Hlavní obsah

Sparta v předkole LM poletí do Kazachstánu nebo Moldávie

NYON/PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty se ve druhém předkole Ligy mistrů utkají s lepším z dvojice FK Aktobe (Kazachstán) - Šeriff Tiraspol (Moldávie). Rozhodlo o tom úterní losování ve švýcarském Nyonu, první zápas odehraje Sparta venku. Mistrovská Slavia se soupeře do třetího předkola dozví až 1. srpna.

Článek

Sparta díky lepšímu koeficientu, narozdíl od většiny svých potencionálních soupeřů, kteří jí v osudí hrozili, nastoupí až do druhého předkola. Mezi 28 týmů v prvním předkole byla naopak zařazena i slovenská Artmedia Petržalka, která se o postup do další fáze utká s maltskou Vallettou. Pokud uspěje, čeká ji jeden z dvojice Tampere United - Budućnost Podgorica.

První předkolo se odehraje v termínu 15./16. a 22./23. července. Spartu ovšem zajímají termíny 29./30. července a 5./6. srpna, ve kterých budou bojovat o postup do posledního třetího předkola. První zápas čeká českého vicemistra na hřišti soupeře.

Sionkův FC Kodaň míři v předkole Poháru UEFA do Irska

Dva nasazené týmy se objevily v prvním předkole, vedle Artmedie to bylo také Dinamo Záhřeb, se kterými se Sparta utkat nemohla. V případě, že nenasazený tým ve dvojutkání uspěje přes svého soupeře, přejímá potom do další fáze jeho koeficient.

S moldavským fotbalem mají zkušenost také fotbalisté Synotu ze sezóny 2002/03, kdy se v prvním kole Poháru Intertoto střetli s FC Constructorul Tiraspol, se kterým po bezbrankovém remíze z prvního utkání nakonec po výhře 4:0 v odvetě slavili postup do dalšího kola.

Také samotná Sparta má vlastní zkušenosti s moldavským fotbalem. V sezóně 2000/01 ji v cestě do Ligy mistrů nezastavil Zimbru Kišiněv. Jako asistent trenéra Ivana Haška tehdy u týmu působil současný hlavní kouč Vítězslav Lavička. Ten vedl před pěti lety hráče Viktorie Žižkov, kteří v Poháru UEFA postoupili přes Ženis Astana.

V Nyonu se také losovalo 1. předkola Poháru UEFA, které k sobě svedlo Raškův Midtjylland a velšský Bangor. Další dánský celek FC Kodaň, v jehož dresu hraje český reprezentant Libor Sionko a Zdeněk Pospěch, bude o postup do další fáze bojovat s irským Cliftonville F.C.

Los Ligy mistrů:
1. předkolo (15., 16. července/22., 23. července):
Linfield (Sev. Ir.) - Dinamo Záhřeb, FC Valletta - Artmedia Petržalka, Dinamo Tbilisi - NSÍ Runavík (Faer. ostrovy), Santa Coloma (Andorra) - FBK Kaunas, Murata (San Marino) - IFK Göteborg, Llaneli AFC (Wales) - Ventspils (Lot.), Anorthosis Famagusta (Kypr) - Pjunik Jerevan, Inter Baku - Rabotnički Skopje, Tampere United (Fin.) - Budučnost Podgorica (Černá Hora), Dudelange (Luc.) - Domžale (Slovin.), Dinamo Tirana - Modriča (Bosna a Herc.), Aktobe (Kaz.) - Šeriff Tiraspol (Mold.), Drogheda (Ir.) - Levadia Tallinn, Borisov (Běl.) - Valur Reykjavík.
2. předkolo (29., 30. července/5., 6. srpna):
Glasgow Rangers - vítěz Santa Coloma (Andorra)/FBK Kaunas, Brann Bergen (Nor.) - vítěz Llaneli AFC (Wales)/Ventspils (Lot.), vítěz Inter Baku/Rabotnički Skopje - Partizan Bělehrad, vítěz Tampere United/Budučnost Podgorica (Černá Hora) - vítěz FC Valletta/Artmedia Petržalka, vítěz Anorthosis Famagusta (Kypr)/Pjunik Jerevan - Rapid Vídeň, vítěz Dudelange (Luc.)/Domžale (Slovin.) - vítěz Linfield (Sev. Ir.)/Dinamo Záhřeb, Panathinaikos Atény - vítěz Dinamo Tbilisi/NSÍ Runavík (Faer. ostrovy), vítěz Murata (San Marino)/IFK Göteborg (Švéd.) - FC Basilej (Švýc.), vítěz Aktobe (Kaz.)/Šeriff Tiraspol (Mold.) - Sparta Praha, vítěz Drogheda (Ir.)/Levadia Tallinn - Dynamo Kyjev, Anderlecht Brusel - vítěz BATE Borisov (Běl.)/Valur Reykjavík, Beitar Jeruzalém - Wisla Krakov (Pol.), Fenerbahce Istanbul - MTK Budapešť, Aalborg (Dán.) - vítěz Dinamo Tirana/Modriča (Bosna a Herc.).

Reklama

Související témata: