Hlavní obsah

Liverpool dvakrát skóroval, přesto s Chelsea v semifinále LM jen remizoval

LIVERPOOL/PRAHA

V prvním zápase semifinále Ligy mistrů remizovali v úterý na svém hřišti fotbalisté Liverpoolu s dalším anglickým celkem Chelsea 1:1. Domácí poslal do vedení ve 43. minutě Nizozemec Dirk Kuyt, který po zaváhání obrany prostřelil reprezentačního gólmana Petra Čecha mezi nohy. O vyrovnání se postaral liverpoolský Riise, který v nastaveném čase usměrnil centr Kaloua do vlastní sítě. Odveta je na programu ve středu 30. dubna.

Článek

Čechovu pozornost poprvé prověřil kapitán Reds Steven Gerrard v osmé minutě. Anglický reprezentant, který nenastoupil v posledním ligovém utkání kvůli problémům s krkem, vyslal zpoza vápna přízemní projektil, brankář Chelsea jej s přehledem schoval na hrudníku. 13. minuta byla šťastná pro hostující celek. Za obranu Blues si zaběhl Nizozemec Dirk Kuyt, ale nedokázal přesně zpracovat dalekonosný pas a Čech ve spolupráci s Carvalhem nebezpečí zažehnali.

O chvíli později se obdobně při nadějné situaci dařilo španělskému ostrostřelci domácích Fernandu Torresovi. Ten je největší ofenzivní zbraní Reds v domácích zápasech, posledních sedm startů na Anfield Road vyšperkoval vstřelenou brankou. Po náznaku šance se na druhé straně chytal zklamaně za hlavu Joe Cole, který nechyběl ani v jednom z desítky představení Chelsea v letošním ročníku Ligy mistrů.

Ve 29. minutě se dožadoval hostující útočník Drogba, který se dal dohromady po zranění kolena, odpískání pokutového kopu po ostrém souboji s Carragherem. Rakouský rozhodčí Plautz zůstal v klidu. Vzápětí se ve stoprocentní šanci objevil na druhé straně Torres, po ideálním pasu od Gerrarda ale tváří v tvář Čechovi selhal. Mnohem lépe si počínal ve 43. minutě nizozemský hráč Dirk Kuyt.

Ten nejprve neúspěšně centroval zprava, po Lampardově ztrátě se ale k němu míč Mascheranovým obloučkem vrátil, bránící Makelele ztratil při souboji rovnováhu a Kuyt vymetl pavučinku mezi nohama Petra Čecha. Domácí tak zužitkovali narůstající tlak a šli do kabin s jednogólovým vedením. Po změně stran musela první vážnou situaci ve svém pokutovém území řešit opět obrana Chelsea. Čech v 53. minutě podběhl centr z rohového kopu, domácí ale nedokázali jeho zaváhání využít.

Čech vychytal v závěru Gerrarda 

Na začátku sedmé desetiminutovky se bez cizího zavinění skácel k zemi brazilský obránce Liverpoolu Fábio Aurélio a pravděpodobně kvůli zranění zadního stehenního svalu musel ze hřiště. V 65. minutě našel Drogba ve vápně Lamparda, ten se sice vyhnul kličkou obránci, ale dal si míč příliš daleko od nohy. Anglický reprezentant se k týmu připojil po dvouzápasové přestávce, při níž se věnoval své nemocné matce.

Největší šanci Blues spálil v 67. minutě Malouda, který po pasu do šířky postupoval sám na Reinu, jeho pokus ale na poslední chvíli srazil skluzem Carragher. Poté hra ztratila tempo, přes snahu se Chelsea nedařilo vymyslet něco kloudného. Když už se Terry do šance dostal, odpískal mu sudí faul na brankáře Reinu. Na druhé straně čaroval po Gerrardově jedovce do rohu branky Čech. Vyrovnání přišlo v nastaveném čase, kdy si nešťastník Riise hlavičkou vstřelil po centru Kaloua vlastní branku.

Oba celky se ve stejné fázi soutěže setkávají potřetí z posledních čtyřech sezón, v obou případech se z postupu do finále radoval Liverpool. Ten v roce 2005 dokonce slavil vítězství v celé Lize mistrů, když ve finále zdolal italský AC Milán. V předešlých šesti duelech těchto anglických týmů padly pouze tři branky. Odveta je na programu příští středu 30. dubna v tradičním čase 20:45 v nedobytné tvrzi s názvem Stamford Bridge.

První zápas semifinále Ligy mistrů:
Liverpool - Chelsea 1:1 (1:0)
Branky: 43. Kuyt - 90. +3 vlastní Riise. Rozhodčí: Plautz - Bereuter, Mayr (všichni Rak.). ŽK: Terry. Diváci: 45 000.
Liverpool: Reina - Arbeloa, Škrťel, Carragher, Fábio Aurélio (62. Riise) - Kuyt, Mascherano, Gerrard, Alonso, Babel (76. Benajun) - Torres. Trenér: Rafael Benítez.
Chelsea: Čech - Ferreira, Carvalho, Terry, A. Cole - Makelele - J. Cole (63. Kalou), Ballack (86. Anelka), Lampard, Malouda - Drogba. Trenér: Avram Grant.

Reklama

Související témata: