Hlavní obsah

Sparťanský itinerář pro cestu do Ligy mistrů dostal trhliny

PRAHA

Pro Spartu je to rána pod pás, neboť nachystaný itinerář mající ji nasměrovat do hlavní soutěže Ligy mistrů dostal trhliny. Přes moldavský Tiraspol sice do závěrečného předkola postoupila, jenže konfrontaci s Panathinaikosem nezačne příští týden pod Akropolí, ale na Letné. „Už v pátek po nyonském losu se Řekové snažili změnit sled zápasů, nakonec tedy dosáhli svého,“ glosoval pro Sport.cz obrácený gard letenský generální manažer Jozef Chovanec.

Článek

Po losu třetího kvalifikačního předkola Champions League zavládla minulý pátek na pražské Letné spokojenost. Panathinaikos Atény coby přijatelný soupeř a navíc první zápas pod Akropolí.

„Spokojenost, ale samozřejmě relativní,“ nechal se hned po návratu ze švýcarského Nyonu slyšet pro Sport.cz Chovanec a prozradil, že hned po losu se Řekové všemožně snažili, aby vzájemná konfrontace o účast v Champions League nezačínala v Aténách, ale v Praze. „Samozřejmě že jsem jejich požadavek resolutně odmítl,“ potvrdil generální manažer Sparty.

Řekové nakonec prosadili svou

Za čtyři dny ale Řekové dosáhli svého. „Využili reglementu UEFA, v němž se praví, že v okruhu padesáti kilometrů se nesmí hrát dva zápasy jednoho kola Ligy mistrů. Na dnech přitom nezáleží, podstatná je definice jedno kolo,“ vysvětluje tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava, proč ke změně v kvalifikačním itineráři nakonec došlo.

Duel Sparty s Panathinaikosem totiž kolidoval s utkáním Slavie s Fiorentinou a nic platné nebylo, že se „sešívaní“ dohodli s italským klubem na úterním termínu, zatímco Letenští chtěli hrát s řeckým protivníkem ve středu.

Pražané jednali, ale marně

„Samozřejmě že jsme se s tímto argumentem na UEFA obrátili a snažili se prosadit svou, jenže jsme nepochodili. UEFA trvala na svém a vyrukovala se zmiňovaným reglementem a pravidlem padesáti kilometrů,“ potvrdil pro Sport.cz Otava, že Sparta se o změnu snažila do poslední chvíle. I proto změněný sled zápasů tajila až do středečního podvečera a teprve těsně před odvetou s Tiraspolem přiznala, že ve Švýcarsku neuspěla, neboť Slavia jako mistr měla při rozhodování o programu a sledu utkání samozřejmě přednost.

Jistota od úterý tajená

„Je to fakt, který nemá cenu rozebírat, protože už ho stejně neovlivníme,“ nemínil změněný kvalifikační gard rozebírat trenér Sparty Vítězslav Lavička, který už v úterý věděl, že proti Panathinaikosu bude hrát jeho tým nejprve v Praze a k odvetě pojede do Atén. Ani slovem se ale nezmínil, ani grimasou nic nenaznačil.

„To proto, že do středeční odvety s Tiraspolem jsem na Panathinaikos nemyslel. Pro nás bylo podstatné zvládnout odvetu se Šeriffem a postoupit, což se podařilo. Samozřejmě z toho máme radost a teprve teď se začneme na Řeky chystat,“ vysvětloval letenský kouč.

Proti Kladnu v lize už v sobotu?

Ono chystání bude samozřejmě zahrnovat bedlivé studium poznatků a videozáznamu, který jeho špióni dovezli z bezgólové kvalifikační odvety Panathinaikosu v gruzínském Tbilisi, stejně jako meditace, zda utkání druhého kola nejvyšší domácí soutěže v Kladně nehrát namísto neděle raději už v sobotu.

„Všechno zvážíme a během čtvrtka rozhodneme, i když bude samozřejmě záležet na vstřícnosti a ochotě Kladna,“ přiznal Vítězslav Lavička, na co musí v následujících dnech a hodinách myslet a co všechno je nutné zvážit.

Lavička moc času nemá

Samozřejmě, i výkon svého týmu v odvetě proti Tiraspolu bude hodnotit a závěry z něho vyvozovat. „Defenzíva je víc než slušná, neboť ve třech podzimních zápasech jsme nedostali ani jeden gól. To těší,“ pochvaloval si bilanci ze dvou duelů s Tiraspolem a zápas s Mladou Boleslaví.

„O rezervách ale samozřejmě také víme. Hlavně v součinnosti jednotlivých řad i hráčů, ve finální fázi a zakončení zrovna tak,“ ví po 270 mistrovských minutách své.

Teď půjde ovšem o to, aby stačil získané poznatky do mužstva přenést. Moc času nemá, neboť první zápas třetího předkola Ligy mistrů hraje Sparta s Panathinaikosem už ve středu. A na Letné k tomu. A Lavička přitom cítí, jak jeho klub přímo bytostně potřebuje, aby se do hlavní soutěže Champions League letos konečně kvalifikoval.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal