Hlavní obsah

V Lize mistrů skončily oba milánské celky, Liverpool vyšperkoval postup výhrou

Ve středu večer byla na programu poslední odveta osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Poslední finalista Liverpool si přivezl na půdu Interu Milán slibný náskok 2:0, který se mu podařilo ještě vylepšit. Po výhře 1:0, o níž se přesnou trefou postaral Fernando Torres, postoupil anglický celek do čtvrtfinále. Ze hry jsou tak již oba milánské kluby, obhájce trofeje AC vypadl také na San Siru již před týdnem s dalším ostrovním celkem Arsenalem.

Článek

Domácí kouč Mancini měl před zápasem těžkou hlavu s tím, jak poskládat základní jedenáctku. Na posty stoperů nakonec poslal dvojici Burdisso a Rivas Lopez, obvyklé opory Materazzi a Córdoba totiž byly mimo hru. Italský mistr světa byl vyloučen po půlhodině úvodního duelu, který na Anfield Road vyhrál 2:0 góly v závěru zápasu Liverpool, Córdoba se ve stejném utkání zranil. Jen na lavičce zůstal Luis Figo, který stále ještě doléčuje zranění. Mancini mohl naopak počítat s uzdraveným rumunským bekem Chivem.

Po úvodním oboustranném oťukávání vyslal první nebezpečný projektil na soupeřovu branku domácí útočník Cruz. Gólman Liverpoolu Pepe Reina vytlačil v osmé minutě jeho ránu zpoza vápna s námahou na roh. O chvíli později se postavil k rozehrání přímého kopu ze vzdálenosti 27 metrů kanonýr Interu Zlatan Ibrahimovič. Kromě žluté karty pro hostujícího Babela za předčasné vyběhnutí ze zdi se ale tahle situace do dějin zápasu výrazněji nezapsala.

Na druhé straně domácí gólman Júlio César včasným vyběhnutím zabránil v zakončení Babelovi, který unikl zadákům italského týmu. Gólman Interu si ve 28. minutě poradil i se střelou z úhlu v podání hostujícího kanonýra Torrese. Vzápětí vyslal za obrannou linii Angličanů Ibrahimovič parťáka Cruze, který přízemní střelou levačkou obstřelil jak Reinu, tak branku soupeře. Ten samý hráč neuspěl s efektní patičkou ani těsně před koncem první pětačtyřicetiminutovky.

Burdisso byl vyloučen, Torres zajistil definitivu

Druhý poločas začal pěkně zostra, když hostující kapitán Steven Gerrard zajel do Cambiassa a po zásluze uviděl zblízka žlutý kartónek. Hůře dopadl v 50. minutě domácí Burdisso. Ten ve vzduchu zasáhl nohu Lucase Leiva a po druhém napomínání musel ze hřiště. Inter tak nedohrál v plném počtu ani odvetný zápas. Přesto to mohl být italský celek, který mohl jít do vedení. Špatnou rozehrávku Škrťela vystihl Ibrahimovič, rychlý brejk ale zakončil střelou po zemi vedle Reinovy pravé tyče.

Vzápětí fauloval domácí Rivas Lopez pronikajícího spoluhráče těsně před šestnáctkou a inkasoval žlutou kartu. Z následné standardní situace protáhl Júlio Césara anglický reprezentant Gerrard. V 63. minutě už se hosté radovali. Na hranici ofsajdu si míč zpracoval španělský ostrostřelec Fernando Torres a po otočce zamířil přesně k tyčce. Inter v tu chvíli potřeboval k postupu čtyřikrát skórovat.

Šanci alespoň korigovat měl v 79. minutě Ibrahimovič, švédský útočník se sice dostal za záda liverpoolské obrany, svou střelu ale poslal vysoko nad a vzápětí byl vystřídán. Domácí hráči závěr zápasu vypustili stejně jako jejich fanoušci, kterým nezbylo než se s Ligou mistrů v této sezóně rozloučit. Anglický celek naopak po výhře 1:0 postupuje dál a pokusí se minimálně navázat na loňskou finálovou účast.

Již před týdnem se do dalších bojů kvalifikovala anglická mužstva Arsenalu, Chelsea a Manchesteru United. V osudí pátečního losu čtvrtfinále Ligy mistrů dále budou AS Řím, Barcelona, Fenerbahce Istanbul a Schalke.

Odveta osmifinále Ligy mistrů:
Inter Milán - Liverpool 0:1 (0:0)
Branka: 63. Torres. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). ČK: 50. Burdisso (Inter). Diváci: 80 000. První zápas 0:2, postupuje Liverpool.

Reklama

Související témata: