Hlavní obsah

Studie: Vítěz Ligy mistrů si přilepší o 2,7 miliardy korun

LONDÝN

Vítěz středečního finále fotbalové Ligy mistrů si finančně výrazně přilepší. Podle studie univerzity v Coventry si Chelsea nebo Manchester United v případě triumfu přijdou na 85 miliónů liber (asi 2,7 miliardy korun).

Článek

"Finále Ligy mistrů v Moskvě není jen zápasem o největší fotbalovou trofej na klubové úrovni, ale také bude nejštědřejší z ekonomického pohledu. Její celkový finanční přínos se může vyšplhat až na 210 miliónů liber," citovala agentura Reuters prohlášení profesora Simona Chadwicka.

Částka 210 miliónů podle něj zahrnuje i odhadovaných 50 miliónů liber, které se díky finále utratí po celé Evropě. "Postarají se o to zejména Britové. Díky tomu se může letošní finále Ligy mistrů směle srovnávat s ekonomicky největší jednorázovou sportovní akcí na světě, kterou je Super Bowl v americkém fotbale," dodal.

Finanční odměna 85 miliónů pro vítězný klub nezahrnuje zhruba 30 miliónů, které si vydělal na prémiích cestou do finále. Celková odměna za triumf v nejprestižnější klubové soutěži se tak podle vědců vyšplhá na 115 miliónů liber, poražený celek bude v porovnání s šampiónem "chudým příbuzným" a přijde si odhadem jen na 30 miliónů. AC Milán si za loňské vítězství 2:1 nad Liverpoolem přilepšilo o 67 miliónů.

Liverpool zbohatl po triumfu o 46 milionů

Podle studie navíc triumf v Lize mistrů pomůže i městu vítězného klubu, které se bude moci těšit na zvýšený zájem turistů a s ním spojených asi 10 miliónů liber. Například Liverpool takhle zbohatl po triumfu tamního klubu před třemi lety o 46 milionů.

Moskva si podle studie přilepší o 35 miliónů, což je téměř dvojnásobek toho, co vydělaly za loňské finále Atény. O velké zisky se postarají zejména angličtí fanoušci. Oba kluby sice dostaly dohromady přiděleno jen 42 000 lístků z téměř dvojnásobné kapacity stadiónu v Lužnikách, do Ruska však přicestuje Britů mnohonásobně víc. Podle studie společnosti Sainsbury's Finance utratí za dvoudenní výlet do Moskvy každý z nich v průměru 624 liber a celkem si prý přivezou 40 miliónů liber na útratu za hotely, jídlo a pití.

Reklama

Související témata: