Hlavní obsah

Chelsea chce ve finále LM oplatit Manchesteru druhé místo z ligy

PRAHA

Ostře sledované finále Ligy mistrů je za dveřmi. Ve středu večer na moskevském stadiónu Lužniki vyzve čerstvý vítěz Premier League Manchester United svého rivala z anglické ligy Chelsea. Právě na úkor londýnského klubu brankáře Petra Čecha se Rudí ďáblové radovali ze svého sedmnáctého ligového titulu. O to větší motivaci k úspěchu má Chelsea v Moskvě.

Článek

Duel nejlepších dvou týmů letošního ročníku Ligy mistrů si bude moci zahrát i Paul Scholes, který v památném vítězném finále Ligy mistrů z roku 1999 proti Bayernu Mnichov chyběl kvůli kartám. Ryan Giggs, který ve slavném barcelonském finále v dresu Manchesteru nechyběl, může překonat klubový rekord Sira Bobbyho Charltona. Ten v dresu Ďáblů odehrál, stejně jako Giggs, 758 zápasů.

Manchesteru by se poprvé od roku 1999 mohlo podařit vyhrát ceněný „double“, k již získanému ligovému titulu připojit i trofej z nejprestižnější klubové soutěže. V nejúspěšnějším roce v historii klubu právě před devíti lety získali svěřenci trenéra Fergusona navíc trofej z FA Cupu. Zato Chelsea má v Moskvě šanci se poprvé v historii nechat korunovat evropským šampiónem.

Jedná se o první finále Ligy mistrů, v němž jsou zástupci jen anglických klubů, a celkově třetí, ve kterém se utkají dva kluby z jedné země. Manchester usiluje o svůj celkově čtyřiatřicátý velký triumf, Chelsea o jedenáctý. Finálový duel bude v pořadí již 151., který mezi sebou oba kluby svedou. Bilance hovoří pro Manchester, který se z vítězství radoval 65krát, jednačtyřicetkrát vyhrála Chelsea, 44 utkání vítěze nenašlo.

Manchester United v této sezóně Ligy mistrů ještě přemožitele nenašel. Ze svých dvanácti zápasů vyhrál devět, třikrát si body se soupeřem rozdělil. Londýnský celek má ve svém kádru šest hráčů, kteří se již pyšní triumfem v Lize mistrů. Vedle Anelky a Makeleleho to jsou ještě Ferreira, Carvalho, Ševčenko a Belletti.

Reklama

Související témata: