Hlavní obsah

Vyřazení by nás mělo nakopnout vzhůru, věří sparťanský útočník Slepička

Zdeněk Pavlis (Atény)Sport.cz

Nejen na trenéra Vítězslava Lavičku, ale samozřejmě i na letenského útočníka Miroslava Slepičku padl pocit bezmoci, když pomalu už v nastaveném čase úterní aténské odvety s Panathinaikosem zmařil další z velkých šancí, čímž vlastně odmítl nabízející se výhru a dost možná i zdramatizování boje o postup do Ligy mistrů. Prakticky vzápětí totiž Pražané inkasovali a jejich naděje se rozpadly napadrť.

Článek

Trenér Lavička přiznal, že po vaší promarněné šanci ho zaplavil pocit zmaru, neboť i poslední zbytek nadějí bojovat o Ligu mistrů se rozplynul. Padla na vás podobná deprese také?

Nesmysl, že má nevyužitá šance zazdila postup. Přišla vlastně až v nastaveném čase, takže nevěřím, že bychom stačili dát domácím další branku, abychom jim postup do Ligy mistrů sebrali. Panathinaikos je natolik kvalitním a zkušeným mužstvem, že by si ho už stejně pohlídal.

Ta šance mohla ale rozhodnout alespoň o vítězství, na něž jste pod Akropolí rozhodně měli a které by určitě mužstvo povzbudilo…

Výhra by byla hezká a povzbudivá, jenže když jsem se ocitl sám před gólmanem, chtěl jsem dát levačkou ránu k tyči. Míč mně ale sklouzl a šel vedle. Škoda… Musel jsem si jen opakovat starou fotbalovou pravdu, že právě využití byť jen jediné nabízející se šance dělá útočníka opravdu velkým.

Váš tým měl v aténské odvetě ale šancí spoustu, takže navzdory všeobecnému pesimismu vyvolanému prohrou v pražském utkání mohl Panathinaikos o dva góly porazit a do Ligy mistrů se dostat.

Jenže to bychom museli proměňovat šance, které jsme si připravili. Už do přestávky jsme měli čtyři vyložené a Kušnír s Kučerou branku dát mohli, po půli se pak nabízely příležitosti další. V odvetě se sice vyhrát dalo, dokonce o zmiňované dvě branky jsme mohli při lepší střelecké produktivitě a patřičné dávce štěstí domácí porazit, ale měli bychom zůstat na pevné zemi. Vyhrát dvou či třígólovým rozdílem bylo přece jen trochu nereálné.

Takže postup do Ligy mistrů jste podle vašeho mínění pohřbili už v prvním duelu před dvěma týdny na Letné?

Jasně, všechno jsme pokazili už doma.

Přesto jste v Aténách překvapili otevřeným a odvážným fotbalem, který navíc signalizoval, že se hra Sparty zlepšuje a výkonnost jde nahoru…

Je sice hezké, že máme z našeho fotbalu dobrý pocit, že hrajeme hezky a vytváříme si šance, jenže do Ligy mistrů jsme nepostoupili. Přitom aténská odveta byla nesmírně náročná, neboť jsme k ní nastupovali s tím, že necháme na trávníku maximum a že nás bude stát hodně sil. Do hlavní soutěže Champions League jsme totiž všichni moc chtěli.

Však jste také překvapili, jak jste v samém závěru sebrali síly a v posledních minutách při hře vabank donutili Panathinaikos bránit a dokonce se i trochu strachovat…

Jenže to bylo i tím, že na domácích se projevila jejich jižanská mentalita. Ubrali, přestali hrát a pustili nás znovu do zápasu. A protože jsme najednou zase získávali odražené míče, mohli jsme skutečně alespoň výhru v Aténách vydřít. Konec však byl smolný.

Nemáte obavy, že pohřbený sen s mužstvem nyní zacloumá a nějaký týden potrvá, než se deziluze zbavíte?

Teď se teprve ukážeme, jak jsme mentálně silní. Jeden cíl je pryč, doufám však, že s námi vyřazení nezamává, ale naopak nás nakopne vzhůru.

Reklama

Související témata: