Hlavní obsah

Sparta Řekům výhru vnutila, její šance na Ligu mistrů jsou mizivé

PRAHA

S hodně mizivými nadějemi pojede fotbalová Sparty za dva týdny do aténského pekla k odvetě třetího předkola Ligy mistrů. Řeckému Panathinaikosu totiž ve svém chrámu na Letné hlavně přičiněním neskutečně zmatkujícího Kučery, který si dal vlastní gól a asistoval i u druhého, výhru 2:1 doslova vnutila, takže její akcie ve hře o účast v milionářské soutěži spadly na minimum.

Článek

Partitura rozepsaná letenským koučem zněla jasně. „Hrajme útočně, nikoli však bezhlavě,“ nakázal Vítězslav Lavička svým svěřencům a sestavu naladil skutečně stejně ofenzivně, jako v předchozím kvalifikačním klání druhého předkola proti moldavskému Tiraspolu.

Mužstvo poslechlo a k bráně Galinoviče se pouštělo, jenže před šestnáctkou Panathinaikosu scházelo Pražanům více klidu a hlavně přesnosti. To když třeba Řepka přes půl hřiště nádherně našel Kadlece, ale ten míč nezpracoval, nebo když Kladrubský dalekonosnými pokusy testoval, jak je řecký gólman pozorný. "Motivaci jsme měli opravdu velkou. Šlo nám hlavně o to nenechat Řekům střed hřiště a nenabízet jim prostor pro kombinaci," vysvětloval Lavička.

Po příslibu nůž vražený do zad

Po čtvrthodině Pražané zjistili, že si mohou troufat ještě víc, takže jejich snažení se začalo stupňovat a tlak sílit. Slepička se dokonce do dvou šancí prodral, ale jeho hlavičku Galinovič s přehledem zlikvidoval a střela dvě minuty poté bránu minula. Příslib to však byl, k jeho naplnění ovšem nedošlo, neboť nešťastník Kučera vrazil nůž do zad sobě i spoluhráčům. Při centru Karagunise totálně zazmatkoval a hlavou si dal vlastní gól. "Ta branka nás srazila a psychikou hráčů zacloumala," bylo jasné Lavičkovi, jehož tým se ale vzápětí zase zvedl.

„Souboj vyrovnaných soupeřů rozhodují maličkosti,“ pravil věštecky nizozemský trenér ve službách Panathinaikosu Henk ten Cate, aniž by tušil, že za šest minut vrátí další maličkost Pražany zase do hry. Laciný gól totiž uspokojil Řeky natolik, že Kulič nabíhající na přihrávku Slepičky měl v jejich šestnáctce víc místa, než při korzování po Václaváku. "Naši obránci si skutečně nerozumněli," uznal Holanďan, neboť Kulič nabídnutou příležitost nepohrdl a Sparta rázem zase žila.

Z druhého úderu se domácí nevzpamatovali

A hned po přestávce mohla skóre otočit docela, protože obrana Panathinaikosu zase chybovala a Kuliče znovu pustila do šance víc než vyložené. "I to byl jeden z detailů, jenž o osudu zápasu rozhodoval. Kdo je zvládne, má navrch. My to ale nebyli," povzdechl si domácí trenér.

Sparťanský spasitel z první půle Kulič totiž bránu vůbec netrefil, a protože ani pokusy Kadlece efekt nepřinesly, Řekové po necelé čtvrthodině hru vyrovnali a sami začali hrozit.

Nejprve rodákem z Moravy Loukasem Vyntrou, vzápětí ovšem po rohovém kopu vyrobeném stresovaným a v jednomu kuse zmatkujícím Kučerou už Siamem udeřili. "Kučera sice u situace asistoval, ale nevyčítal bych mu ji. Chybou bylo, že jsme vůbec dopustili, aby se Panathinaikos k celé sérii standardních situací dostal, i když hráči věděli, že je nesmí dopustit," zastával se nešťastníka Kučery kouč Lavička.

Pro Spartu byl inkasovaný gól ránou, z níž se už nevzpamatovala. "Snahu jsme sice měli enormní, jenže kvalitní soupeř nedopustil, abychom vyrovnali, natož skóre otočili," uznal Lavička, jehož tým dohrál zápas v křeči a tudíž bez sebemenší naděje zachránit alespoň remízu. Vlastně jen žluté karty sbíral, navýsost rozčarovaný z toho, jak jeho akcie  klesly na evropské pohárové burze už po prvním duelu třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů na minimum, byť si před zápasem s Panathinaikosem docela věřil.

 Lavička ještě boj nevzdává

"Ale my ještě bojovat budeme, i když naše šance poklesly. Máme dva týdny na to, abychom se na odvetu připravili, takže nic nevzdáváme," nezbývá letenskému trenérovi nic jiného než doufat v zázrak.

"Nic jasného opravdu není. Výsledek je sice pro náš tým dobrý, s výkonem svých svěřenců jsem spokojený, ale rozhodne se až v Aténách. Dobré je, že se budeme moci spolehnout na naše publikum," naznačoval nizozemský kouč v řeckých službách Henk ten Cate, co Spartu pod Akropolí čeká a že jeho tým nedopustí, aby o Champions League přišel.

Sparta Praha - Panathinaikos Atény 1:2 (1:1)
Branky: 30. Kulič - 24. vlastní Kučera, 60. Simao. Rozhodčí: Baskakov - Kalugin, Averjanov (všichni Rus.). ŽK: Voříšek, Kladrubský, Zeman, Kučera - Gilberto, Sarriegi, Ninis. Diváci: 14 478.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kladrubský (84. Zeman), Hušek - Kušnír (67. Kolář), Berger, Kulič (72. Holenda) - Slepička. Trenér: Lavička.
Panathinaikos: Galinovič - Gabriel, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Tziolis (58. Ninis), Gilberto, Simao - Salpigidis (69. Nilsson), Karagunis (90. Ivanschitz) - Souza. Trenér: Ten Cate.

Reklama

Související témata: