Hlavní obsah

Běloruský Borisov se stává v Lize mistrů postrachem Evropy

PRAHA

Fotbalová Evropa má nový postrach. Stal se jím běloruský klub Bate Borisov, který v kvalifikaci o Ligu mistrů nepřestává šokovat. Ve druhém předkole totiž vyřadil slavný Anderlecht Brusel, v úvodním duelu třetího předkola vyhrál na hřišti bulharského Levski Sofia 1:0 a má nakročeno do hlavní soutěže Champions League.

Článek

Pro Anderlecht bylo vyřazení outsiderem z Běloruska šokem, po němž se klub i hráčský kádr otřásl v základech. „Vedení vyhrožovalo drastickým zásahem do hráčského kádru. Zatím k němu nedošlo, ale přestupní termín v Belgii ještě neskončil,“ přiznal český legionář ve službách Anderlechtu Stanislav Vlček pro Sport.cz, co v Bruselu senzace jménem Borisovem napachálaPo Anderlechtu se otřásla i Sofia

Teď se otřásl ve fotbalových základech bulharský Levski Sofia. Doma celý zápas proti Borisovu útočil, ale gól nedal, i když kopal penaltu.  Naopak po hodině hry z jediné šance Bělorusů inkasoval. „Pohádka Borisova pokračuje,“ rozplýval se server uefa.com, zatímco trenér Levski Velislav Vucov hned po skončení zápasu rezignoval.

Řecko se bojí kyperské potupy

O druhé velké překvapení se postarala kyperská Famagusta, která doma senzačně rozstřílela favorizovaný Olympiakos Pireus 3:0 a je na nejlepší cestě mezi 32 nejlepších klubových celků Evropy. „Soupeř hrál, my ale byli neskutečně efektivní,“ glosoval výhru gruzínský kouč ve službách Famagusty Temur Kecjaba, který ještě loni za kyperské mužstvo hrál.

„Pořád věřím, že osud kvalifikačního klání může otočit a do Ligy mistrů postoupit,“ utěšoval sebe, hráče a hlavně vedení Olympiakosu nový kouč Ernesto Velverde, jenž přišel pod Akropoli z Espaňolu Barcelona. Nepostoupil přes Kypřany, to byla pro řecký klub ta největší potupa.

Překvapením je i hladká prohra Spartaku Moskva 1:4 doma s kyjevským Dinamem, naopak favoritů jako Arsenal, Barcelona či Liverpool svou roli v prvních zápasech víceméně zvládli.

Petržalka v roli školáků

Také bratislavská Petržalka snila o senzaci, jenže v konfrontaci s Juventusem Turín vracejícím se na evropskou pohárovou scénu po dvouleté absenci způsobené korupční aférou dostala v Itálii čtyřgólový výprask. „Počínali jsme si neskutečně ustrašeně, vypadali jsme jako žáci. A to dokonce i hráči, kteří mají zkušenosti z Ligy mistrů i z reprezentace,“ povzdechl si trenér Petržalky Vladimír Weiss, které povede mužstvo ještě v odvetě za dva týdny u Dunaje a pak se ujme slovenského národního týmu.

O tom, že by Petržalka svedla stejný zázrak, jako před třemi lety v konfrontaci s Celtikem Glasgow, jemuž v odvetě nastřílelo pět gólů, si může nechat Petržalka jen zdát. Weiss také. „Juventus má o třídu lepší mužstvu než my, takže se v odvetě budeme snažit alespoň o to, abychom hráli důstojnější roli,“ uznal Vladimír Weiss, jenž měl v týmu dva české legionáře Aleše Urbánka a Zbyňka Pospěcha. V barvách bianconeri nastoupil jen Grygera, ale už po třinácti minutách po srážce s Urbánkem musel střídat.

Reklama