Hlavní obsah

Z bookmakerů si Lavička hlavu nedělá, před Šeriffem ale varuje

PRAHA

Ví, co ho čeká. Nejvyšší klubový boss Daniel Křetínský mu nemusí ani připomínat, že účast v milionářské Lize mistrů představuje pro fotbalovou Spartu nejvyšší prioritu. Nový letenský kouč Vítězslav Lavička si až příliš dobře uvědomuje, že od startu do kvalifikace o Champions League, k níž v úterý ráno se svými svěřenci odlétá do moldavského Kišiněva, se bude odvíjet celá sezóna a dost možná, i jeho působení na Letné.

Článek

Jen mimochodem, i bookmakeři Fortuny jsou nerozhodní, takže nato, zda Lavička vydrží až do konce nastávajícího ročníku, stanovili kurs 50:50.

Raději zůstanou v Kišiněvě

S bookmakery si ale Vítězslav Lavička hlavu nedělá. S jejich prognózou tuplem ne. Kouč Sparty moc dobře ví, že musí už v prvním zápase v moldavském Tiraspolu uspět, aby přivezl solidní výsledek pro letenskou odvetu.

„Nic jednoduchého to ale rozhodně nebude, takže k soupeři musíme mít patřičný respekt,“ opakoval Lavička svým svěřencům před odletem a bude jim to připomínat i v hlavním moldavském městě Kišiněvě, kde Pražané rozbijí na čtyřiadvacet hodin svůj tábor.

Variantu, že by bydleli v Tiraspolu v hotelu přímo u stadiónu, totiž zavrhli. „Raději zůstaneme v Kišiněvě, kde naši zvědové vyslaní jako předvoj vybrali solidní hotel. Trénink absolvujeme na stadiónu místního Zimbru. A do Tiraspolu se přesuneme až odpoledne v den utkání. Autokarem jsme tam za půldruhé hodiny,“ je si Lavička jistý, že zvolil optimální řešení.

Šeriff jiný doma a jiný venku

O prvním soupeři na cestě do hlavní soutěže ví všechno. Však také jeho špióni v čele s Danielem Drahokoupilem sledovali moldavského protivníka jak v prvním duelu v Kazachstánu, tak v domácí odvetě.

„Výkon Šeriffu na soupeřově hřišti a v domácím prostředí se dost podstatně lišil. Zatímco venku vycházeli Moldavci ze zodpovědné defenzívy, před svým publikem ukazovali velkou sílu i v ofenzivě. Musíme si na ně dát pozor, protože v řadách protivníka je namixována dravost mládí s fotbalovými zkušenostmi, stejně jako moldavská škola s africkým a jihoamerickým stylem. V sestavě Šeriffu totiž nastupuje hned několik hráčů z těchto kontinentů,“ upozorňoval před cestou do Moldávie své hráče.

Pozor na vedro i vyprodané ochozy

„A navíc je třeba se nachystat na klimatické podmínky, jež nás čekají. I když hrajeme až večer, s velkým vedrem musíme počítat. S vyprodanými ochozy a bouřlivým publikem na krásném stadiónu Šeriffu zrovna tak,“ svěřoval se Vítězslav Lavička, než letadlo nabralo dopoledne z pražské Ruzyně kurs k první ostré zkoušce letošního podzimu, kterou Sparta pod jeho vedením absolvuje.

„Musíme si počínat zodpovědně v defenzívě a přitom hrát aktivně dopředu, abychom ve středu večer uhráli solidní výsledek pro pražskou odvetu,“ uvědomoval si kouč Sparty, jak moc na vstupu do nové sezóny záleží.

Reklama

Související témata: