Hlavní obsah

Trenér Sparty Vítězslav Lavička: Na špionáž do Moldávie se asi vydám

PRAHA

Los neproklínal, s cestou na východ, kam fotbalová Sparta každopádně poletí k první kvalifikační konfrontaci druhého předkola Ligy mistrů, si letenský trenér Vítězslav Lavička už teprve hlavu nelámal. „Proč bych to dělal? Jde o fakt, který nemohu nijak ovlivnit a musím ho brát, jak přišel,“ svěřoval se Lavička v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

To vás opravdu nevytočilo, že los přiřkl Spartě soupeře z východu? Že poletíte do Moldávie, nebo dokonce až do Kazachstánu, pokud by Aktobe vyřadilo moldavský Šeriff Tiraspol?

Pro mě je daleko podstatnější se na protivníka dokonale připravit a sehnat o něm co nejvíc informací. Proto na oba zápasy Aktobe s Tiraspolem poletí sparťanští pozorovatelé, abychom měli k dispozici nejen video, ale věděli toho o našem soupeři co nejvíc.

Vy sám se na špionáž nechystáte?

Na první zápas do Kazachstánu nepoletím určitě, o cestě na odvetu do Kišiněva však vážně uvažuji. A to přesto, že budeme na herním soustředění v Rakousku, takže půjde o anabázi dost složitou. Ale není nad to vidět soupeře na vlastní oči.

Jste jedním z mála českých trenérů, jenž má osobní zkušenosti jak s moldavským, tak i kazašským fotbalem. Teď se budou určitě hodit.

Pochopitelně. S moldavským Zimbru Kišiněv jsme se ovšem utkali už před osmi lety, kdy jsem ve Spartě působil jako asistent Ivana Haška, s kazašským Ženisem Astana jsem se potkal na trenérské lavičce Viktorie Žižkov. A během libereckého angažmá jsem navíc sledoval Tiraspol, který hrál kvalifikaci se Spartakem Moskva a na nás pak čekal vítěz této konfrontace.

Moldávie je ještě přijatelná, ale cesta do dalekého Kazachstánu už předem působí dost hrůzostrašně. Vzdálenost, vedro, exotika...

Ale také časový posun a kvalitní soupeř, kterého nesmíme v žádném případě podceňovat jen proto, že jde o mužstvo pro nás trochu exotické. Fotbalově jsou na tom i v Kazachstánu velice dobře, takže nás čeká náročný dvojzápas bez ohledu na protivníka, jenž nám přijde do cesty. Ale poradit si s ním musíme.

I bez ohledu na to, že letní příprava Sparty bude poměrně krátká, neboť už na konci července vás čeká první kvalifikační utkání? Nepotřeboval byste přece jen pár dnů navíc?

Nemá smysl podobně spekulovat, protože s délkou přípravy a termínem kvalifikace o Ligu mistrů nic nenadělám. Máme za sebou prvních deset dnů přípravy a já z ní zatím mám pozitivní dojmy. Z toho, jak hráči pracují, jaká panuje v kádru soudržnost, jak se posouváme a určitě budeme posouvat dál.

Reklama