Hlavní obsah

Britské deníky se shodly: Finále LM, to byla noc emocí a zvratů

LONDÝN

Středeční vítězství Manchesteru United ve finále Ligy mistrů přimělo britské deníky k historickým paralelám především s rokem 1999, kdy se rovněž anglický velkoklub dočkal prestižní trofeje až po nervy drásajícím vyvrcholení. Tehdy ve finále dvěma góly v závěru otočil zápas s Bayernem Mnichov.

Článek

"Nikdo by si nepomyslel, že může být finálové drama z roku 1999 překonáno. A v půl druhé v noci moskevského času musíme přehodnotit definici ohromujícího finálového triumfu ve stylu Manchesteru United," napsal The Independent.

Penaltový rozstřel přirovnal deník k ruské ruletě. Poté co ikona klubu a kapitán John Terry neproměnil desátou penaltu, která mohla rozhodnout o výhře Chelsea, zhroutil se v čestné lóži zpět do křesla její majitel Roman Abramovič. "Ani za 578 miliónů liber si nekoupíte imunitu před krutostí této hry," uvedl The Independent v narážce na částku, kterou ruský boháč do klubu od roku 2003 investoval.

List The Times zase připomíná, že vítězství Manchesteru přišlo padesát let po mnichovské letecké tragédii, při které zemřelo osm mladých fotbalistů. "Sir Bobby Charlton přišel tehdy o své spoluhráče a nyní po padesáti letech viděl v slzách, jak si jde jeho Manchester pro trofej z Ligy mistrů," dokreslil emocionální příběh jednoho z velikánů anglického fotbalu.

"Cristiano Ronaldo mohl být po zápase rozcupován na kusy a místo toho si šel pro trofej z Ligy mistrů, zatímco jeho roli převzal John Terry," vystihl bulvární The Sun zvraty při závěrečném penaltovém rozstřelu. "Kapitán Chelsea přitom ani neměl k páté penaltě nastoupit, jenže původně určený Didier Drogba byl krátce před koncem vyloučen," napsal The Sun.

"Terryho slzy napsaly příběh o hrozném podklouznutí," komentuje kritický okamžik penaltové loterie The Guardian. "Právě Terryho a Lampardův výkon společně s reflexivními zákroky Petra Čecha přitom držely Chelsea během zápasu ve hře o titul. Mohl se stát hrdinou, místo toho je zlomeným mužem," dodal.

Reklama

Související témata: