Hlavní obsah

Ronaldo zahodil penaltu, Manchester remizoval v semifinále LM v Barceloně

BARCELONA/PRAHA

Fotbalisté Barcelony remizovali na svém stadiónu v prvním zápase semifinále Ligy mistrů s Manchesterem United bez branek. Největší šanci zahodil nejlepší střelec dosavadního průběhu evropské klubové soutěže Cristiano Ronaldo ve třetí minutě. Po ruce domácího stopera Milita v pokutovém území poslal portugalský ostrostřelec svůj pokus z penaltového puntíku mimo branku. Odveta je na Old Trafford na programu v úterý 29. dubna.

Článek

Francouzský útočník Thierry Henry se již oklepal z nemoci, ale na začátku zápasu byl pouze na lavičce Barcelony. Brazilský špílmachr Ronaldinho je mimo hru do konce sezóny, na hrot útoku se postavil kamerunský střelec Samuel Eto´o, který nedávno pohrozil, že pokud Barca bude v příští sezóně zaostávat v boji o titul stejně jako letos, klub opustí. Trenér katalánského celku Frank Rijkaard se navíc musel obejít bez vykartovaného kapitána Puyola, jeho místo ve středu obrany zaujal Mexičan Márquez.

Manchester nastoupil bez srbského stopera Vidiče, jehož nepustilo do hry poraněné koleno. Dobrou zprávu naopak Sir Alex Ferguson uslyšel z úst svého klíčového útočníka Waynea Rooneyho, který se stačil oklepat ze sobotního zranění boku. Portugalská hvězda Manchesteru Cristiano Ronaldo je nejlepším střelcem v tomto ročníku Ligy mistrů. Pověst obávaného kanonýra ale nepotvrdil ve třetí minutě, kdy po ruce stopera Milita v pokutovém území trestuhodně zahodil penaltu.

Poté začali soupeři pěkně zatápět domácí. Série rohových kopů i brejk Eto´a s Messim do otevřené obrany po chybě gólmana Van der Sara, ale ke kýženému výsledku nevedly. Barcelona doslova válcovala svého soka, který se dostával na útočnou polovinu pouze sporadicky a vždy se jednalo o velice krátký pobyt. Hostující obrana byla v jednom ohni, často měla velké štěstí, nebo odkopávajícího útočníka Rooneyho na postu stopera.

Messi s Decem museli kvůli kondici střídat 

Ve 29. minutě se Ronaldo po souboji s Márquezem v pokutovém území dožadoval odpískání druhé penalty ve svůj prospěch. Mexický obránce se ale ničeho zásadního vůči Portugalci nedopustil a rozhodčí Busacca zůstal v klidu. Ke konci prvního poločasu se podařilo hráčům United otupit nápor domácích, hra se vyrovnala a žádné mužstvo si nedokázalo vytvořit vyloženou brankovou příležitost.

Sedm minut po změně stran se ve velké příležitosti ocitl ve vápně Eto´o. Rychlou kombinační akci ale zakončil střelou jen do boční sítě Van der Sarovy branky. Nizozemský gólman si se štěstím poradil i s tečovaným pokusem Xaviho zpoza velkého obdélníku. O několik okamžiků později opustila hřiště v domácím dresu argentinská hvězda Messi, který ještě nemá potřebnou kondici po více než měsíční pauze zaviněné zraněním. Na jeho místo nastoupil další mladíček Bojan Krkič.

Druhý poločas jinak nenabízel žádné krásné fotbalové kousky. V 76. minutě opustil hřiště v poslední době nevýrazný Rooney, jejž nahradil Nani. Na druhé straně nastoupil v 77. minutě Henry, který se s United potkával ještě v dresu Arsenalu v anglické lize. Francouzský útočník záhy po svém příchodu vyděsil Van der Sara prudkou střelou z rohu velkého vápna. Diváci na Nou Campu se ale branky nedočkali. O postupujícím rozhodne odveta na Old Trafford, která je na programu v úterý 29. dubna.

První zápas semifinále Ligy mistrů:
Barcelona - Manchester United 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat (všichni Švýc.). ŽK: Márquez - Hargreaves. Diváci: 95 000.
Barcelona: Valdés - Zambrotta, Márquez, Milito, Abidal - Xavi, Yaya Touré, Deco (77. Henry) - Messi (62. Krkič), Eto´o, Iniesta. Trenér: Frank Rijkaard.
Manchester: Van der Sar - Hargreaves, Ferdinand, Brown, Evra - Ronaldo, Carrick, Scholes, Park - Rooney (76. Nani), Tévez (85. Giggs). Trenér: Sir Alex Ferguson.

Reklama

Související témata: