Hlavní obsah

Po odvetě v Aténách Sparta ví, že Liga mistrů utopií nebyla

Zdeněk PavlisSport.cz

Zase až o takovou utopii nešlo. Do vysněné Ligy mistrů se fotbalová Sparta opravdu dostat mohla, takže přes sto miliónů korun plynoucích už z pouhé účasti v hlavní soutěži by zinkasovala. Konfrontace s řeckým Panathinaikosem - a úterní odveta pod Akropolí zejména - totiž potvrdila, že nyonský los třetího kvalifikačního předkola Champions League se zachoval k Pražanům opravdu relativně příznivě.

Článek

Teprve po vyřazení začalo hráčům, trenérům i generalitě Sparty docházet, jak blízko po dvouleté absenci Liga mistrů tentokrát byla. Řecký Panathinaikos sice v létě angažoval nizozemského trenéra Henka ten Cateho, nakoupil spoustu posil a hráčský kádr vydatně posílil, přesto se přes něho Lavičkův tým do hlavní soutěže prodrat mohl.

Liga mistrů: 3. předkolo Sparta - Panathinaikos na Sport.cz
První zápas - referát:Rozhodly detaily
Odvetný zápas - referát:Statečný výkon Spartě nestačil
Trenér Lavička:Zkušenosti musíme zúročit
Slepička:Vyřazení by nás mělo nakopnout vzhůru

„Sehráli jsme s Panathinaikosem dvě naprosto vyrovnaná utkání, příležitostí jsme si nachystali spoustu, jenže jsme doplatili na jejich neproměňování. Už v prvním zápase doma, v aténské odvetě pak obzvlášť. Byla to pro nás velká, i když hodně tvrdá zkušenost,“ povzdechl si letenský kouč Lavička nad promarněnou šancí dostat se zase do soutěže přinášející do klubové pokladny minimálně 112 miliónů korun a samozřejmě ohromně zvyšující sportovní renomé Sparty i jejích hráčů.

Kde Pražané pohřbili svou šanci?

„Tu šanci jsme ale pohřbili už v prvním zápase doma, kde jsme smolně 1:2 prohráli. V Aténách se sice vyhrát dalo, ale zůstaňme na pevné zemi. Porazit Řeky o dva góly, což jsme k postupu potřebovali, by vyžadovalo nejen patřičnou střeleckou produktivitu, ale i potřebné štěstí, jež jsme neměli. I tak si ale myslím, že zkušené a kvalitní mužstvo Panathinaikosu by si postup stejně pohlídalo, protože výsledek z Prahy mu moc nahrával,“ zůstával i po odvetě fotbalovým realistou Miroslav Slepička, jenž se na Olympijském stadiónu hned do dvou, tří velkých příležitostí dostal, ale stejně jako spoluhráči je využít nedokázali.

„Právě v tu chvíli jsem si uvědomil starou pravdu, že velkého útočníka dělá velkým právě to, že zužitkuje i třeba jedinou šanci, která se mu za zápas nabídne,“ uznal Slepička sebekriticky a poukázal tím na diametrální rozdíl mezi hráči Panathinaikosu a Sparty.

Hezký fotbal, ale bez efektu

Pražané si sice v odvetě počínali hodně odvážně a hráli pěkný a otevřený fotbal, neboť Lavičkův trenérský rukopis se začíná na mužstvu projevovat. Jenže zúročení veškeré snahy a dřiny scházelo. „Co je platné, že hrajeme hezky, že jsme dřeli a nechali v Aténách maximum, když jsme se do Ligy mistrů nedostali?“ povzdechl si zklamaně Slepička.

„Je to zkušenost, kterou využijeme. V domácí lize i v Poháru UEFA, jenž nás čeká,“ pokoušel se letenský trenér mírnit zklamání, i když i na něm bylo patrné, jak moc ho promarněná šance dostat se do Champions League mrzí, protože o utopii rozhodně nešlo. Ani po losu, ale ani před aténskou odvetou či v jejím průběhu.

Nový úkol – přežít zimu!

Teď čeká Spartu přestup do Poháru UEFA, v němž stovky miliónů sice nezinkasuje, ale fotbalové renomé si vylepšit může. „Peníze plynoucí z Ligy mistrů bychom pochopitelně přivítali, ale i bez přísunu sta milionů se obejdeme. Už před kvalifikací o Champions League jsme připravili několik rozpočtů, přičemž jedna z variant s absencí v Lize mistrů kalkulovala,“ odmítá letenský generální manažer Jozef Chovanec, že by Sparta byla na financích z milionářské soutěže bytostně závislá.

Pochopitelně, prodej některých hráčů a hlavně roční hostování Michala Kadlece v bundesligovém Leverkusenu za dvacet miliónů korun vzniklá pasiva zčásti pokryje. Jenže Pražanům jde po vyřazení z Ligy mistrů i o sportovní cíle. „Proto před mužstvem hned stojí nový úkol – v Poháru UEFA přežít zimu a bojovat na evropské scéně i na jaře,“ připomněl Chovanec, že pro Lavičku a jeho svěřence začala hned po aténské odvetě a vyřazení z Champions League nová etapa.

Reklama

Související témata: