Hlavní obsah

Portugalské kluby chtějí vyřadit Porto z Ligy mistrů

Portugalské kluby Benfica Lisabon a Vitória Guimaraes chtějí, aby konkurenční Porto bylo kvůli korupci vyřazeno z Ligy mistrů. Oba celky se v pátek odvolaly k mezinárodní sportovní arbitráži CAS proti rozhodnutí evropské fotbalové federace UEFA, která Portu start v prestižní soutěži povolila.

Článek

"Dostali jsme dvě odvolání od Benfiky a Guimaraese. Oba kluby žádají, abychom rozhodli nejpozději do konce července," citovala agentura AP prohlášení CAS.

Oba celky chtějí, aby arbitráž změnila rozhodnutí UEFA. Porto totiž bylo za uplácení rozhodčích v sezóně 2003/04 po dlouhém vyšetřování portugalského svazu potrestáno odečtem šesti bodů, pokutou 150 000 eur a vyřazením z Ligy mistrů. UEFA trest sice původně potvrdila, ale po odvolání ligového šampióna ho zrušila.

Rozhodnutí rozčílilo i šéfa UEFA Michela Platiniho. "Vůbec se mi to nelíbí," citovala ho agentura AP. "Pokud byl klub potrestán vlastním svazem za korupci, nesmí se zúčastnit evropských pohárů," dodal.

Pokud by bylo Porto nakonec vyřazeno z Ligy mistrů, do prestižní soutěže by přímo postoupil třetí celek tabulky Guimaraes a Benfica Lisabon by ze čtvrtého místa zamířila namísto do Poháru UEFA do předkola prestižní soutěže. Sportingu Lisabon, který si druhým místem zajistil postup do základní skupiny Ligy mistrů, se rozhodnutí nedotkne.

Reklama

Související témata: