Hlavní obsah

Sparťanský kouč Lavička má před odvetou hlavu bolavou

ATÉNY

Sparťanský trenér Lavička má před odvetou třetího kvalifikačního předkola fotbalové Ligy mistrů hlavu bolavou. A moc! Nejenže musí porazit na aténském Olympijském stadiónu domácí Panathinaikos minimálně o dva góly, aby do hlavní soutěže postoupil, ale navíc musí těsně před odvetou, jež je na programu v úterý ve 20:45 našeho času, řešit i rébusy vznášející se nad sestavou.

Článek

Kapitán Sparty Patrik Berger by snad k dispozici být měl. Virózu překonal, střevní chřipku, kterou přivlekl některý z jeho spoluhráčů do kabiny, snad také. „Ale jo, jsem v pořádku a k odvetě s Panathinaikosem nastoupím,“ tvrdil ve zpovědi pro Sport. cz Patrik Berger.

Trenér Lavička si už tak jistý není.

„Lékaři se o něho starají, takže oni rozhodnou,“ trochu znejistěl, když Bergra musel oželet na nedělním tréninku.

Berger tvrdí, že určitě nastoupí

V Aténách se však už Berger cítil dobře, trénink s mužstvem absolvoval a pro Sport.cz tvrdil: „Nastoupím a spoluhráče vyburcuji, abychom se o postup s domácím porvali. Hlavně se nesmíme domácích zaleknout, protože jinak bychom nemuseli k odvetě ani nastupovat. Ještě není nic ztraceno. Stačí, abychom dali stejně rychlý gól, jako Panathinaikos v Praze, a o cestu do hlavní soutěže se hraje dál,“ vykládal letenský kapitán po pondělním oficiálním tréninku na ploše Olympijského stadiónu, kde jeho i sparťanské spoluhráče sužovalo vedro šplhající i v deset večer k pětatřiceti stupňům.

„I klimatické podmínky jsou proti nám, ale nedá se nic dělat, musíme se s nimi vyrovnat,“ povzdechl si sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Huška trápí bolavá záda

Už nedodal, že víc než enormní horko ho trápí zdravotní stav Luboše Huška. Už cestou do Atén si defenzivní záložník Sparty v letadle stěžoval na bolesti zad, večer ho pak trápily natolik, že s mužstvem vůbec trénovat nemohl a na Olympijském stadiónu se jenom probíhal.

„Je to tak padesát na padesát, že v úterý večer nastoupí,“ děsilo trenéra Lavičku, který tak musel moc a moc přemýšlet, jakou sestavu večer na trávník pošle.

Jednu měl nachystanou. Ofenzivně poskládanou, protože v pátečním ligovém prologu v Českých Budějovicích se mu osvědčila.

Najde Lavička odvahu?

„Je to ale jen jedna z variant. Uvidím, zda k ní sáhnu.,“ bránil se letenský kouč Lavička prozradit, zda na ofenzivu vsadí v Aténách od samého začátku. „Výhoda je na straně soupeře, je ale na nás, abychom ji překlonili na naši stranu,“ vykládal mnohoznačně, aniž by třeba jen naznačil, zda v sobě odvahu najde a bude hrát s Panathinakosem vabank.

K postupu do hlavní soutěže Ligy mistrů totiž potřebuje vyhrát. A nikoli jen o gól, ale minimálně o dva, protože pro Řeky mluví vítězství 2:1 z Prahy.

„Výhodu mají, ale proč by odveta neměla probíhat podle naší partitury?! Stačí dát rychlý gól a domácí určitě znejistí natolik, že můžeme odvetu otočit,“ infikoval svou víru spoluhráčům Berger. „Musíme udělat všechno proto, abychom průběh a resumé odvety naklonili na naši stranu,“ nabádal hráče trenér Lavička.

Nizozemec krotí optimismus

Panathinakos samozřejmě myslí na totéž. „Výhra v prvním utkání nám pochopitelně nahrála, ale rozhodnuto ještě není nic. Jsme teprve v poločase a proti sobě máme silného protivníka. Rozhodne až odveta a třeba i drobné chyby, jichž se jedno z mužstev dopustí. My to být nesmíme,“ krotil řecký optimismus nizozemský trenér ve službách Panathinaikosu Henk ten Cate, jenž má na česká mužstva dost neblahé vzpomínky. Loni, kdy vedl Ajax Amsterodam, ho totiž na cestě do Ligy mistrů vyřadila Slavia.

Pod taktovkou Lucemburčana

Odveta třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Panathinaikosem a Spartou začíná na Olympijském stadiónu v Aténách ve 20.45 našeho času a řídí ji Lucemburčan Hamer. Aby Pražené mohli myslet na postup, musí vyhrát minimálně o dva góly, anebo řecký tým porazit 3:2 a více.

Reklama

Související témata: