Hlavní obsah

Lavička: Zkušenosti musíme zúročit v lize i Poháru UEFA

Letenský trenér Vítězslav Lavička po prohře s Panathinaikosem Atény zklamání neskrýval. Moc dobře si uvědomoval, jak blízko měla jeho Sparta do vysněné fotbalové Ligy mistrů a ke stovkám miliónům, jež hlavní soutěž nabízí. K vlastnímu zviditelnění také, to se ví. „Sehráli jsme s Panathinaikosem dva vyrovnané zápasy, v nichž rozhodovalo proměňování šancí,“ posteskl si sparťanský kouč po aténské odvetě a vyřazení svého týmu.

Článek

Na Olympijském stadiónu v Aténách jste v odvetě s Panathinaikosem překvapil odvážnou a hodně ofenzivně laděnou taktikou. Váhal jste dlouho, než jste na ni vsadili?

Nic jiného nám nezbývalo. Museli jsme prostě hrát na větší riziko, protože jsme nastupovali s jednogólovým mankem z Prahy, takže jsme se v průběhu zápasu permanentně snažili vrhnout všechny síly do útoku. A to mnohdy i za cenu přeskupení sil na hřišti. Svůj účel to splnilo ale jen zčásti, protože Panathinaikos jsme neporazili ani v odvetě a do Champions League se nedostali.

Přesto překvapilo, jak velký počet šancí jste si dokázali v odvetě vytvořit. Jenže koncovka byla v podání vašich hráčů zase žalostná…

Bohužel, šance jsme si sice vytvořili, ale v jejich proměňování jsme zase nebyli úspěšní. Kdybychom alespoň jednu využili, odvetu a boj o postup do hlavní soutěže bychom ještě víc zdramatizovali. Je to pro nás velká, i když hodně tvrdá zkušenost.

Podobnou zkušenost jste ale udělali už v prvním utkání v Praze, stejně jako ji děláte vlastně po celý podzim v domácí soutěži. Existuje vůbec cesta ze začarovaného kruhu?

Jedině se věnovat nácviku střelby pilně při tréninku, což také intenzivně děláme. Jenže v přípravě nikdy nevytvoříme šedesáti tisícovou diváckou kulisu, atmosféru velkého zápasu, pocit důležitosti a odpovědnosti, jež na hráče padá.

Nemohla se na mužstvu a výsledku v Aténách podepsat i absence zraněného Huška a vynucené improvizace v sestavě, které jste musel těsně před utkáním dělat?

Hušek je stálým a pevným článkem naší sestavy, ale v jeho absenci bych příčinu vyřazení nehledal. Zvláště, když Kladrubský hrál na jeho místě velice dobře.

Kde tedy byla hlavní příčina? Ve vlastní brance, kterou jste si dali doma v prvním utkání?

Ta sice byla nepříjemná, ale ani v ní bych příčinu nehledal. Vždyť krátce poté jsme vyrovnali a vrátili se zpátky do zápasu. Nemohu si pomoci, rozhodlo proměňování šancí.

Do vysněné Ligy mistrů jste se zase nedostali, takže teď vás čeká jen liga a Pohár UEFA, do něhož přestupujete. Nemáte obavy, aby se marné kvalifikační snažení na mužstvu nepodepsalo a do jeho výkonů negativně nepromítlo?

Riziko samozřejmě existuje, ale protože jsme vypadli s Panathinaikosem po vyrovnaném boji, chci věřit, že vyřazení na mužstvu žádné vážnější stopy nezanechá. Fotbalový život běží dál a před námi jsou nové výzvy.

Hlavně Pohár UEFA, v němž jste dostali už předem za úkol přežít zimu a pokračovat v něm i na jaře…

Je příliš brzy myslet na Pohár UEFA hned po vyřazení z Ligy mistrů, ale byl bych rád, kdybychom zkušenosti získané ve druhém a třetím kvalifikačním předkole zúročili. V domácí lize i v Poháru UEFA.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články