Hlavní obsah

Slávistické naděje dostaly od Fiorentiny dva tvrdé zásahy

FLORENCIE/PRAHA

Jen bránili. A dva zásahy jim zasadily esa Fiorentiny – Mutu a Gilardino. Naděje slávistů na opakování postupu do fotbalové Ligy mistrů drtil soupeř z věhlasné Serie A nekompromisním tlakem. Další šance neproměnil. Jen zázračné probuzení pomůže Slavii udělat z odvety drama, případně si v ní zajistit postup.

Článek

Nějakých 400 fandů červenobílých umístěných za dvanáct metrů vysokou mříži a izolací v podobě dvou prázdných sektorů, ve žhavém večeru zažívalo mrazivé pocity.

Větší hrůza už v samotném úvodu Slavii potkat nemohla. Rumun Mutu se do ní zakousl jako Drákula už ve třetí minutě: z přímého kopu  z více než 30 metrů poslal míč pravačkou do šibenice a brankář Vaniak za míčem plachtil marně.

A přišlo i očekávané obléhání šestnáctky Pražanů. Chvílemi smršť. Sami se k ničemu pořádnému v ofenzivě nedostávali. Ale aspoň neinkasovali. Obrana byla pevná. Důrazem mírnila i oslavné chorály kotle fandů domácích ´fialek´. Ale jen na chvíli. Po půlhodině však znovu z tribun znělo: „Mutu, Mutu.“ Tentokrát z dálky mířil vedle. Tam skončila i Gilardinova hlavička.

Vaniak si po pauze poradil s bombou Vargase. Opět zdálky. Operace v šestnáctce se však domácím nedařily. Až v 58. minutě jim pomohla náhoda. Odražený míč Gilardino hlavou poslal spolehlivě k tyči. Vaniak se znovu natahoval marně.

A bylo pro Slavii stále hůř, i když Gilardino další šanci nevyužil. Nic nebylo ani z hrozivého závaru před Vaniakem, brankář zalehl míč včas. Červenobílí se na výraznější atak Freyovy svatyně nezmohli. Jen zastavovali neslábnoucí útočnou lavinu domácích. Odveta se hraje v Praze 27. srpna.

Fiorentina - Slavia Praha 2:0 (1:0)
Branky: 3. Mutu, 58. Gilardino. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Belaid. Diváci: 32 560.
Sestava Fiorentiny: Frey - Zauri, Kröldrup, Dainelli, Vargas (64. Almirón) - Gobbi, Melo, Kuzmanovič - Gilardino (74. Pazzini), Mutu (74. Osvaldo), Santana. Trenér: Prandelli.
Sestava Slavie: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Hubáček - Gebre Selassie (52. Belaid), Tavares, M. Jarolím (61. Necid), Janda (73. Krajčík), Švento - Šenkeřík. Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: