Hlavní obsah

Schick slaví postup! Lipsko i nováček Bergamo jsou ve čtvrtfinále Ligy mistrů

Aktualizováno

Hned dva premianti se představí ve čtvrtfinále letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů. O postupu bundesligového Lipska s českým legionářem Patrikem Schickem v sestavě nebylo v konfrontaci s loňským finalistou Tottenhamem sebemenších pochyb. Vyhrálo už první zápas v Londýně, v  odvetě dalo za jednadvacet minut další dva góly a Spurs nakonec jednoznačně přehrálo 3:0. Bergamu vystřílel první účast mezi osmi nejlepšími kluby Evropy slovinský legionář Josip Iličič, který nasázel v  odvetě ve Valencii čtyři góly a posunul Italy rovněž do čtvrtfinále.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Český útočník Patrik Schick z Lipska v souboji s Tobym Alderweireldem z Tottenhamu.

Článek
Fotogalerie

Spurs věřili, že se jim povede zopakovat loňský zázrak, kdy po domácí prohře 0:1 obrátili v odvetě semifinálovou konfrontaci s Ajaxem naruby, jenže jen víra nestačí. Zvláště proti současnému Lipsku, zejména bez Kanea a Sona...

Však se také za dvacet minut zbavili všech iluzí a rozloučili se s představou, že by mohli zopakovat loňské tažení do finále. Proti Lipsku neměli nárok. S dvojicí Sabitzer - Laimer úřadující ve středu hřiště si totiž nevěděli rady, natož aby dokázali uhlídat mimořádně střelecky disponovaného Rakušana Sabitzera.

Foto: Hendrik Schmidt, ČTK/AP

Gól! Marcel Sabitzer posílá Lipsko do vedení v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů proti Tottenhamu.

Už po deseti minutách dal první gól poté, co ho za hraničí šestnáctky našel Werner, za jedenáct mnut přidal hlavou druhý a Lipsko mělo v ten moment premiérovou účast ve čtvrtfinále jistou.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Marcel Sabitzer z Lipska oslavuje svoji trefu v osmifinále Ligy mistrů proti Tottenhamu.

A zdaleka nešlo jen o tříbrankové aktivum, ale i o způsob, jakým přehrávalo chaotický a neprosto dezorganizovaný Mourinhův tým. Ostrovanům scházelo všechno - pohyb, agresivita, důraz, kombinace a sebevědomí nejvíc, zatímco domácí právě těmito vlastnostmi překypovali. Předváděli moderní fotbal s prolínáním řad, rychlý přechodem vpřed, kolmými přehrávkami na Wernera a Schicka.

I český legionář se mohl už v první půli zapsat mezi střelce, ale jeho nejslibnější příležitost v 45. minutě brankář Lloris zmařil. Po změně stran to zkoušel několikrát zase, ovšem nepřesně, což ovšem neměnilo nic na obrovském penzu práce, kterou pro svůj tým odvedl.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Český legionář Patrik Schick z Lipska ve vzdušném souboji s brankářem Tottenhamu Hugem Llorisem.

Domácí to ovšem mrzet nemuselo, neboť i po změně stran režírovali odvetu k obrazu svému a Spurs pustili k jediné nebezpečnější akci, kterou ovšem Alli nevyužil. Proto jejich zkázu dovršil střídající Forsberg, který po příchodu na hřiště skóroval hned při prvním dotyku s míčem.

Střelecký koncert Iličiče

Nešťastník Diakhaby nepřipustil, aby se snad odveta hraná před prázdnými ochozy zkomplikovala. Francouzský legionář v dresu Valencie totiž už po třech minutách skopnul v šestnáctce Iličiče, který mu udělal kličku a unikal mu, takže zákonitě musela následovat penalta.

Foto: Handout, Reuters

Geoffrey Kondogbia (vlevo) z Valencie v souboji o míč s Martenem de Roonem z Atalanty Bergamo.

Sám faulovaný Iličič ji proměnil, takže italský celek měl v tu chvíli k dobru už čtyřbrankové aktivum a bylo zřejmé, že obrat nepřipustí. Zvláště, když z hráčů Bergama po rychlém gólu sebevědomí přímo sršelo, což se do jejich hry samozřejmě promítalo.

Utkání měli pod kontrolou, takže je ani vyrovnání, o které se postaral Gameiro po chybě Palomina a jehož regulérnost posvětil i VAR, nemohlo vyvést z míry. Zvláště, kdy v soupeřových řadách hrál Diakhaby, který přispěchal Bergamu na pomoc podruhé. Pro změnu dvě minuty před přestávkou, kdy pro změnu zahrál v pokutovém území rukou. Iličič se postavil k exekuci druhé penalty a zase ji proměnil.

Foto: Handout, Reuters

Hrdina odvety osmifinále Ligy mistrů Josip Iličič z Bergama se raduje po jednom ze svých čtyř gólů v síti Valencie.

Po změně stran už si Diakhaby nezahrál, ale Valencie přesto mohla inkasovat potřetí. Střela Freulera totiž skončila na břevně domácí brány. Staré pravidlo nedáš dostaneš se sice vzápětí naplnilo, neboť hlavičkující Gameiro po parádním centru Torrese podruhé vyrovnal, jenže zápletka se nedostavila ani poté, co Torres dostal domácí chytrým lobem do vedení.

Muž úterního večera Slovinec Iličič si vzal potřetí slovo a levačkou završil hattrrick. A aby toho nebylo málo, svůj koncert korunoval osm minut před koncem čtvrtou brankou, kterou zkázu Valencie dokonal.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Lipsko - Tottenham 3:0 (2:0)
Branky: 10. a 21. Sabitzer, 87. Forsberg. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Alonso - Martínez Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Laimer, Sabitzer - Sessegnon, Winks., Tanganga, Alli. První zápas: 1:0, postupuje Lipsko
Lipsko: Gulacsi - Klostermann, Upamecano, Halstenberg - Mukiele (55. Adams), Laimer, Sabitzer (87. Forsberg), Angelino - Nkunku (59. Haidara), Schick, Werner. Trenér: Nagelsmann.
Tottenham: Lloris - Aurier (90.+1 Fagan-Walcott), Alderweireld, Tanganga, Sessegnon - Lo Celso (80. Fernandes), Dier, Winks, Lamela - Lucas, Alli. Trenér: Mourinho.
Valencie - Bergamo 3:4 (1:2)
Branky: 21. a 51. Gameiro, 67. Torres - 3. z pen. ,43. z pen., 71. a 82. Iličič. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.) - Gil (video, Pol.). ŽK: Coquelin, Diakhaby, Kondogbia, Waas - Freuler. Hráno bez diváků. První zápas: 1:4, postupuje Bergamo.
Valencie: Cillessen - Wass, Coquelin (74. Čeryšev), Diakhaby (46. Guedes), Gayá - Torres, Parejo, Kondogbia, Soler - Gameiro, Rodrigo (79. Florenzi). Trenér: Celades.
Bergamo: Sportiello - Djimsiti, Caldara, Palomino - Hateboer, De Roon (44. Zapata), Pašalič (83. Tameze), Freuler, Gosens - Iličič, Gómez (78. Malinovskij). Trenér: Gasperini.

Reklama

Související témata: