Hlavní obsah

Semifinále Ligy mistrů má téměř stejné obsazení jako loni

Rozložení fotbalových sil v Evropě se prakticky nemění. Do semifinále Ligy mistrů postoupilo stejně jako před rokem trio anglických týmů Liverpool, Chelsea a Manchester United, pouze AC Milán přepustil místo mezi elitní čtyřkou Barceloně. Souboj předloňského šampióna ze Španělska s rozjetými "Reds" slibuje vzrušující podívanou, zbylí dva semifinalisté se v této části soutěže střetnou potřetí za poslední čtyři sezóny.

Článek

Tři kluby z jedné země si zahrají semifinále počtvrté v historii, v sezóně 1999/2000 vládli evropskému klubovému fotbalu Španělé, o tři roky později Italové a od loňska dominují Angličané. Už teď je jisté, že Premier League bude mít svého zástupce ve finále počtvrté za sebou. Bookmakeři nejvíc věří Manchesteru United, který po skončení čtvrtfinálových bitev pasovali na největší kandidáta na zisk "ušatého" poháru.

Svěřenci Alexe Fergusona narazí na Barcelonu a fanoušci se těší na ofenzivní podívanou. Pomalu oprašují vzpomínky na poslední vzájemný střet, před osmi lety skončila obě utkání fotbalových gigantů v základní skupině divokým výsledkem 3:3. Manchester pak dokráčel až k triumfu a velké vítězství oslavil shodou okolností na barcelonském Nou Campu.

Jedním z pamětníků je obránce Gary Neville. "Tehdejší divoké výsledky byly způsobené tím, jaké typy hráčů máme. Nikdo z nás nebrání, oba týmy mají skvělé hráče a snaží se předvádět ofenzivní fotbal. Já věřím, že naši výborní hráči dokážou zastavit ty jejich. Každopádně nás čekají dva úžasné zápasy," těšil se zkušený bek.

Ve středeční čtvrtfinálové odvetě proti AS Řím si vychutnal velký návrat. Na trávnících chyběl kvůli zraněnému kotníku přes rok, a když devět minut před koncem střídal Andersona, připravil mu zaplněný Old Trafford ovace vestoje. "Je skvělé se po tak dlouhé době vrátit. Jsme v semifinále a hrajeme opravdu velmi dobře. Před dvěma lety a především loni jsme možná nebyli na úspěch dostatečně připraveni, ale letos máme odhodlání dotáhnout naši cestu až do vysněného konce," uvedl Neville.

AS Řím mohl ve středu ještě pořádně zamíchat kartami, kdyby za bezbrankového stavu proměnil Daniele De Rossi penaltu. Jeho střela vysoko nad břevno ale dokumentovala, jak zakletý je pro Římany stadión Old Trafford, kde loni utrpěli debakl 1:7. "Chtěl jsem to kopnout jako v lize proti Janovu. Penalty jsem dal v důležitých duelech, jako je finále světového šampionátu, ale dnes jsem neměl štěstí. Kdybychom dali první gól, všechno se mohlo změnit. Hluboce se omlouvám," uvedl nešťastný záložník.

I Ferguson připustil, že penalta mohla celý dvojzápas, v němž si favorit přivezl z Itálie náskok 2:0, zamotat. "Kdyby ji dali, utkání by mohlo dostat jiný rozměr a my bychom mohli trošku znervóznět. Ale nestalo se a teď se můžeme těšit na Barcelonu. Je to fantastický klub s nádherným stadiónem, na který máme skvělé vzpomínky. Musíme na Nou Camp přijet pozitivně naladěni a pak máme nadějné vyhlídky," řekl legendární kouč.

Henry hledal inspiraci

Na očekávanou bitvu se po dvou výhrách 1:0 nad Schalke těší i Katalánci. "Jsem nadšený, že máme šanci si proti nim zahrát. Úroveň semifinále Ligy mistrů je vysoká a může se stát opravdu cokoliv. Proto nemohu říct, kdo je favoritem," prohlásil kouč Frank Rijkaard.

Kanonýr Thierry Henry hledal inspiraci ve víkendovém duelu Manchesteru na půdě Middlesbrough, kde "Reds" pouze remizovali 2:2. "Když se podíváte na jejich poslední ligový zápas, zjistíte, že když je napadáte a hodně útočíte, můžete skórovat," podotkl Henry, který proti nadcházejícímu soupeře ještě před nedávnem sváděl souboje v dresu Arsenalu v Premier League. "Nemám zvláštní chuť je porazit je kvůli tomu, že jsem proti nim nastupoval za Arsenal. Semifinále s Barcelonou mě dostatečně motivuje," uvedl francouzský reprezentant.

Katalánský velkoklub ve středu příliš neoslnil a jen potvrdil, že momentálně prochází krizí. Posílit by jej mohl případný návrat zraněných opor Messiho a Deka. "S nimi bychom šli určitě nahoru. Proč bychom pak nemohli snít o vítězství?" přemítal útočník Samuel Eto'o.

Schalke zakončilo nečekané tažení Ligou mistrů podobně jako v úterý Fenerbahce Istanbul. Trenér Mirko Slomka svým hráčům vytýkal jen špatnou produktivitu. "Musíme se zamyslet nad tím, že jsme nedávali moc gólů. Z celkových 180 minut jsme hráli devadesát minut velmi dobře, ale v těch zbývajících devadesáti jsme od Barcelony dostali dva laciné góly," posteskl si Slomka.

Reklama

Související témata: