Hlavní obsah

Čech: Postup do finále jsem oslavil skleničkou červeného vína

LONDÝN/PRAHA

Brankář Chelsea Petr Čech si ve středu se svým týmem vybojoval historicky první účast Blues ve finále Ligy mistrů. Reprezentační jednička touží po této trofeji víc než po zisku titulu v Premier League. Ve finále na londýnský tým čeká Manchester, s nímž se v anglické lize pere i o první místo. „Složení finále potvrzuje, že anglická liga je nejlepší soutěží světa,“ říká Čech.

Článek

O svém postupu do finále jste museli rozhodnout až v prodloužení. Myslel jste po základní hrací době na to, že by se mohly kopat penalty?

Bylo velmi pravděpodobné, že zápas dojde až do pokutových kopů. Ale já na ně nemyslel. Penalty pro mě nejsou problém. Když ale Didier (Drogba) vstřelil gól, věděl jsem, že penalty nebudou.

Dvě minuty před koncem nastaveného času jste inkasoval poměrně laciný gól od Babela z velké vzdálenosti. Jak byste tu situaci popsal?

Míč přede mnou na poslední chvíli zaplaval a uhnul do strany, navíc byl mokrý. Ale na to bych se nechtěl vymlouvat. Šel jsem po něm oběma rukama, ale měl jsem ho vyrazit pouze jednou. Je to moje chyba.

Střela přišla dvě minuty před koncem prodloužení, navíc jste měli téměř jistotu postupu. Nesehrála v zákroku roli nekoncentrovanost?

Ne. Určitě ne. Soustředil jsem se do poslední chvíle. Měl jsem zvolit vyražení jednou rukou, bylo by to lepší. To jsem si ale uvědomil, až když jsem tu situaci viděl v televizi.

Chelsea - Liverpool na Sport.cz
ON-LINEChelsea - Liverpool
REFERÁTČech je ve finále Ligy mistrů
ČECHPostup jsem oslavil skleničkou červeného vína
GRANTPo postupu zamířil do Osvětimi
OHLASYBenítez litoval neproměněných příležitostí

Vzpomínáte si, kdy jste dostal podobný gól?

Abych se přiznal, takový jsem ještě nedostal. Nevzpomínám si.

Když střílel Lampard penaltu, díval jste se?

Díval. Máme určené hráče, kteří kopou pokutové kopy. Lampard je první z exekutorů. Pak jsou určeni Ballack a Drogba. Pro Lamparda nebyly poslední dva týdny nejlepší. Toto byl dobrý způsob, jak přes to nepříjemné období přejít.

V průběhu zápasu jste měl ostrý střet s Kuytem. Nevybavily se vám nepříjemné vzpomínky?

Ani ne. Míč jsem měl pod kontrolou a na kontakt jsem byl připravený. Míč mi ani po té srážce nevypadl z rukou.

Těsně před koncem zápasu jste křičel na Essiena. Proč?

To bylo v situaci, kdy letěl dlouhý míč. On ho chtěl odhlavičkovat a já na něj asi čtyřikrát křičel, aby ho pustil za sebe. Skončilo to zbytečným rohem. Křičel jsem na něj proto, abych se dozvěděl, jestli mě vůbec slyšel. Ale neslyšel. Bylo těsně před koncem, my vedli a na stadiónu byl hluk.

Celé utkání doprovázel déšť. Bylo to pro gólmana hodně obtížné?

V Londýně pršelo tři dny v kuse i před zápasem. Na trávníku místy dokonce stála i voda. Nebylo to pro brankáře jednoduché. Musel jsem počítat s tím, že se míč zastaví nebo že by mohli obránci uklouznout. Oba týmy ale ukázaly svou kvalitu a podmáčený terén úroveň fotbalu nenarušil.

Proběhly nějaké oslavy?

Jen po zápase v šatně, bylo už pozdě a nás čekají další důležité zápasy. Já si sedl s Ferreirou a trenérem gólmanů a vypil si skleničku červeného vína. Pak jsem jel domů.

Kdo vám jako první blahopřál k postupu?

Měl jsem vypnutý telefon a když jsem ho zapnul, přišlo mi asi 25 zpráv. Přála mi rodina, kamarádi a moji bývalí trenéři. Zprávu poslal i Milan Baroš, který byl na stadiónu.

Ve finále se utkáte s Manchesterem, s nímž také soupeříte o triumf v Premier League. Můžete se něčím navzájem překvapit?

Asi ne. Týmy se znají. Potkali jsme se několikrát během posledních let. Rozhodne tlak finále. Je těžké říct, který z týmů je lepší. Oba jsou ve finále Ligy mistrů a v Premier League máme stejný počet bodů. Tři ze čtyř týmů v semifinále byly z Anglie. To potvrzuje, že je anglická liga nejlepší soutěží světa.

Kdybyste si mohl vybrat, kterou trofej byste upřednostnil? Výhru v Lize mistrů nebo v Premier League?

Nedělám mezi nimi rozdíl, ale tentokrát z čistě osobního hlediska bych raději vyhrál Ligu mistrů, protože titul z Premier League už jsem dvakrát získal. Ale těžko se vybírá, vyhrát anglickou ligu je výborné ocenění.

Pro trenéra Avrama Granta je to velký úspěch. Jak to prožívá?

Angličtí novináři ho v poslední době hodně trápili. Ale za trenéra mluví jeho výsledky a on je první trenér v historii Chelsea, který tento klub dostal do finále. Pro něj je to určitá satisfakce.

V zápase často hýbete hlavou, vypadá to, že vám váš chránič překáží. Je to tak?

Posouvám chránič obličejem, protože když se člověk rychle otočí, chránič se hýbe. Proto ho pohybem brady dostávám zpátky. Věřím ale, že to byl jeden z posledních zápasů, kdy jsem ho měl na sobě. Rána se hojí rychle. Na Euro a finále Ligy mistrů už ho mít nebudu.

Reklama

Související témata: