Hlavní obsah

Špion Drahokoupil: Panathinaikos je mimořádným týmem!

Zdeněk PavlisSport.cz

Vrátil se z daleké Gruzie s očima navrch hlavy. A také s varováním. „Panathinaikos je nadprůměrným evropským mužstvem, proti němuž může Sparta v kvalifikaci o Ligu mistrů uspět jedině v případě, že podá skutečně mimořádný výkon. A to si ještě musí ve středu na Letné vytvořit minimálně dvougólový náskok pro odvetu,“ hlásil Lavičkův špión Daniel Drahokoupil v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

To vás Panathinaikos svým výkonem opravdu tak překvapil? Skutečně hraje tak mimořádný fotbal?

Mezi Tiraspolem, který jsem pro trenéra Lavičku sledoval jak v Moldávii, tak i v Kazachstánu, a Panathinaikosem je rozdíl třídy. Ne-li dvou, protože technika, ovládání míče, hra na jeden až dva doteky i taktická vyzrálost a disciplinovanost - to vše je v podání řeckého týmu prostě na úžasné úrovni.

Už se na mužstvu projevuje rukopis nového nizozemského trenéra?

Stačil jeden zápas, abychom pochopili, jak obrovskou autoritu a respekt Henk ten Cate u vedení i hráčů Panathinaikosu má. Jeho slovo je zákonem, jeho příkazy jsou svaté. V odvetě proti Tbilisi si dovolil nepostavit Rukavinu, Rodriguese a spol., ale nikdo ani slovem necekl.

Jaký styl vůbec řecký soupeř praktikuje? K čemu ho kouč vede?

Vychází ze základního rozestavení 4-4-2, které se ovšem variabilně a promptně mění v systém 3-4-3, neboť levý krajní obránce Spyropoulos se bleskově mění v ofenzivního záložníka i třeba útočníka, takže vypomáhá hráčům na hrotu a přečísluje soupeřovu obranu. Stejně skvělý dojem v nás ale zanechal rychlý, tvrdý a dynamický stoper Simao. Už dlouho jsem neviděl takového fotbalistu.

Chcete tím naznačit, že ve čtyřiadvacetiletém řeckém reprezentantovi Spyropoulosovi  a 20letém Simaovi z Mozambiku  je největší síla mužstva?

Ta je v celém mužstvu, protože Panathinaikos sází na kolektivní projev. Všichni hráči jsou rychlí, výborní v osobních soubojích, na hřišti o sobě vědí.

To trochu překvapuje. Vždyť v kádru Panathinaikosu došlo během léta k řadě změn a navíc - liga v Řecku ještě nezačala.

No právě - nejvyšší soutěž tam startuje až 31. srpna, ale Panathinaikos už teď šlape naplno. Musím dát za pravdu trenérovi Zdeňku Ščasnému, který hned po losu upozorňoval, že Řekové budou strašně těžkým soupeřem.

Co tedy trenérovi Lavičkovi poradíte? Přivezl jste recept, jak proti Panathinaikosu hrát?

Recepty nevozím a rady už teprve ne, já dodávám jen získané  poznatky a na trenérovi Lavičkovi bude, aby si z nich vybral. Každopádně ale bude strašně těžké proti Panathinaikosu hrát. Sparta se ho nesmí leknout a pokud chce uspět, musí podat skutečně mimořádný výkon. Ve středu nesmí doma za žádnou cenu inkasovat a pokud by se jí povedlo alespoň jeden či dva góly dát, jistou naději by měla. V odvetě pod Akropolí se ale musí nachystat na peklo na zemi. V ochozech bude určitě přes šedesát tisíc diváků, budou explodovat výbušniny, práskat světlice a bengálské ohně, prostě děs a hrůza.

Panathinaikos vyřadil v předkole Dinamo Tbilisi, které k mistrovskému titulu a tudíž i do kvalifikace o Ligu mistrů dovedl český trenér Dušan Uhrin. Jak na něho v Gruzii vzpomínají?

Jako na vynikajícího člověka a mimořádného trenéra, do něhož se zamilovali a kterého by chtěli hned zpátky. Na každém kroku jsme slyšeli, jaká to byla pro Dinamo čest, že ho Dušan Uhrin trénoval.

Reklama

Související témata: