Hlavní obsah

Rozhodnou detaily, shodli se před duelem na Letné trenéři

Zdeněk PavlisSport.cz

Už tři roky sní fotbalová Spartě o účasti ve vytoužené Lize mistrů, do hlavní soutěže se však stále dostat nemůže. I letos je pro ni postup hodně zarubaný, protože v závěrečném předkole by musela vyřadit řecký Panathinaikos Atény. „Každý je ale přece k poražení. Během kariéry jsem se o tom přesvědčil mnohokrát,“ nechal se slyšet před středečním prvním zápasem na Letné kapitán Sparty Patrik Berger.

Článek

Pražané si věří, i když statistiky mluví o tom, že Panathinakos je doslova postrachem českých mužstev. Devětkrát se s nimi v minulosti na evropském pohárové scéně utkal, jen jednou odešel poražen. Před 48 lety Hradcem Králové!

Statistika Spartu netrápí

„Každá série může přece jednou skončit. A pro příklady nemusíme chodit daleko… Vždyť v naší lize v pondělí skončila úspěšná série ostravského Baníku na jabloneckém hřišti,“ naznačil letenský trenér Vítězslav Lavička, že z historických reminiscencí hlavu rozhodně bolavou nemá.

To přítomnost ho trápí tak, že ani neregistruje svět kolem sebe. „To je pravda. Manželka mě načapala, že vůbec nevnímám, co mi říká,“ s omluvným úsměvem Lavička přiznal, že hlavou se mu honí jen a jen konfrontace s Panathinaikosem.

„Třetí předkolo Ligy mistrů představuje obrovskou motivaci. Touhu uspět také, to se ví,“ vysvětluje sparťanský trenér a dodává: „Náš vzájemný souboj s Panathinaikosem rozhodnou detaily a maličkosti. Musíme být nachystáni na všechno.“

Lavička sepsal brožuru

I proto sepsal poznatky vykoumané u videa a doplněné o informace ze špionážní cesty letenského zvěda Dana Drahokoupila na zápas Řeků v Gruzii do brožurky, kterou rozdal svým svěřencům. „Je v ní všechno o jednotlivých hráčích i o tom, jak Panathinakos hraje,“ prozradil kapitán týmu Patrik Berger.

„V kádru aténského mužstva došlo během léta k hodně změnám, z nichž je patrné, jak vysoko míří jeho ambice. Panathinaikos je ohromně silný v ofenzívě, neboť všichni jeho hráči si perfektně rozumí s míčem, jakmile ho ale ztratí, jsou nepříjemní a hodně agresivní v obranné činnosti,“ charakterizoval protivníka trenér Lavička.

Recept na Řeky: Útočně, ale nikoli bezhlavě

Není tudíž divu, že váhá, jakou sestavu ve středu večer na trávník pošle. Situaci mu komplikuje zranění Matušoviče, Kisela a nejistota panující kolem Voříška, všechno pak ještě umocňuje jeho vnitřní dilema.

„Chceme hrát útočně, ale nikoli bezhlavě, takže mám připraveny dvě varianty sestavy. Jednu laděnou ofenzivněji, druhou poskládanou s akcentem na opatrnost. Až podle zdravotního stavu některých hráčů rozhodnu, kterou zvolím,“ halil složení svého týmu tajemnem.

Nizozemec snad letenského kouče poslouchal

I Lavičkův protějšek byl ovšem před utkáním tajemný a navíc hodně napružený, když mu novinářské plénum předhodilo loňský rok. To totiž nizozemský kouč ve službách Panathinaikosu Henk Ten Cate ještě vedl Ajax Amsterodam a ve třetím kvalifikačním předkole Ligy mistrů vypadl s pražskou Slavií.

„To je historie, teď vedu Panathinaikos,“ odvětil nevrle. S řeckým týmem má totiž velké plány, i když po letních nákupech ho teprve skládá dohromady. „Samozřejmě by bylo lepší, kdybychom už měli něco odehráno, ale i tak věřím, že zápas se Spartou, která má dobrý tým, zvládneme. Musíme však po celých devadesát minut tvrdě pracovat,“ nechal se slyšet před utkáním a jako by naslouchal Lavičkovi, i on zopakoval: „Rozhodnou detaily!“

V žádném případě si však nemyslí, že by postupujícího do hlavní soutěže Ligy mistrů snad měl určit už pražský zápas. „Rozhodně až odveta v Aténách,“ pravil resolutně a s nadějí, že jeho tým si pod Akropoli odveze dobrý výsledek. „Až po zápase ale posoudím, nakolik je dobrý, protože i těsná porážka může být příslibem,“ nechal se slyšet Nizozemec v řeckých službách.

Pod ruskou taktovkou

První zápas třetího předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Panathinaikosem Atény začíná na Letné ve středu ve 20.45,  rozhoduje ho Rus Baskakov a vysílá televizní stanice Galaxie Sport.Odveta je na programu za čtrnáct dnů v Aténách.

Reklama

Související témata: