Hlavní obsah

Statečný výkon Spartě k postupu do Ligy mistrů nestačil

ATÉNY

Prokletí zvané Panathinaikos pokračuje. Pošesté se řecký tým utkal na evropské pohárové scéně s českým soupeřem, popáté ho vyřadil. Tentokrát vypakoval z kvalifikace o Ligu mistrů pražskou Spartu, která sice hrála odvážně a statečně, ale její naděje na zázrak žily v úterní odvetě třetího předkola na aténském Olympijském stadiónu do poslední minuty, kdy jí dal gól Souza. Spartu tak čeká Pohár UEFA.

Článek

Komplikace začaly už před zápasem, neboť Huška laborujícího s bolavými zády musel trenér Lavička oželet a sestavu přeskupit. Na hře jeho svěřenců to ale patrné nebylo, neboť hned v úvodu se dral do šance Kulič a po dvanácti minutách měl dokonce Kučera jedinečnou příležitost odčinit své hříchy z prvního zápasu. Proti Galinovičovi však nepochodil.

Odvaha Spartě slušela, hra jí vycházela, ale zúročení scházelo. Panathinaikosu čtvrthodiny trvalo, než se oklepal z překvapení vyvolaného ofenzivním pojetím Pražanů a začal také útočit. Cleyton vyzkoušel  v 21. minutě Kozáčika tvrdou ránou zpoza šestnáctky a Spyropoulos o osm minut později střelou z úhlu, ale to bylo jediné, co pozorná a disciplinovaně si počínající obrana Pražanů domácímu týmu v první půlhodině povolila.

Karagounis trefil tyč 

Teprve když po půlhodině trefil Karagounis tyč, nadechl se obezřetně hrající a na výpady soupeře si náramný pozor dávající Panathinaikos k jakémusi náznaku náporu. Souza se dokonce dostával do velké šance, ale Kadlec mu na poslední chvíli míč ukopl, takže Sparta bezgólový stav a tudíž i naději držela až do přestávky. A mohla na tom být ještě lépe, kdyby parádně kopnutý Bergrův trestný kop gólman Galinovič sedm minut před půlí nevyboxoval nebo Kušnírovu jedovku těsně před odchodem do šaten nevyrazil na roh.

Po změně stran vyložil Lavička ofenzivní karty úplně, neboť poslal na trávník Doška, takže jeho tým měl v úvodu navrch ještě víc. Zvláště při střelách Voříška a Kušníra v první desetiminutovce domácím zatrnulo. Nizozemský trenér v řeckých službách několikrát popuzeně povstal z lavičky, což na jeho svěřence platilo. Přidali, zvýšili pohyb i důraz, Salpingidisovu vyloženou šanci musel v 75. minutě zázračně likvidovat Kozáčik, který se vyznamenal i při střelách Souzy a Karagounise.  A protože Pražanům ubývaly síly a nestačili už protivníka napadat, vydláždil Panathinaikosu nakonec cestu do Ligy mistrů v poslední minutě Souza.

Panathinkaikos Atény - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 90. Souza. Rozhodčí: Hamer - Crelo, Holtgen (všichni Luc.). První zápas: 2:1, postupuje Panathinaikos. ŽK: Salpingidis, Spyropulos, Vyntra - Kladrubský, Kušnír, Řepka, Slepička. Diváci: 62 000.
Panathinaikos: Galinovič - Cleyton (66. Ninis), Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Nilsson, Gilberto (90. Mattos), Simao - Salpingidis (81. Gabriel), Karagunis - Souza. Trenér: Ten Cate.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kladrubský, Vacek (46. Došek) - Kušnír (63. Zeman), Kulič (77. Holenda), Berger - Slepička. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: