Hlavní obsah

Fiorentina je lepší než Ajax, neboť hraje s rozumem, tvrdí Šmicer

Zdeněk PavlisSport.cz

Iluzemi netrpí a klamu už teprve nepodléhá. Vladimír Šmicer si dobře uvědomuje, že na Slavii čeká v úterý v boji o Champions League těžší soupeř, než jakým byl před rokem Ajax Amsterodam. „Italové hrají s rozumem,“ argumentoval pro Sport.cz nejzkušenější fotbalista Pražanů, jenž se na první konfrontaci s Fiorentinou bude dívat jen z tribuny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vladimír Šmicer

Článek

Vaše argumentace logiku má, ale přesto - nepřeceňujete Fiorentinu až příliš? Opravdu je tak velký rozdíl mezi Ajaxem a úterním soupeřem Slavie?

Podstatný rozdíl je v tom, že italská mužstva hrají rozumem, neboť se v první řadě snaží perfektně bránit a neudělat chybu, a teprve poté se pokoušejí protivníka ztrestat. Nizozemské týmy jsou daleko ofenzivněji laděné, neboť jejich fotbalová filosofie se odvíjí od příkazu, že musí dát o branku víc než jejich soupeř.

Tím naznačujete, že svému týmu moc šancí v konfrontaci s Fiorentinou nedáváte...

Ale to vůbec ne, i když právě Fiorentina je typickým představitelem italské fotbalové školy. Nejprve precizně poskládala obranu a pak nakupovala esa kalibru Mutua, Gilardina a spol., jež jsou schopna rozhodovat zápasy. V tom je její obrovská síla.

Jenže i Slavia je v letošních kláních o účast  v Lize mistrů silnější a hlavně zkušenější.

To určitě. Před rokem jsme vyřadili v předkole Žilinu, ale pak už jsme vůbec netušili, co nás v kvalifikaci o hlavní soutěž čeká a do čeho jdeme. Zvláště, když nám los přisoudil Ajax. Nakonec jsme se ale přes něj do Champions League dostali a nasbírali zkušenosti, jež by nám měly letos pomoci. Hlavně proto, že jsme si ověřili, že můžeme hrát i s velkými mužstvy.

Zkušenosti jste sice posbírali, ale platili jste za ně někdy až příliš draze. Třeba debaklem na Arsenalu...

Pravdou je, že Arsenal nám zrovna nevyšel, ale v Bukurešti proti Steaue a v Seville jsme špatná utkání rozhodně neodehráli. Se Španěly jsme sice na jejich hřišti 2:4 prohráli, ale dva góly jsme jim dát dokázali, což byla také zkušenost a povzbuzení.

Tak velké, abyste se mohli postavit i Fiorentině a na cestě do Ligy mistrů ji vyřadit?

Nic takového netvrdím. Naše šance by mohla být v tomto, že italský tým není ještě tak rozehraný jako my, takže bychom mohli uhrát výsledek, jenž by nám dával šanci pro pražskou odvetu.

V ní byste už teoreticky mohl nastoupit a přinést do slávistického tábora podobnou dávku štěstí, jako loni...

To těžko, protože trénuji teprve druhý týden a na hřišti bych mužstvu nebyl asi moc platný. Štěstí musí přivolat moji spoluhráči tím, že se v úterý večer pokusí vstřelit gól a příliš neinkasovat, i když to bude strašně těžké. Fiorentina se bude určitě snažit rozhodnout konfrontaci o Ligu mistrů už v domácím prostředí a nic neponechávat na odvetu.

Reklama

Související témata: