Hlavní obsah

Pro velkokluby bude třetí předkolo LM soutěžní premiérou

Zřejmě náročnější překážkou než soupeři může být pro fotbalové velkokluby, které zasáhnou do třetího předkola Ligy mistrů, vlastní nerozehranost. Většina elitních západoevropských lig totiž ještě nezačala a pro favority tak budou středeční duely ostrou soutěžní premiérou v nové sezóně. V akci se představí také několik českých hráčů.

Článek

Arsenal sice ovládl tradiční turnaj v Amsterodamu a Juventus Turín sehrál řadu těžkých přípravných duelů se špičkovými týmy, ale soutěžní praxe oběma celkům chybí. To soupeř "Staré dámy" slovenská Artmedia Petržalka musela začít Ligu mistrů už v úvodním předkole. Postupně vyřadila maltskou Vallettu a finské Tampere, navíc je rozehraná i z domácí ligy.

Přesto je klub, jehož barvy hájí čtveřice Čechů, jasným outsiderem. Zopakování tři roky starého premiérového postupu do základní skupiny by bylo senzací. "Větší šance bychom měli, kdyby se hrálo jen na jeden zápas. Ale dvojzápas s Tampere utvrdil hráče, kteří neměli s Ligou mistrů zkušenosti, že se dá hrát s každým," řekl asistent Artmedie Michal Hipp.

Juventus se chystá na velký návrat do pohárové Evropy, odkud ho na dvě sezóny vyřadila korupční aféra. Turínské vedení během letní pauzy tým posílilo a neúspěch si absolutně nepřipouští.

Manchester byl dobrým testem před Artmédií

"Jsem potěšený, jak jsme odehráli letní přípravné zápasy. Utkali jsme se s evropskými šampióny z Manchesteru, nemůže být lepší test před duelem s Artmedií," pochvaloval si kouč Claudio Ranieri bezbrankovou remízu na půdě United, u které chyběl zraněný záložník Pavel Nedvěd. Ve středu by sice měl být fit, ovšem kvůli trestu za vyloučení z posledního působení Juventusu v Lize mistrů v roce 2006 nebude k dispozici. Scházet budou i další záložníci Marchionni, Kněževič a Zanetti.

Artmedia naopak bude mít problémy v obraně. Karetní trest nepustí do hry Farkaše a zranění stále trápí českého stopera Dosoudila. "Máme velké problémy, protože se nám rozpadl celý střed obrany. Zůstal nám jen Saláta, takže to budeme muset nějak vyřešit," uvedl trenér Vladimír Weiss.

Arsenal zase musí oželet start špílmachra Tomáše Rosického. Kapitán české reprezentace začal s pozvolným tréninkem, ale na návrat si ještě nějakou dobu počká. Londýňané mají k Twente Enschede respekt, zvlášť když ho nově vede bývalý kouč anglické reprezentace Steve McClaren. "Když cestujete do Holandska, pokaždé tam jedete s tím samým - je to fotbalová země. Budeme sice favority, ale bude důležité, abychom se maximálně koncentrovali," řekl trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Liverpool má před Lutychem respekt

Také Liverpool vstoupí do kvalifikace o Ligu mistrů bez soutěžního zápasu. V souboji s Lutychem navíc bude postrádat několik hráčů v čele s kapitánem a vůdcem týmu Gerrardem. "Lidé možná říkají, že je to milý los, ale my k nim máme respekt. Budou chtít poprvé postoupit do skupiny, navíc získali sebevědomí šampionů," připomněl liverpoolský kouč Rafael Benítez triumf Lutychu v domácí lize. Ten stvrdil belgický šampión o víkendu, kdy v Superpoháru přemohl bruselský Anderlecht.

Barcelonu čeká ostrá soutěžní premiéra bez symbolů minulých sezón - Brazilce Ronaldinha a trenéra Rijkaarda. Víc než soupeř z Krakova zajímaly katalánské fanoušky tahanice okolo hvězdného Argentince Messiho, jehož španělský velkoklub dlouho nechtěl pustit na olympijský turnaj. Nakonec však barcelonské vedení změnilo názor, byť dostalo od mezinárodní sportovní arbitráže povolení svůj útočný klenot odvolat z Pekingu. Své hráče nechala v Číně většina klubů, ale například Belgičan Kompany musel odcestovat zpět do Hamburku.

Spartak proti Dynamu s nádechem Jižní Osetie

Duel jako za starých časů čeká Spartak Moskva a Dynamo Kyjev. Vzájemnému utkání dodává náboj i nynější vojenská krize v Jižní Osetii, neboť Ukrajina patří ke spojencům prozápadní Gruzie. "I kdyby nás to zabilo, musíme projít do základní skupiny," naznačil prezident kyjevského klubu Ihor Surkis, jak vážně bere souboj s ruským celkem, jehož barvy hájí Češi Martin Jiránek a Radoslav Kováč.

V akci se ve středu představí i loňský čtvrtfinalista Fenerbahce Istanbul, který získal příchodem trenéra španělských mistrů Evropy Luise Aragonése ještě vyšší ambice. Zajímavý bude souboj mezi Galatasarayem Istanbul a Steauou Bukurešť, loňským soupeřem pražské Slavie v základní skupině.

Jisté je, že mezi evropskou klubovou elitu postoupí i méně zvučná jména. V přímém souboji o hlavní fázi soutěže se střetnou například Levski Sofia a přemožitel Anderlechtu běloruský Borisov či dánský Aalborg a litevský Kaunas.

Reklama