Hlavní obsah

Čech je ve finále Ligy mistrů, Chelsea předčila Liverpool v prodloužení

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté londýnské Chelsea v brance s reprezentantem Petrem Čechem zvítězili v odvetě semifinále Ligy mistrů nad Liverpoolem 3:2. Po devadesáti minutách utkání skončilo stejně jako na Anfield Road 1:1, o postupu domácích rozhodli v prodloužení Lampard z pokutového kopu a svým druhým gólem v zápase Drogba. Blues vyzvou v prvním ryze anglickém finále v Moskvě 21. května Manchester United, který vyřadil španělskou Barcelonu.

Článek

První střelecký pokus si připsal na začátku utkání velmi aktivní domácí útočník Didier Drogba. Ten ranou ze třiceti metrů na začátku šesté minuty pořádně protáhl gólmana Reinu. Po rohovém kopu pálil vzápětí nad jeho spoluhráč Michael Essien. Na konci první desetiminutovky zafungovala tradiční spolupráce Reds po ose Gerrard - Torres, snahu mladého španělského forvarda ale překazil včasným vyběhnutím Petr Čech.

O chvíli později předvedl podobný kousek na druhé straně Čechův kolega v brance Liverpoolu proti Drogbovi. Reprezentant Pobřeží slonoviny nedostál své pověsti kanonýra ani v 19. minutě, kdy se po ideální přihrávce Lamparda zjevil za zády obránců, tváří v tvář Reinovi ale poslal míč levačkou mimo. Frank Lampard se vrátil do sestavy Chelsea poté, co vynechal sobotní ligový šlágr proti Manchesteru United. Autorovi patnácti branek v pohárové Evropě totiž ve čtvrtek zemřela matka na zápal plic.

Pohroma potkala slovenského obránce ve službách Reds Martina Škrťela. Ten musel kvůli zranění střídat již ve 22. minutě. O deset minut později šli už aktivnější Blues do vedení. Kalou po dlouhé přihrávce na hranici ofsajdu stahovačkou oklamal obránce, jeho tvrdou ránu Reina pouze vyrazil a dobíhající Drogba propálil jak nešťastníka dvojutkání Riiseho, tak španělského gólmana. Postaral se tak o zápis do historie, osamostatnil se totiž na čele klubových statistik v počtu vstřelených gólů v evropských pohárech.

Pasivita stála Chelsea vedení

Po návratu z kabin vlétli hosté na svého soupeře pěkně zostra. Po sklepnutí ze vzduchu zakončoval osamocený Kuyt patičkou, Čech jeho pokus vyškrábl konečky prstů a dorážku nedovolili razantním odkopem domácí obránci. Po následném rohovém kopu řešil závar před českým gólmanem další dělovou ránou od branky v pádu Drogba. Na druhé straně pálil v 53. minutě Lampard bez přípravy jen do Reinovy náruče.

Domácí se poté zcela soustředili na bránění jednogólového náskoku a svou pasivitou si koledovali o vyrovnání. To přišlo z kopačky španělského ostrostřelce Fernanda Torrese v 64. minutě po slalomu Benajuna. Izraelský reprezentant si poradil s trojicí protihráčů a včasným přistrčením připravil mladému útočníkovi 31. gól v sezóně. Vedení na stranu Blues mohl v 77. minutě vrátit Essien, který předvedl průnik podobný tomu proti Valencii z minulého ročníku Ligy mistrů, tentokrát ale trefil z úhlu levačkou pouze boční síť branky.

Lampard místo oslavy plakal

Do konce základní hrací doby už branka nepadla a tak muselo na Stamford Bridge přijít na řadu prodloužení. První vážnější akci v něm předvedli hosté, Riise nebezpečně centroval, oba jeho spoluhráči ale byli na malém vápně krátcí. Gól ale vstřelili domácí. Nejprve výborným zákrokem zastavil Carragher unikajícího Drogbu, po rohovém kopu se dorážkou sice prosadil Essien, ale jeho radost překazil praporek pomezního, který odmával mrtvý ofsajd několika hráčům Chelsea.

Domácí se přesto dočkali. O chvíli později, konkrétně v 98. minutě, totiž fauloval v pokutovém území Hyypiä pronikajícího Ballacka. Z nařízeného pokutového kopu se tvrdou ranou nemýlil Frank Lampard, ten posléze místo oslavy zavzpomínal na nedávnou zesnulou matku a v objetí Drogby se rozplakal. Sám utěšovatel pak stanovil v poslední minutě prvního prodloužení skóre na 3:1 pro Chelsea po ideálním pasu Anelky.

Hosté se snažili seč mohli, ale dlouho jim to nebylo nic platné. Naději na finále jim daroval až ve 127. minutě Čech, který hrubě podcenil dalekonosný pokus střídajícího Babela, který nedokázal vytěsnit mimo tyče. Víc už ale Reds nedokázali. Po výhře 3:2 dokázala napotřetí Chelsea své prokletí jménem Liverpool zlomit a zahraje si v prvním ryze anglickém finále Ligy mistrů 21. května na moskevském trávníku proti Manchesteru United.

Odveta semifinále Ligy mistrů:
Chelsea - Liverpool 3:2 po prodloužení (1:1, 1:0)
Branky: 33. a 105. Drogba, 97. Lampard z pen. - 64. Torres, 117. Babel. Rozhodčí: Rosetti - Griselli, Calcagno (všichni It.). Diváci: 42 000. První zápas: 1:1, postoupila Chelsea.
Chelsea: Čech - Essien, Carvalho, Terry, A. Cole - J. Cole (91. Anelka), Ballack, Makelele, Lampard (119. Ševčenko), Kalou (70. Malouda)- Drogba. Trenér: Grant.
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Škrtel (22. Hyypiä), Riise - Kuijt, Xabi Alonso, Mascherano, Benajun (78. Pennant) - Gerrard - Torres (98. Babel). Trenér: Benítez.

Reklama

Související témata: