Hlavní obsah

Fotbalisté Sparty se ve 2. předkole LM utkají s Šeriffem Tiraspol

Fotbalisté pražské Sparty se ve 2. předkole Ligy mistrů utkají s Šeriffem Tiraspol. Moldavský celek v úterý vyhrál nad kazašským Aktobe 4:0 a po prohře 0:1 z prvního duelu postoupil.

Článek

Hráči Tiraspolu o postupu rozhodli až v závěrečné půlhodině, ve které hostujícímu celku nastříleli čtyři góly.

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička přijal soupeře s klidem. "V této fázi soutěže si nemůžeme moc vybírat, oba týmy jsou bezesporu kvalitní. Samozřejmě, že naším jasným cílem zůstává udělat další krůček směrem k postupu do hlavní fáze Ligy mistrů," řekl nový letenský kouč.

Při přípravě na zápasy s moldavským celkem bude těžit z poznatků Daniela Drahokoupila, který dnešní utkání sledoval přímo v dějišti. "Na oba zápasy jsme vyslali pozorovatele, takže máme o soupeři přehled a dostatek informací. Zároveň máme k Tiraspolu maximální úctu a respekt," dodal Lavička.

Šeriff Tiraspol
Šeriff Tiraspol je i přes krátkou historii (byl založen až v roce 1997) suverénním vládcem moldavské ligy, kterou včetně letošního titulu vyhrál osmkrát za sebou. Pětkrát se radoval ze zisku domácího poháru, v roce 2003 dokonce triumfoval v Poháru Společenství nezávislých států.
Na evropské scéně se však Šeriffu zdaleka tolik nedaří, v Lize mistrů dosud nikdy nepřešel přes druhé předkolo. Loni byl v této fázi nad síly moldavského šampióna Besiktas Istanbul. Neúspěchem skončilo pro Šeriff i dosud jediné měření sil s českým zástupcem: v předkole Poháru UEFA ho v ročníku 1999/00 po dvou remízách šťastně vyřadila Sigma Olomouc.
V současném kádru Šeriffu, který vyznává žlutočernou kombinaci, je řada krajánků například z Argentiny, Brazílie, Toga, Burkiny Faso či Nigérie. Prim ale hrají moldavští reprezentanti, k nimž patří brankář Stanislav Namaško, záložník Andrej Kornějenkov nebo útočník Sergej Aleksejev. Trenérem Šeriffu je běloruský kouč Leonid Kučuk.

Sparťané poprvé nastoupí proti Šeriffu za týden. Pokud český vicemistr uspěje, musí na cestě do základní skupiny zvládnout ještě třetí předkolo. V závěrečné části kvalifikace s účastí řadou slavných klubů se na konci srpna představí už také mistrovská Slavia Praha.

Liga mistrů - 1. předkolo, druhé zápasy:
Šeriff Tiraspol (Mold.) - Aktobe (Kaz.) 4:0 (0:0), první zápas 0:1, postoupil Tiraspol, Ventspils (Lot.) - Llaneli (Wales) 4:0 (2:0), první zápas 0:1, postoupil Ventspils, Rabotnički Skopje - Inter Baku 1:1 (0:0), první zápas 0:0, postoupilo Baku, FBK Kaunas (Lit.) - Santa Coloma (Andorra) 3:1 (2:1), první zápas 4:1, postoupil Kaunas, NSÍ Runavík (Faer. ostrovy) - Dinamo Tbilisi 1:0 (1:0), první zápas 0:3, postoupilo Tbilisi.

Reklama

Související témata: