Hlavní obsah

Chelsea rozstřílela v LM Olympiakos, AS Řím postoupil přes Real

oc, dfkSport.cz

Ve středu večer byly na programu prestižní Ligy mistrů další tři odvety osmifinálových bitev. Úterní postup Arsenalu, Fenerbahce, Barcelony a Manchesteru United napodobili fotbalisté Chelsea. Ti i bez zraněného brankáře Petra Čecha suverénně porazili řecký Olympiakos 3:0. Italský AS Řím porazil stejně jako v prvním zápase španělského giganta Real Madrid 2:1 a může se také těšit na čtvrtfinálový los. Duel mezi domácím Portem a německým Schalke rozhodly ve prospěch hostů pokutové kopy.

Článek

Londýňanům stačila k postupu nejtěsnější možná výhra, před čtrnácti dny totiž v Pireu branka nepadla. Chelsea s tímto vědomím začala po anglicku zostra. V obrovské šanci těsně po úvodním hvizdu selhala dvojice Joe Cole a Didier Drogba, v páté minutě se už ale Blues radovali. Rychlé vhození autu přetavil Frank Lampard v přesný pas od postranní čáry na německého reprezentanta Ballacka, ten na malém vápně potvrdil pověst vynikajícího hlavičkáře.

Ten samý hráč mohl do domácích řad přinést definitivní klid ve 25. minutě. Po ideální přihrávce do vápna jej bravurně vychytal řecký mistr Evropy Nikopolidis, ale dílo zkázy pro hosty dokonal dorážející Lampard. Chelsea tak měla po prvním poločase pohodlný náskok 2:0, pokud chtěli Řekové pomýšlet na postup do čtvrtfinále, museli po změně stran vstřelit minimálně dvě branky.

Fotbalisté Olympiakosu ale ve druhé pětačtyřicetiminutovce pokračovali v bezkrevném výkonu, za což je záhy potrestal svou první trefou v Lize mistrů Salomon Kalou. V 53. minutě jej mohl napodobit Lampard, ale osamocený uvnitř velkého čtverce nedokázal dobře trefit míč. Gólovou radost na chvilku zažil i ostrostřelec z Pobřeží slonoviny Didier Drogba, jeho přesné zakončení z 65. minuty ale znehodnotil zvednutý praporek rozhodčího na čáře.

Domácí předvedli ještě několik pěkných fotbalových akcí a především potěšili diváky na Stamford Bridge vítězstvím 3:0 a postupem do čtvrtfinále soutěže. Nic na tom nezměnila parádní rána střídajícího Belluschiho do břevna Cudiciniho branky a závěrečný nápor Olympiakosu.

AS Řím překvapivě vyřadil Real

Real Madrid prohrál úvodní utkání na římské půdě s tamním AS 1:2, přestože vedl po brance Raúla. Ve středečním utkání proto musel vstřelit minimálně jednu branku. Hráči Bílého baletu vlétli na svého soka od počátečního hvizdu. Skórovat mohl ale nejdříve italský tým. V 18. minutě se ke střele odhodlal Alberto Aquilani. Táhlý pokus orazítkoval k překvapení brankáře Casillase tyč. Po pár vteřinách se k míči dostal opět Aquilani, jehož další umístěný projektil už gólman španělského týmu vytěsnil na roh.

V jednadvacáté minutě poprvé vážně zahrozili domácí. Uzdravený Robinho našel nabíhajícího Baptistu, do jehož střely ale na poslední chvíli skočil obránce Mexes a míč tečoval nad břevno Doniho branky. V pětatřicáté minutě měli fotbalisté z hlavního města Španělska další ideální možnost ke skórování. Po faulu De Rossiho zahrávali standardní situaci zhruba z pětadvaceti metrů. Baptista ale napálil míč pouze do zdi.

Čtyři minuty po začátku druhého dějství měl Baptista možnost reparátu. Pokus z trestného kopu se mu tentokrát vydařil mnohem lépe, míč skončil na břevně. Real utahoval útočnou smyčku. V 58. minutě vyzkoušel Doniho Diarra, brankář AS Řím byl ale na místě. Proti hlavičce Raúla o několik minut později ani zasahovat nemusel, míč skončil těsně vedle tyče. Hosté se naopak snažili využívat okének v obraně, která se postupem času otevírala. Střídající Mirko Vučinič napálil v 66. minutě již podruhé břevno španělského týmu.

Problémy vedoucímu týmu španělské La ligy přinesla červená karta, kterou dostal stoper Pepe v 70. minutě. Hned o tři minuty později Římané využili absence jednoho bránícího hráče. Na Tonettův centr si naběhl Taddei a přesnou hlavičkou poslal hosty do vedení. Naději do žil vehnal domácím už v 75. minutě Raúl, jehož poslal přihrávkou do gólové šance Baptista. To, že Real vstřelil branku pravděpodobně z ofsajdové pozice, nemuselo hosty příliš mrzet. Ve druhé minutě nastavení si totiž naběhl na centr Vučinič a poslal AS Řím definitivně do čtvrtfinále. AS Řím, stejně jako v domácím zápase, porazil Real Madrid 2:1.

Schalke bylo šťastnější při penaltách

Schalke, které v poslední době tápe v domácí soutěži, si do portugalského Porta přivezlo nadějný výsledek 1:0. Ten v prvním zápase zajistil pro německý klub přesnou trefou Kevin Kuranyi. Domácí tým, který v roce 2004 nejprestižnější klubovou trofej vyhrál, v prvním poločase marně hledal cestu k překonání Neuera v soupeřově brance a zbývalo mu pouhých pětačtyřicet minut na to, aby se pokusil vstřelit alespoň jeden gól, jež by mu zajistil alespoň prodloužení.

Zdálo se, že portugalský tým přišel o naději na závěrečný nápor v 82. minutě, kdy byl vyloučen Fucile. Ten viděl z ruky rozhodčího Howarda Webba červený kartónek bez předchozího napomínání za ostrý zákrok na Halila Altintopa. Spasitelem Porta se ale stal nejlepší střelec portugalské ligy Lisandro Lopéz, který se o čtyři minuty později otočil na hranici pokutového území a poslal svou střelu o břevno za Neuera.

Mladičký brankář byl přesto hvězdou celého utkání. Po několika famózních zákrocích si dokázal poradit i s pokusy Bruno Alveze a Lisandra v penaltovém rozstřelu a mohl s kolegy z týmu oslavovat postup do čtvrtfinále. Stěží by se oslavných vavřínů dočkal, kdyby jej rozhodčí Webb po právu vyloučil za hraní rukou mimo velké vápno o několik desítek minut předtím.

Poslední odveta osmifinále Ligy mistrů je na programu příští týden v Miláně, kde domácí Inter přivítá finalistu minulého ročníku Liverpool. Hosté si do Itálie přivezou nadějný náskok 2:0 z prvního zápasu.

FC Chelsea - Olympiakos Pireus 3:0 (2:0)
první zápas 0:0, postupuje Chelsea
Real Madrid - AS Řím 1:2 (0:0)
první zápas 1:2, postupuje AS Řím
FC Porto - Schalke 04 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), na pen. 1:4
první zápas 0:1, postupuje Schalke.

Reklama

Související témata: