Hlavní obsah

Slávista Vaniak chce v boji o Ligu mistrů zase čarovat

Zdeněk PavlisSport.cz

Před rokem svými zákroky Slavii doslova vyčaroval historický postup do milionářské Ligy mistrů, v nastávající kvalifikační konfrontaci o Champions League s italskou Fiorentinou chce gólman Pražanů Martin Vaniak čarovat zase. „Alespoň tak, abychom si udrželi naději pro odvetu za dva týdny v Edenu,“ svěřoval se pro Sport.cz před úterním prvním duelem.

Článek

Vrací se před zápasem s Fiorentinou krásné vzpomínky na loňské kvalifikační bitvy, postup do Ligy mistrů a vůbec spanilou slávistickou jízdu hodně často?

Vzpomínky jsou to moc příjemné, neboť jsme dosáhli velkých úspěchů, ale na nějaké reminiscence čas není. Začíná nová kvalifikace o Ligu mistrů a my všichni cítíme hlavně zodpovědnost. Daleko větší než loni, neboť letos bychom měli na zmiňované úspěchy navázat. V domácí soutěží i v Lize mistrů.

Dost troufalá slova poté, co ještě do domácí ligy neodstartovali právě dvakrát slavně.

Úvodní zápas v Liberci nám sice nevyšel,  ale ve druhém utkání proti Příbrami už to bylo mnohem lepší, i když se střelecky stále neprosazujeme tak, jak bychom měli. Hlavně v úterý by bylo zapotřebí, abychom góly začali dávat.

Výzva pro útočníky?

Pro celé mužstvo. Musíme se zaměřit na defenzívu, abychom neinkasovali a sami se naopak musíme pokusit alespoň jednu branku vstřelit. Fiorentina ještě nesehrála ani jeden mistrovský zápas, z čehož bychom mohli profitovat.

To si opravdu myslíte, že by nerozehranost italského protivníka mohla hrát až takovou roli?

Samozřejmě že to ukáže až zápas samotný, ale my bychom měli být přece jen ve větší herní pohodě, neboť dvě utkání v nohou máme.

Jenže fotbalová síla Fiorentiny je veliká. Jména jako Mutu, Gilardino či Santana musí v každém gólmanovi nahánět hrůzu. Nebo vy jste snad jiný?

Zatím moc nevíme, co nás čeká a do čeho jdeme, i když trenér Jarolím nám dal o každém hráči podrobné informace. Fiorentina bude praktikovat krajně nepříjemný presink už na naší půlce, za naši obranu budou směřovat perfektní kolmé nahrávky a na ně si budou nabíhat tři útočníci, kteří nesmí dostat ani centimetr volného prostoru.

No právě - Mutu, Gilardino a spol. dovedou  chyby trestat a nabídnuté příležitosti perfektně  využívat. Studoval jste u videa, jak to dělají a jak šance proměňují?

Standardní situace a trestné kopy v podání zmiňovaných hráčů jsem si pochopitelně důkladně prohlédl.  Měli jsme ale k dispozici jen jedno starší video z loňského zápasu Fiorentiny s Eindhovenem v Poháru UEFA a  z něho se toho zase až tolik nastudovat nedalo. Budu si proto muset poradit na hřišti.

Reklama

Související témata: