Hlavní obsah

Sparta v Lize mistrů postupuje, s Panathinaikosem však začíná doma

PRAHA

Čtyři roky trvající prokletí Sparta zlomila a i na domácím hřišti konečně pohárové utkání vyhrála, takže cestu do dalšího předkola kvalifikace o Ligu mistrů proti Panathinaikosu Atény má volnou. Byla to ovšem bída, Pražané Tiraspol góly Voříška před přestávkou a Slepičky hned po ní přece jen udolali. S podobným výkonem by ale za týden proti Řekům moc šancí neměli.

Článek

Sparťané chtěli udeřit první. A samozřejmě co nejdřív, protože i to stálo v partituře nachystané pro odvetu. Po pěti minutách jim plán málem vyšel, neboť po třetím rohovém kopu Moldavci úplně zapomněli na Kušníra se Slepičkou, kteří se v rychlém sledu ocitli v šancích víc než slibných. Zužitkovat je však nedovedli, a protože žádné další si už Lavičkovi svěřenci nevypracovali, přečkal Tiraspol úvodní minuty beze strachu a většího vypětí.

"Škoda, do zápasu jsme vstoupili aktivně, vypracovali jsme si standardní situace, i jednu velkou příležitost jsme měli," litovat sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Poločas plný strachu

Molodavci tak vyrovnali hru, začali se tlačit dopředu a sámi Pražany strašili. Hlavně po dalekonosné střele rumunského legionáře Arbanase to v ochozech jenom zahučelo, v 25. minutě pak optimisticky naladěné publikum doslova oněmělo, neboť hlavičku Balimy vytahoval Kozáčik jen s námahou nad břevno.

Do řad až přespříliš komplikovaně hrající a v nepřesnostech se topící Sparty se zákonitě vkrádal strach a nervozita, neboť vitální, pohybliví a o jednoduchost se snažící Moldavci hrozili dál. Naštěstí pro domácí ale jen po šestnáctku, kde se jejich kombinace rozbíjely většinou o Řepku s Kučerou.

"Možná to bude znít neskromně, ale my přijeli do Prahy zvítězit. Jenže jsme udělali moc chyb," glosoval vystoupení svých svěřenců trenér Šeriffu Tiraspol Leonid Kučuk.

Vysvobození před půlí a hned po ní

Bída to byla v domácím podání převeliká, ale těsně před přestávkou přišlo naštěstí pro Pražany spásné vysvobození. Trestný kop Voříška byl míněn spíše jako centr, jenže v šestnáctce míč nikdo nezasáhl a překvapenému gólmanovi Namaškovi zapadl přesně k tyči. "Bylo štěstí, že míč do brány propadl, i když takovéto standardní situace na tréninku nacvičujeme," přiznával Petr Voříšek. "To byl moment, který o osudu utkání rozhodl," přidával kouč Moldavců Kučuk.

Najednou bylo po starostech. Zvláště, když Slepička po akci Kuliče a jeho chytré nahrávce přidal hned po půli gól druhý a postup definitivně zpečetil. "Jenže my zase udělali chybu. A školáckou," čertil se trenér Kučuk.

Nakonec klid a pohoda

Uklidněná Sparta tak už mohla režírovat utkání k obrazu svému a v pohodě dokráčet k plánovanému třetímu předkolu Ligy mistrů a výhře, ktera mohla být nakonec ještě vyšší, kdyby Kušnírovo bombu nevytáhl gólman Tiraspolu v 66. minutě na břevno.

"Druhý poločas byl už kvalitnější. Soupeře druhá inkasovaná branka zlomila a sebrala mu víru, že se s odvetou dá něco udělat," kvitoval výkon svých svěřenců Lavička, jenž chválil Kuliče za to,  jak se nabídnuté šance v pohárové odvetě chopil.

S Panathinaikosem nejdřív v Praze

I tak ale zůstaly z výkonu Letenských rozpaky a před další pohárovou konfrontací s Panathinaikosem velké varování. Zvláště, když se první střetnutí bude hrát navzdory týden starému nyonskému losu nikoli pod Akropolí, ale na Letné. "Podle reglementu UEFA se nesmí v jednom kole hrát dva zápasy v okruhu padesáti kilometrů. Snažili jsme se na UEFA intervenovat, ale marně. A Slavia jako mistr má samozřejmě přednost, takže jsme museli ustoupit," vysvětloval změnu tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava.

"Je to fakt, který nemá smysl rozebírat," nechtěl se ve změně pitvat trenér Lavička. "Teď tedy musíme udělat vše proto, abychom korekci ve sledu zápasů proměnili v naší výhodu," bral obrácený sled utkání s Panathinaikosem s nadhledem střelec prvního letenského gólu Petr Voříšek.

Sparta Praha - Šeriff Tiraspol 2:0 (1:0)
Branky: Rozhodčí: Schörgenhofer - Bereuter, Strudel (všichni Rak.). ŽK: Kulič - Mamah, A. Kučuk. ČK: 90+1. A. Kučuk. Diváci: 11 479.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Hušek, Kladrubský - Kulič (65. Kolář), Berger (85. Vacek), Kušnír - Slepička (80. Holenda). Trenér: Lavička.
Šeriff: Namaško - Mamah, Tarkvišvili, Sergio, Arbanas - Balima, Rouamba (79. Ferreira), Korněnkov - Jerochin (69. Fred), Alexejev - Pikuščak (51. A. Kučuk). Trenér: L. Kučuk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články