Hlavní obsah

Kováč, Jiránek i Baroš do Ligy mistrů nepostoupili

PRAHA

Čeští fotbalisté Radoslav Kováč a Martin Jiránek si se Spartakem Moskva Ligu mistrů nezahrají. Po porážce 1:4 v úvodním utkání 3. předkola s Dynamem Kyjev prohráli stejným výsledkem i ve středeční odvetě na hřišti soupeře a s celkovým skóre 2:8 musejí na prestižní soutěž zapomenout.

Článek

Zatímco Kováč odehrál celé utkání, Jiránek po hodině hry přepustil místo Litevci Dedurovi. Předtím Jiránek spolu s dalšími dvěma obránci nedokázal zabránit ve skórování Milevskému, který dal v zápase dva góly.

Jen s Pohárem UEFA se musí smířit také Milan Baroš, jehož nový zaměstnavatel Galatasaray Istanbul nezvládl odvetu na hřišti Steauy Bukurešť a prohrál 0:1. První zápas v Turecku skončil remízou 2:2. Baroš, který do Istanbulu přestoupil v úterý, se k týmu připojí až ve čtvrtek.

Zatímco Galatasaray Istanbul na Ligu mistrů nedosáhl, jeho městskému rivalovi Fenerbahce se to podařilo. Turecký vicemistr si postup zajistil středeční výhrou 2:1 nad Partizanem Bělehrad, kterou svými góly zařídili turecký reprezentační útočník Semih Sentürk a Brazilec Alex. Fenerbahce může navázat na postup do čtvrtfinále z minulého ročníku.

Podruhé se mezi evropskou fotbalovou smetánku podívá švýcarská Basilej, která si poradila s portugalskou Vitórií Guimaraes. O postupovou branku se postaral švýcarský reprezentant Derdiyok.

Ligu mistrů si poprvé zahraje klub z Běloruska

Fotbalisté Borisova se dokázali jako první běloruský klub v historii probojovat do hlavní soutěže Ligy mistrů. V 3. předkole si poradili s Levski Sofia. Po výhře 1:0 na hřišti soupeře v středeční domácí odvetě remizovali 1:1, přestože hráli celý druhý poločas bez vyloučeného Blizňuka.

Borisov vstoupil do utkání velmi dobře a již po čtvrthodině hry se ujal vedení zásluhou obránce Sosnovského. Jenže ve 38. minutě nejprve vyrovnal Gadžev a o pět minut později byl vyloučen útočník Blizňuk. Levski, v jehož dresu odehrál celé utkání český fotbalista David Bystroň, však přesilovou hru nevyužila a zahraje si jen Pohár UEFA.

Do Ligy mistrů se podívá i dánský Aalborg, který vyřadil litevský FBK Kaunas po dvou vítězstvích 2:0. Pro Aalborg to bude druhá účast v soutěži. Poprvé se mezi evropskou elitou představil v roce 1995.

Litevský celek chtěl v domácí odvetě smazat dvoubrankové manko, ovšem vše zkomplikoval po půlhodině hry Grigalevičius, který se nechal vyloučit. Po změně stran ho následoval Pilibaitis a Aalborg dvojnásobnou přesilovku dvakrát využil zásluhou záložníka Risgärda.

Do Ligy mistrů se vrací Atlético Madrid

Po dlouhých 12 letech se do Ligy mistrů vrací Atlético Madrid, jehož barvy obléká i český reprezentant Tomáš Ujfaluši. Postup si zajistilo jasnou výhrou 4:0 ve středeční odvetě s německým Schalke, na jehož hřišti předtím podlehlo 0:1.

Hrdinou se stal především argentinský útočník Agüero, který jen pár dní po triumfu na olympijských hrách v Pekingu nastoupil v základní sestavě a postaral se o první gól zápasu. V druhé půli jeho spoluhráči přidali další tři trefy a slavili nečekaně jasné vítězství. Ujfaluši odehrál celé utkání a poprvé si vyzkouší atmosféru Champions League.

Doněck postoupil přes Dinamo Záhřeb

Na zápasy v Lize mistrů se může těšit i Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck, který postoupil přes Dinamo Záhřeb. Při dnešní výhře 3:1 v odvetě na hřišti Dinama strávil český defenzivní záložník na hřišti 71 minut.

Poprvé v historii si prestižní soutěž zahraje celek z Kypru. Zásluhu na tom má Anorthosis Famagusta, který i přes dnešní porážku 0:1 dokázal vyřadit favorizovaného řeckého protivníka Olympiakos Pireus, nad nímž v úvodním utkání doma zvítězil 3:0.

Dva góly útočníka Nianga zajistily postup Marseille přes Bran Bergen. Senegalský kanonýr dokázal dvakrát využít nedůslednost obránců soupeře, kteří mu sami připravili míč do jasné šance.

Nebude chybět ani Arsenal

V Lize mistrů nebude chybět Arsenal, který si ve středeční domácí odvetě snadno poradil s nizozemským Twente Enschede a vyhrál 4:0. Po výhře 2:0 z úvodního duelu oslavil jasný postup. Na prestižní zápasy se může těšit i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který by se ke svým spoluhráčům měl připojit v září, až dokončí rekonvalescenci po operaci podkolenní šlachy.

Arsenalu zajistili výhru francouzský záložník Nasri, jeho krajan a kapitán týmu Gallas, který se prosadil i v prvním utkání na hřišti Twente, a skóre uzavřeli Walcott s Bendtnerem.

Až branka dvě minuty před koncem prodloužení zajistila postup fotbalistům Liverpoolu. Ti stejně jako v úvodním utkání nemohli najít recept na obranu Standardu Lutych a po bezbrankové normální hrací době přišlo ke slovu prodloužení. V něm se již schylovalo k pokutovým kopům, když 208 minut trvající střeleckou nemohoucnost obou týmů ukončil nizozemský útočník Dirk Kuijt a odvrátil hrozbu překvapivého vyřazení vítěze Ligy mistrů z roku 2005.

Liga mistrů - 3. předkolo, odveta:
Dynamo Kyjev - Spartak Moskva 4:1 (2:0)
Branky: 49. a 78. Milevskij, 4. Alijev, 24. Bangoura - 47. Dzjuba. Rozhodčí: Rosetti (It.). První zápas 4:1, postoupilo Dynamo.
Steaua Bukurešť - Galatasaray Istanbul 1:0 (0:0)
Branka: 57. Nicolita. Rozhodčí: Trefoloni (It.). První zápas 2:2, postoupila Steaua.
BATE Borisov - Levski Sofia 1:1 (1:1)
Branky: 14. Sosnovskij - 38. Gadžev. Rozhodčí: Plautz (Rak.). ČK: 43. Blizňuk (Borisov). První zápas 1:0, postoupil Borisov.
FBK Kaunas - Aalborg 0:2 (0:0)
Branky: 75. a 90.+1 Risgärd. Rozhodčí: Proenca (Port.). ČK: 30. Grigalevičius, 68. Pilibaitis (oba Kaunas). První zápas 0:2, postoupil Aalborg.
Fenerbahce Istanbul - Partizan Bělehrad 2:1 (1:0)
Branky: 28. Semih, 58. Alex - 76. Tošič. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). První zápas 2:2, postoupilo Fenerbahce.
FC Basilej - Vitória Guimaraes 2:1 (1:1)
Branky: 11. Stocker, 54. Derdiyok - 15. Fajardo z pen. Rozhodčí: Vink (Niz.). První zápas 0:0, postoupila Basilej.
Dinamo Záhřeb - Šachtar Doněck 1:3 (0:1)
Branky: 57. Balaban - 42. Adriano, 59. Brandao, 70. Willian. Rozhodčí: Riley (Angl.). První zápas 0:2, postoupil Šachtar.
Olympiakos Pireus - Anorthosis Famagusta 1:0 (0:0)
Branka: 54. Belluschi. Rozhodčí: Fandel (Něm.). První zápas 0:3, postoupila Famagusta.
Atlético Madrid - Schalke 04 4:0 (1:0)
Branky: 22. Agüero, 51. Forlán, 82. Luis García, 87. Maxi Rodriguez z pen. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). ČK: 87. Pander (Schalke). První zápas 0:1, postoupilo Atlético.
Marseille - Brann Bergen 2:1 (0:0)
Branky: 66. a 90.+1 Niang - 75. Sigurdsson. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). První zápas 1:0, postoupilo Marseille.
Arsenal - Twente Enschede 4:0 (1:0)
Branky: 27. Nasri, 52. Gallas, 66. Walcott, 89. Bendtner. Rozhodčí: Hauge (Nor.). První zápas 2:0, postoupil Arsenal.
FC Liverpool - Standard Lutych 1:0 po prodl. (0:0, 0:0)
Branka: 118. Kuijt. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). První zápas 0:0, postoupil Liverpool.

Reklama