Hlavní obsah

Slávistický kouč Jarolím před Fiorentinou: Podoba s Ajaxem se nabízí

Zdeněk PavlisSport.cz

Jedno je slávistickému trenérovi Karlu Jarolímovi před úvodním duelem třetího předkola fotbalové Ligy mistrů jasné - pouze s poctivou a maximálně disciplinovanou defenzívou má jeho tým šanci v úterý večer ve Florencii uspět. „Z perfektní obrany musíme pochopitelně vycházet, jenže to samo o sobě by nestačilo, kdybychom si nepočínali aktivně i v ofenzívě,“ řekl kouč Pražanů v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Uvolněný, rozesmátý, vypadá to, že se na duel s Fiorentinou vyloženě těšíte. Jak je vůbec slávistickému trenérovi na těle a na duši před podzimním křestem ohněm?

Zatím nepociťuji vůbec nic, pouze si uvědomuji, jak moc těžký protivník nás čeká.

Těžší než před rokem Ajax Amsterodam, který jste nakonec senzačně vyřadili a do hlavní soutěže postoupili?

Těžko říci, i když oba týmy hrají v podobném rozestavení, takže i kvalifikační duely o hlavní soutěž by si mohly být dost podobné.

Takže už víte, co by mohlo na Fiorentinu platit?

Z disciplinované a poctivé obranné činnosti musíme vycházet, aktivní hru dopředu pak přidat navrch.

Dost vágní formulace. Zkuste ji trochu konkretizovat!

Podstatné bude, abychom v úterý večer nedopřávali nejnebezpečnějším hráčům protivníka, jimiž jsou Mutu, Gilardino, Santana a Kuzmanovič, ani trochu volného prostoru. A abychom si pohlídali i oba krajní obránce Saurima s Vargasem, kteří se do útočení rovněž zapojují.

To všechno jste vypozoroval z jediného přátelského utkání Fiorentiny proti rumunskému druholigovému Petrolu Bukurešt, jež jste ve Viareggiu sledoval?

Ze zápasu i z videokazet, na nichž máme nahrané loňské duely Fiorentiny v Poháru UEFA. Kádr Italů se sice trochu pozměnil, neboť přišli čtyři noví hráči, rozestavení a organizace hry Fiorentiny však zůstává stejná, a dá se tudíž dedukovat.

Takže poslední tréninky už jste vyloženě ladil na úterní konfrontaci a hráči jsou na protivníka nachystáni natolik, že by je nemělo nic překvapit. O takovém Gilardinovi či Mutuovi vědí všechno.

Samozřejmě jsme se na Fiorentinu speciálně chystali a o hráčích protivníka dostali moji svěřenci podrobné informace. Takovému Gilardinovi, jenž přišel do Fiorentiny z AC Milán, nesmí dopřát v šestnáctce ani milimetr prostoru, protože on dovede každou nabídnutou příležitost využít, Mutua pak nesmí nechat na naší polovině dýchat vůbec, protože by se nám to mohlo zle vymstít. Dlouho působí, jako by ho fotbal moc nebavil a hra se mu nedařila, jenže stačí moment a on je schopen udeřit. Právě v tom je jeho velikost.

Zmínil jste se o tom, že loňský Ajax a letošní Fiorentina jsou soupeři dost podobnými. Takže i výsledek, který by vám dával šanci pro odvetu a otvíral cestu do Ligy mistrů, by mohl být podobný...

Snad nemusím odpovídat, že bych ho bral všemi deseti?!

Reklama