Hlavní obsah

Ve druhém semifinále Ligy mistrů se utkají Barcelona s Manchesterem

PRAHA

Do semifinále Ligy mistrů postupují fotbalisté Barcelony a Manchesteru United. Barcelona v odvetě čtvrtfinále využila jednobrankový náskok ze hřiště Schalke a stejným rozdílem porazila brankou Tourého německý tým i podruhé. Manchester na domácím hřišti hájil vítězství 2:0 z Říma a po výhře 1:0 se těší na semifinálovou bitvu s katalánským celkem. Rozhodující branku vstřelil v 70. minutě Carlos Tevéz.

Článek

Barcelona přivítala na Nou Campu novice mezi účastníky vyřazovací části Ligy mistrů Schalke s vítězstvím 1:0 ze hřiště soupeře v zádech. Německý tým měl před týdnem velkou převahu, favorizovaného soupeře dokonce výrazně přestřílel, ale nebylo mu to nic platné. Lodivod katalánského celku Frank Rijkaard se ale musel v odvetě obejít bez řady svých hvězd, zraněni jsou Ronaldinho, Messi i Deco. V útoku se tak vedle sebe srovnalo trio Henry, Eto´o a Bojan Krkič.

Španělský mladíček Krkič byl jediným střelcem prvního zápasu a měl taky první šanci v odvetě. Ve třetí minutě ale po přihrávce do srdce obrany Schalke netrefil balón. Na konci sedmé minuty bylo málem celkové skóre srovnáno. Nepříjemný skákavý pokus Halila Altintopa z dvaceti metrů zkrotil gólman Valdés až na druhý pokus. Ve 12. minutě parádně vysunul Iniesta spoluhráče z Barcelony Xaviho, ten tváří v tvář proti brankáři Neuerovi neuspěl. Hosté ale rozhodně nepřijeli bránit, jejich taktikou byla střelba z každé nadějně vypadající pozice.

Ve 22. minutě chybělo po centru zprava Kuranyimu k přesnému zakončení do prázdné branky jen pár centimetrů. Poté tempo zápasu výrazně upadlo. Jako blesk z čistého nebe přišel ve 43. minutě vedoucí gól domácích, po závaru před brankou pohodlně dorážel Yaya Touré. Hned po změně stran mohl katalánský tým své vedení zvýraznit, uvnitř vápna ale neuspěl Henry volejem po nabídce Krkiče, radovat se nemohl ani dobře hrající Iniesta po povedené ráně z dálky.

Rijkaardovi svěřenci si v poklidu hlídali náskok a nepouštěli soupeře do větších šancí. Poslední příležitost k alespoň zkorigování výsledku měl hostující Westermann, volej z těžké pozice ale poslal vysoko nad. Fotbalisty Barcelony tak po výhře 1:0 i v odvetě čtvrtfinále čeká na konci dubna poslední překážka v cestě za vysněným moskevským finále Ligy mistrů, kterou bude mužstvo Manchesteru United.

O výhře United rozhodl Tevéz 

Dobrou zprávou pro kouče domácího Manchesteru United Sira Alexe Fergusona bylo před odvetou čtvrtfinále s AS Řím uzdravení klíčového obránce Rio Ferdinanda a nizozemského gólmana Van der Sara. V obraně tak museli loňští semifinalisté udělat jen jednu změnu, zraněného stopera Nemanju Vidiće zastoupil španělský mladíček Gerard Piqué. Jen na lavičce nechal Ferguson odpočívat své největší hvězdy Cristiana Ronalda s Rooneym. Hostující kouč Luciano Spaletti se musel obejít bez své největší hvězdy Francesca Tottiho.

Loni se oba soupeři setkali na Old Trafford také při druhém zápase čtvrtfinále a domácí celek tehdy italské borce vypráskal 7:1. Manchester byl při chuti i tentokrát a mohl jít do vedení již v 10. minutě. Owen Hargreaves se po pasu Tevéze řítil sám na gólmana Doniho, ten ale skvělým zmenšením úhlu situaci pro AS Řím zachránil. Stejně úspěšný byl také o osm minut později, kdy reflexivně vyrazil Giggsův pokus do protipohybu.

Do vedení mohli jít i hosté. To by ale musel De Rossi ve 30. minutě lépe naložit s nabídnutou penaltou. Wes Brown fauloval v pokutovém území pronikajícího Manciniho, De Rossi však poslal svůj pokus nad břevno Van der Sarovy branky. V 57. minutě vystřídal v italském mužstvu Tonetto zraněného Cassettiho a hned se uvedl pěknou akcí. Po jeho centru do vápna pálil Taddei, ale obrana jeho pokus zblokovala. Z následného rohového kopu hlavičkoval přesně k tyči Juan, Van der Sar byl ale ve svém 100. zápase v evropských pohárech k nepřekonání.

V 70. minutě bylo o postupujícím do semifinále v podstatě rozhodnuto. Argentinec Tevéz založil na polovině hřiště akci, jíž sám po centru Hargreavese přesně zakončil a poslal United do vedení. Na začátku poslední desetiminutovky se divákům na Old Trafford představil Gary Neville. Ten kvůli zranění nenastoupil k soutěžnímu zápasu třináct měsíců a hned si na rukáv navlékl kapitánskou pásku. Zkušený borec si tak přímo na trávníku mohl se spoluhráči po vítězství 1:0 vychutnat radost z postupu mezi poslední čtyři v nejprestižnější klubové soutěži Evropy.

Manchester United - AS Řím 1:0 (0:0)
Branka: 70. Tévez. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). Diváci: 74 423. První zápas 2:0, postupuje Manchester.
Manchester: Van der Sar - Brown, Ferdinand, Piqué, Silvestre - Hargreaves - Park, Carrick (74. O'Shea), Anderson (81. Neville), Giggs (74. Rooney) - Tévez. Trenér: Ferguson.
Řím: Doni - Panucci, Mexes, Juan, Cassetti (56. Tonetto) - De Rossi, Pizarro (69. Giuly) - Taddei (81. Esposito), Perrotta, Mancini - Vučinič. Trenér: Spaletti.
FC Barcelona - Schalke 04 1:0 (1:0)
Branka: 43. Yaya Touré. Rozhodčí: Rossetti (It.). ŽK: Puyol - Rafinha, Westermann. Diváci: 75 000. První zápas 1:0, postupuje Barcelona.
Barcelona: Valdes - Zambrotta, Puyol, Thuram, Abidal - Xavi, Yaya Touré (81. Marquéz), Iniesta - Eto'o, Krkič (73. Giovani), Henry (90. Gudjohnsen). Trenér: Rijkaard.
Schalke: Neuer - Rafinha (77. Larsen), Bordon, Krstajič, Westermann - Ernst, Jones - Asamoah (69. Sánchez), Kobiašvili (32. Grossmüller) - Kurányi, Altintop. Trenér: Slomka.

Reklama

Související témata: