Hlavní obsah

UEFA potrestala FC Porto zákazem startu v Lize mistrů

Fotbalisté FC Porto nebudou moci, pokud neuspějí v odvolání, účinkovat v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů. Vedení klubu bylo potrestáno fotbalovou organizací UEFA za to, že v sezóně 2003/04 ovlivnilo utkání portugalské ligy.

Článek

Portugalský klub byl potrestán za ovlivňování dvou utkání v sezóně 2003/04. Jednalo se o duely s Estrelou Amadora a Beirou Mar. Pod trenérem Jose Mourinhem vyhrálo Porto v inkriminovaném ročníku portugalskou ligu i nejbohatší klubovou soutěž světa Ligu mistrů.

Za ovlivňování zápasů bylo Portu odečteno v této sezóně 6 bodů, prezident klubu Jorge Pinto da Costa byl na dva roky zbaven své funkce. Aféra, která se prvně na veřejnosti objevila v dubnu 2004, vyústila v zákaz činnosti pro pět rozhodčích, kterým byla jejich působnost zamezena na období od dvou a půl do šesti let.

UEFA se rozhodla zakázat letošnímu portugalskému mistrovi účinkování ve všech evropských pohárových soutěžích na jeden rok. S odkazem na článek 1 směrnice Ligy mistrů, „klub nesmí být jak v současnosti tak v minulosti zapojený v ovlivňování výsledku utkání jak na národní tak na mezinárodní úrovni“

Reklama

Související témata: