžké tady hrát, Olympiakos má dobré fanoušky a organizovaný tým," uvedl trenér hostů Avram Grant.

Řecký celek nezklamal a věří si i do odvety, zvlášť když v letošní sezoně dokázal po 32 zápasech konečně vyhrát venku. "Nevím, jestli se kvalifikujeme dál, ale zatím se snažíme velmi dobře," uvedl domácí kouč Takis Lemonis. "Podařilo se nám uhrát dobrý výsledek. Tyto zápasy jsou speciální, uvidíme, co se stane v Londýně," dodal bek Tassos Pantos.

V posledním úterním zápase se blýskl německý útočník Kevin Kuranyi. Právě díky němu dosáhlo Schalke na jubilejní padesátou výhru v evropských soutěžích a Portu pokazilo návrat do míst, kde hráči v roce 2004 zvedli nad hlavu vítěznou trofej. "Myslím, že výsledek 1:0 je slibný. Je to velký krok směrem ke čtvrtfinále," prohlásil Kuranyi, který prý chtěl napravit zahozené šance z pátečního bundesligového zápasu s Wolfsburgem.

Reklama

Související témata: