Hlavní obsah

Sparta se řeckého kata nebojí, neboť každá série jednou končí

PRAHA

Až s blížícím se středečním kvalifikačním duelem o Ligu mistrů si na Letné uvědomují, jak krutě se k nim los zachoval. Vždyť řecký Panathinaikos je katem českým mužstev v pohárové Evropě. Devětkrát na ně narazil, jen jednou prohrál. A to ještě před 48 lety! „Takovou paměť nemám, ale každá série může jednou skončit,“ reagoval trenér fotbalové Sparty Vítězslav Lavička na dotaz Sport.cz, nakolik ho vzpomínaná bilance před utkáním třetího předkola děsí.

Článek

Loni se Sparta o účast v milionářské soutěži ucházela marně, neboť v konfrontaci s Arsenalem nárok neměla, po tříleté absenci by se ale mezi evropskou klubovou elitu prodrat chtěla.

„Ale jestliže se do Champions League nedostaneme a sto miliónů plynoucích už z pouhé účasti nezinkasujeme, rozhodně nás to nepoloží,“ odmítá generální manažer Sparty Jozef Chovanec, že by při nezdaru s Panathinakosem museli na Letné sáhnout po krizovém scénáři a nastolit úsporný rozpočet.

Lavičku dokonce i manželka přistihla

Letenský kouč nechce na podobné téma spekulovat vůbec. „První zápas s Panathinaikosem máme teprve před sebou, takže musíme myslet na něj,“ předhazuje Vítězslav Lavička, že na středečním úvodním duelu bude nesmírně záležet a od jeho výsledku se bude celá konfrontace o postup do Champions League odvíjet.

„Naše očekávání je veliké, motivace a touha uspět ještě větší,“ dodával čtyřiadvacet hodin před zápasem a nijak netajil, že na Řeky myslí, kudy chodí. „Manželka mě dokonce nachytala, že vůbec nevnímám, co mi říká,“ usmál se svému pohárovému poblouznění.

Sestava Sparty má dvě varianty

Není se ale co divit, protože pro Spartu je kvalifikační konfrontace vrcholem. Když neuspěje, bude se muset spokojit zase jen s Pohárem UEFA, což by byla rána. „Pravda leží na hřišti a já dopředu o výsledku zásadně nespekuluji,“ odmítl letenský kouč třeba jen naznačit, jaký výsledek z prvního duelu by bral a jaký by dával jeho svěřencům naději pro odvetu za dva týdny pod Akropolí.

To raději medituje nad sestavou, přičemž musí myslet na zraněného Matušoviče, Kisela a Voříška. „Zatím mám v hlavě dvě varianty sestavy – jednu ofenzivněji laděnou a druhou opatrnější. Hodně bude ale záležet na zdravotním stavu mých svěřenců, protože věřím, že Voříšek se nakonec na hřišti objeví,“ nechává Lavička nahlédnout do svých pocitů.

I něco z taktiky, kterou na Řeky vymyslel a do přehledné brožury pro své svěřence zaklel, nakonec něco prozradí… „Budeme hrát útočně, ale nikoli bezhlavě. A přitom budeme myslet i na diváky, kteří musí mít z našeho fotbalu dobrý pocit,“ nechal sparťanský kouč nahlédnout do svých plánů.

Špión přivezl varování

Informací o řeckém protivníkovi má Sparta dost a dost. Z videozáznamů i ze špionáže Daniela Drahokoupila, jenž se byl v Gruzii podívat na odvetu druhého kvalifikačního předkola mezi Dinamem Tbilisi a Panathinaikosem.

„Pokud chce Sparta uspět, nesmí se protivníka leknout a musí podat skutečně mimořádný výkon. Ve středu nesmí doma za žádnou cenu inkasovat a pokud by se jí povedlo alespoň jeden či dva góly dát, jistou naději by měla. V odvetě pod Akropolí se ale musí nachystat na peklo na zemi. V ochozech bude určitě přes šedesát tisíc diváků, budou explodovat výbušniny, práskat světlice a bengálské ohně, prostě děs a hrůza,“ referoval po návratu.

„Síla Řeků  je v celém mužstvu, protože Panathinaikos sází na kolektivní projev. Všichni hráči jsou ohromně rychlí, výborní v osobních soubojích, na hřišti o sobě vědí. Největší dojem ale na mě udělal krajní obránce Spyropoulos, jenž se bleskově mění v ofenzivního záložníka i třeba útočníka, takže vypomáhá hráčům na hrotu a přečísluje soupeřovu obranu. Stejně skvělý dojem ve mně zanechal rychlý, tvrdý a dynamický stoper Simao. Už dlouho jsem neviděl takového fotbalistu,“ varoval Drahokoupil trenéra Lavičku.

 V nizozemském kouči hořkost zůstala

Nizozemský trenér ve službách Panathinaikosu Henk Ten Cate má o Spartě dokonalé informace také. A zkušenost s českým klubovým fotbalem rovněž, neboť loni ještě na lavičce Ajaxu musel hořce polknout, když Holanďany v závěrečném dějství kvalifikace o Ligu mistrů vyřadila Slavia.

„To už je historie, teď jsem v Panathinaikosu,“ odmítl se k inkriminované konfrontaci vracet, aby vzápětí obrátil úsečnou odpověď v žert. „Ona je Slavia z této země?“ šprýmoval.

Henk Ten Cate: Rozhodne se až v Aténách

K duelu se Spartou přijel ale v dobré náladě, i když mužstvo Panathinaikosu teprve dává dohromady. „Pochopitelně by bylo lepší, kdyby byl náš tým pospolu delší dobu, ale svým hráčům věřím a jsem přesvědčen, že ho zvládneme,“ tvrdil Henk Ten Cate, který v minulosti pracoval i jako asistent v Chelsea. „Rád vyhrávám a prohry nesnáším, čímž dostávám sám sebe pod tlak,“ svěřil se se svou trenérskou filosofií. Ale že by přijel s Panathinakosem na Letnou vyhrát, to se tvrdit neodvážil.

„Sparta má dobrý tým a náš vzájemný souboj favorita nemá. Rozhodnou detaily,“ notoval si s koučem Pražanů Lavičkou. „Samozřejmě že chceme ve středu večer uhrát výsledek, který by byl dobrý u nás. O postupu se ale nerozhodne v Praze, ale až za dva týdny v Aténách,“ byl si jistý.

Zápas třetího předkola Ligy mistrů začíná na Letné ve středu ve 20.45,  rozhoduje ho Rus Baskakov, vysílá ho televizní stanice Galaxie Sport.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kladrubský, Hušek - Kušnír, Berger, Zeman - Slepička.
Panathinaikos: Galinovič - Nilsson, Spyropulos, Gumas, Vyntra - Simao, Karagunis, Gilberto, Ninis - Salpingidis, Ivanschitz.

Reklama

Související témata: