Hlavní obsah

AC Milán titul v Lize mistrů neobhájí, v osmifinále jej vyřadil Arsenal

PRAHA

Středeční odvetné zápasy osmifinále Ligy mistrů přinesly radost favorizovaným týmům i konec v soutěži pro obhájce trofeje. Italský AC Milán prohrál na svém trávníku s Arsenalem po gólech Fabregase a Adebayora z poslední desetiminutovky zápasu 0:2. Barcelona vítězstvím 1:0 potvrdila náskok ze Skotska a vyřadila Celtic. Manchester United stejným rozdílem porazil francouzský Lyon a také postupuje. O postupu tureckého Fenerbahce musel v Seville rozhodnout až penaltový rozstřel.

Článek

Poslední vítěz nejprestižnější klubové soutěže začal odvetný duel s anglickým celkem náporem. Gólman Arsenalu Almunia měl štěstí zejména po rohovém kopu a hlavičce, kterou těsně před ním tečoval spoluhráč Adebayor. Na druhé straně po rychlém výpadu pálil jen těsně vedle Diaby. Míč znovu urazil dráhu asi devadesáti metrů vzdušnou čarou a po přesném centru zakončeném volejem Inzaghiho našel Almuniovu náruč. Velkou šanci spálil v 19. minutě domácí mladíček Pato, který příliš jemně zakončoval parádní sólo Kaká.

Ve 34. minutě byl nejprve na hranici vápna milánského celku faulován hostující Hleb stoperem Nestou, rozhodčí ale udělil Bělorusovi žlutou kartu ze údajné filmování. Vzápětí trefila další hvězda záložní řady Arsenalu Cecs Fabregas falšovanou střelou břevno Kalačovy branky. Druhý poločas začal tak, jak první skončil. Po závaru ve vápně domácích trefil stoper Senderos ve vyložené šanci pouze gólmana italského týmu. Vzápětí ztratil míč při rozehrávce špílmachr Andrea Pirlo a Eboué pálil těsně vedle levé tyče.

Střeleckou smůlu Kanonýrů protrhla největší hvězda kádru trenéra Arséne Wengera. Španěl Fabregas se z uctivé vzdálenosti opřel do míče a skákavou střelou k tyči nedal Kalačovi šanci. Domácí v tu chvíli potřebovali k postupu dva góly, ale nepodařilo se jim v hektickém závěru vsítit ani jediný a navíc inkasovali z kopačky Adebayora podruhé. Letošní ročník Ligy mistrů se tak rozloučil s obhájcem trofeje a na čtvrtfinále se může těšit spolu s kolegy z Arsenalu i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický.

Ronaldo vystřílel Manchesteru postup

Úvodní střetnutí mezi francouzským mistrem Olympiquem Lyon a Manchesterem United skončil po brankách Benzemy a Teveze remízou 1:1. Lyon k postupu potřeboval minimálně jednou skórovat. Lepším týmem byli ale domácí Rudí ďáblové. Územní převahu však dlouho nedokázali přetavit v šanci. Diváci vypukli v nadšený povyk až čtyři minuty před koncem prvního poločasu. Míč se po Andersonově střele z hranice šestnáctky odrazil ke dvojici Rooney, Ronaldo, jež marně bránil osamocený Clerck. Portugalský kouzelník Ronaldo si kličkou udělal místo a střelou k tyči překonal Coupeta.

Druhá půle přinesla mnohem ofenzivnější podívanou. Francouzský tým při svých útočných snahách otevíral své zadní řady, čehož využívali Rooney a střídající Tevez. Blíže ke gólu byl ale Lyon. V 74. minutě Benzema přistrčil míč do vápna Keitovi, jehož pohotová střela skončila na tyči Van der Sarovy branky. Hosté už se ale do další vážnější příležitosti nedostali. Manchester vyhrál 1:0 a postoupil přes Lyon do čtvrtfinále.

Barcelona si proti Celtiku udobřovala fanoušky

Španělská Barcelona nehodlala proti Celtiku na Nou Campu pouze bránit náskok 3:2, který si přivezla ze Skotska. O víkendu totiž prohrála v lize na hřišti Atlética Madrid a chtěla si udobřit nazlobené fanoušky. Pouze na lavičce zůstal v domácím týmu obávaný kanonýr Thierry Henry, v útoku dostala přednost trojice Eto´o, Ronaldinho a Messi.

Posledně jmenovaný Argentinec ale francouzskému reprezentantovi přepustil své místo již ve 38. minutě kvůli zranění. To už katalánský celek více než půlhodinu vedl zásluhou Xaviho, který zakončil nádhernou kombinaci spoluhráčů a ve třetí minutě tak stanovil zároveň konečné skóre na 1:0 a potvrdil postup ´Barcy´.

Fenerbahce postoupilo z duelu nováčků

V souboji dvou nováčků Ligy mistrů smazala domácí Sevilla manko z prvního zápasu proti tureckému Fenerbahce již v páté minutě. Daniel Alvés zužitkoval střelou z pětadvaceti metrů výhodu přímého kopu po faulu Sahina. Hostující gólman Volkan Demirel si sice na míč sáhl, odklonit dráhu jeho letu mimo své tyče ale nedokázal. O čtyři minuty později to vypadalo s istanbulským celkem ještě hůře, druhý gól vítězů posledních dvou ročníků Poháru UEFA přidal Keita.

Jiskřičku naděje vykřesal pro hosty ve 20. minutě Deivid, který pravačkou zužitkoval centr z rohového kopu. Chvíli před odchodem na poločasovou přestávku vrátil domácímu celku dvoubrankový náskok kanonýr Frederic Kanouté. Ten si zpracoval Alvésův centr na prsa a z otočky nezadržitelně skóroval. Účet z obou zápasů ale k radosti hostujícího mužstva srovnal v 79. minutě svou druhou branku v zápase Deivid a v Seville musel rozhodnout až penaltový rozstřel.

V něm nejprve selhali oba střelci druhé série. Na domácí straně neuspěl s nepříliš důrazným pokusem k levé tyči Escude, vzápětí si španělský gólman Palop doplachtil pro umístěnou ránu Edua. Pohromou pro Sevillu byla střela doprostřed branky v podání Marescy během čtvrté a neúspěšný pokus jeho spoluhráče Alvese v páté sérii. Poté již mohli hráči Fenerbahce po krátké honičce na trávníku oslavovat svého hrdinu, brankáře Volkana Demirela.

Liga mistrů - osmifinále, odvety:
AC Milán - FC Arsenal 0:2 (0:0)
Branky: 84. Fabregas, 90.+2. Adebayor. Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 81 879. První zápas: 0:0, postupuje Arsenal.
FC Barcelona - Celtic Glasgow 1:0 (1:0)
Branka: 3. Xavi. Rozhodčí: Vinck (Niz.). Diváci: 75 000. První zápas: 3:2, postupuje Barcelona.
Manchester United - Olympique Lyon 1:0 (1:0)
Branka: 41. Ronaldo. Rozhodčí: Rosetti (It.). Diváci: 75 521. První zápas: 1:1, postupuje Manchester.
FC Sevilla - Fenerbahce Istanbul 3:2 po prodl (3:2, 3:1), na pen. 2:3
Branky: 5. Daniel Alves, 9. Keita, 41. Kanouté - 20. a 79. Deivid, rozhodující penalta Kežman. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). První zápas: 2:3, postupuje Fenerbahce.

Reklama