Hlavní obsah

I Slavii se sen o Lize mistrů rozplynul, Fiorentině gól nedala

PRAHA

Také Slavii se dveře do Ligy mistrů zavřely! Fotbalisté pražské Slavie remizovali ve středečním odvetném utkání 3. předkola Ligy mistrů v Edenu s Fiorentinou 0:0, a protože před čtrnácti dny v Itálii prohráli 0:2, letošní ročník nejslavnější klubové soutěže bude bez nich. Po Spartě se tak i druhý pražský klub musí spokojit jen s účastí v Poháru UEFA.

Článek

„Bohužel jsme nevyhráli, důležité bylo ovšem postoupit. To se nám podařilo.  Byl to velice důležitý zápas pro oba týmy, nakonec jsme byli šťastnější my,“ těšilo po postupu do Ligy mistrů hostujícího kouče Cesare Prandelliho.

Od prvních minut dávali hráči Fiorentiny sešívaným najevo, že do Prahy nepřijeli s taktikou bezhlavého útočení. To doprovodili sebevědomým výkonem, a tak se domácí v počátku před branku Freye často nedostávali. Naopak hrozil italský celek, když navíc v 10. minutě musel Vaniak na zemi řešit nepříjemnou situaci po centru z pravé strany, nejednomu fanouškovi Slavie v Edenu zatrnulo.

Ještě větší muka pro domácí příznivce nastala po odehrané čtvrthodině. Ve dvou stoprocentních příležitostech se objevil obávaný forvard Gilardino. Italský útočník nejprve nevyužil parádní přihrávku mezi obránce, po které střílel mimo. Napodruhé začaroval Vaniak. Poté co obrana po rohu na Gilardina zcela zapomněla, vychytala jej domácí brankářská jednička.

Slávisté o sobě dávali také znát, jejich útočné tažení ovšem postrádalo kvalitní gólovou přihrávku. Když už se do vápna tlačil Necid, namísto přihrávky pod sebe na Toleského raději volil střelu z úhlu, jež rozvlnila pouze boční síť. Vaniakova magie zapůsobila naplno znovu po půlhodině. V nepřehledné situaci po rohu střílel ve vápně domácích Felipe, slávistický gólman reflexivně vyrazil na břevno.

„Je potřeba sportovně uznat, že byl soupeř lepší, postoupil naprosto zaslouženě. Mrzí mě, že se nenaplnilo přání, kdy jsem chtěl abychom brzy vstřelili branku,“ mluvil po utkání klidným hlasem kouč slávistů Karel Jarolím. „V prvním poločase nás několikrát podržel Vaniak,“ uznal po zápase kvality svého brankáře trenér sešívaných.

Slavia ve druhé půli hýřila aktivitou

Zkraje druhého poločasu byly k vidění zajímavé momenty na obou stranách. Osvaldo nejprve po průniku do vápna Slavie střílel těsně vedle pravé Vaniakovy tyče. Nato v dobré palebné pozici nesedla střela Jaroslavu Černému na druhé straně. Vzápětí prchal sám na slávistického gólmana Gilardino, faulu za kontakt s dotírajícím domácím obráncem se ovšem nedočkal.

„Svitla nám trochu naděje kolem 60. minuty, kdy se Jarda Černý dostal do střelecké šance. Z této příležitosti by se branka vstřelit dala, utkání mohlo být zajímavější,“ viděl v tomto možná zlomový okamžik odvetného zápasu Jarolím.

Slavia otevřela hru, což pomohlo fotbalu. Na druhou stranu ovšem brejkové situace pro soupeře narůstaly. Čím dál častěji se ovšem do ohrožení protivníkovy brány dostávali i domácí. Za vydatného povzbuzování publika nejdříve pálil mimo Belaid, z pohotové střely se mezi tři tyče nevešla střela Tavarese.

Aktivita Slavie ve druhé půli narůstala každým okamžikem. Po standardní situaci střídajícího Marka Jarolíma prodloužil hlavičkou míč těsně nad branku domácí kapitán Brabec. V závěru utkání už soupeř kontroloval hru a pražského hostitele do vážnější příležitosti nepustil.

„Je to velice krásný pocit, našemu městu jsme darovali Ligu mistrů, je to něco jiného než hrát ligu. Z italských mužstev, které hrají evropské ligy, máme nejméně zkušeností,“ řekl na závěr svého středečního hodnocení Prandelli.

Slavia Praha - AC Fiorentina 0:0
Rozhodčí: Layec - Benech, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Gobbi (Fiorentina). Diváci: 14 943. První zápas: 0:2, postoupila Fiorentina.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič - Janda (46. Švento), Belaid, Tavares, Černý (71. M. Jarolím) - Toleski (46. Šenkeřík), Necid. Trenér: K. Jarolím.
Fiorentina: Frey - Zauri, Gamberini, Dainelli, Vargas - Santana, Kuzmanovič (63. Donadel), Melo, Gobbi - Gilardino (79. Pazzini), Osvaldo (73. Jovetič). Trenér: Prandelli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články