Hlavní obsah

Kouč Manchesteru Ferguson: Ve finále zasáhla ruka osudu

Sir Alex Ferguson dovedl fotbalisty Manchesteru United podruhé k triumfu v Lize mistrů. Před devíti lety jeho svěřenci zdolali ve finále Bayern Mnichov, ve středu si na Olympijském stadiónu v Moskvě poradili v penaltovém rozstřelu s londýnskou Chelsea, jíž letos vyfoukli před nosem i titul v Premier League. "Jako by osud řídil naše kroky v průběhu celé sezóny," prohlásil po utkání kouč United.

Článek

„Den před utkáním jsem říkal, že bych nerad, abychom uctili památku Busty Babes porážkou,“ připomněl Ferguson letošní padesátileté výročí tragické smrti osmi hráčů United, které tehdy vedl kouč Matt Busby, při leteckém neštěstí v roce 1958.

„A dnes zasáhla ruka osudu. Co jiného bylo Terryho podklouznutí při pokutovém kopu, který mohl rozhodnout o triumfu Chelsea. Mám pocit, jako by osud řídil naše kroky v průběhu celé sezóny, vzpomeňte Giggsův gól proti Wiganu, který rozhodl o našem triumfu v Premier League. Letos jsme měli vážný důvod vyhrávat a proti takovým týmům se bojuje těžko,“ dodal trenér United.

K triumfu v Lize mistrů dovedl Ferguson své ovečky podruhé, triumfální oslavy si hráči United prožili již v roce 1999. Z týmu, který tehdy vyhrál, zůstali v kádru již jen Ryan Giggs, Paul Scholes, Wes Brown a Gery Neville. Scholes však prožil opojný pocit na trávníku až v Moskvě, před devíti lety v Barceloně kvůli kartám nenastoupil. „To zklamání si stoprocentně vynahradil. I když zápas odehrál se zlomeným nosem po střetu s Makelelem. On je ale podobně jako Giggs obrovský profesionál a proto je stále v týmu. Takoví hráči dělají velká mužstva,“ podotkl trenér United.

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson (vlevo) s pohárem pro vítěze Ligy mistrů.foto: ČTK/AP/Bernat Armangue

Současně Ferguson vyzdvihl brankáře Manchesteru Edwina Van der Sara. „Stál před námi přetěžký úkol nahradit Petera Schmeichela. Sázka na Van der Sara před třemi lety se ukázala jako ta nejlepší volba,“ rozplýval se šestašedesátiletý kouč, jenž vládne na lavičce Manchesteru od roku 1986.

Středečním triumfem se ale Ferguson nehodlal opájet příliš dlouho. „Jsem na svůj tým moc hrdý. Občas se musím štípnout, abych se přesvědčil, že se mi to nezdá. Tohle ale nebude trvat dlouho a již ve čtvrtek ráno začnu přemýšlet o další sezóně. Ve mně to opojení nikdy příliš dlouho nevydrží, euforie vyprchá takřka okamžitě. Ten nejsilnější okamžik přišel v momentě, kdy Van der Sar vychytal Anelku, postupem času vzrušení opadá,“ vysvětlil kouč United.

Reklama