Hlavní obsah

Berger: Panathinaikos patří v Evropě k nejlepším, ale nejlepší není

Zdeněk PavlisSport.cz

Trenér mu v neděli v ligovém duelu na Kladně dopřál volno, aby kapitán letenského týmu Patrik Berger šetřil síly na středeční první díl bitvy o postup do Ligy mistrů s řeckým Panathinaikosem Atény. „V mých letech je znát každý zápas, kdy si odpočinu a načerpám síly. Z pětadvacetičlenného kádru musí dostat šanci každý,“ kvitoval Lavičkovu vstřícnost kapitán fotbalové Sparty Berger.

Článek

Pro Spartu je jistou nevýhodou, že konfrontaci o postup do Champions League musí začínat doma, i když nyonský los původně stanovil opačný sled zápasů. Vytočilo vás to hodně?

Nemá vůbec cenu si s něčím podobným lámat hlavu. Los sice rozhodl, ale Řekové prosadili změnu, s níž nic nenaděláme.

Ale hrát s tak silným protivníkem, jakým Panathinaikos nesporně je, nejprve na domácím hřišti a přitom ještě myslet na pekelnou odvetu, která vás pod Akropolí čeká, to přece může být citelný zásah do postupových plánů.

Každý zápas začíná od nuly a my nemáme sebemenší důvod, abychom se Řeků báli. Zvlášť, když jsme do náročného podzimu odstartovali dobře. V domácí lize i na evropské scéně, takže na spoluhráčích vidím, jak jejich sebevědomí roste.

Jenže Panathinaikos není Kladno, ani třeba moldavský Tiraspol…

Patří pochopitelně k nejlepším mužstvům v Evropě, i když úplně nejlepším není. Hrát se však dá s každým, což jsem během své kariéry mnohokrát poznal.

Řekové ale během léta přebudovali mužstvo a nakoupili celou řadu es. Třeba Gilberta Silvu, kterého přece musíte moc dobře znát z působení v Premier League.

Pochopitelně, je to kvalitní fotbalista, který za Arsenal odehrál pět či šest sezón. Ale v poslední době se v sestavě objevoval jen na půli.

Vy znáte Silvu, trenér Lavička díky špionáži Daniela Drahokoupila celý tým Panathinaikosu. Jaké informace vám o něm vůbec naservíroval?

Dostali jsme brožůrku, kde je každý hráč popsaný a kde je vylíčeno, jakým stylem hrají jednotlivci a jakým celé mužstvo. Navíc jsme protivníka viděli na videu.

Takže si troufnete tipovat výsledek?

Musíme uhrát takový, abychom měli v odvetě za dva týdny šanci na postup.

To proto, že Sparta sto miliónů plynoucích už z pouhé účasti v Champions League bytostně potřebuje?

Ekonomická stránka plynoucí z postupu je pochopitelně velice důležitá, účast v hlavní soutěži je však ohromně důležitá i pro mé mladší spoluhráče. Vždyť v Lize mistrů se mohou ukázat celé fotbalové Evropě a ovlivnit tak svou budoucnost.

Reklama

Související témata: